В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Ася Демирева, консултант по кърмене: Никой не гово...

Ася Демирева, консултант по кърмене: Никой не говори за правото на избор на новия живот

Снимка: Виктор Керемедчиев

Снимка: Виктор Керемедчиев

Запознах се с Ася по неволя. След раждането на моите момичета имах проблеми с кърменето. Направо си беше мъка голяма. Но от нея ме избави тя! Ася Демирева е международно сертифициран консултант по кърмене, майка на две деца и две кучета (тук бройката варира, ако има как, Ася би прибрала всички бездомни кучета по света, шегувам се, но някъде там е и истината), умее да борави с думите по един невероятно красив начин, вероятно защото е един невероятно красив човек с огромно сърце. Затова я поканих да участва в темата ни в ladyzone.bg през май – 24 жени с кауза. Тук ви предлагам част от разговора с Ася:

Кога кърменето се превърна в твоя професия?
Аз трябва да си призная, че винаги съм обичала да раздавам съвети (или казано по нашенски – акъл). Кърменето първо беше моя лична битка. Защото майка ми ме е кърмила 10 дни, защото свекърва ми също не е кърмила много… Абе приех го като моя начин да докажа, че съм майка та дрънкам! Още през бременността ми започна голямото четене и трупане на все повече информация. След това се оказа, че дъщеря ми е с тежка алергия към белтъка на кравето мляко и кърмата стана наистина основна храна за дълго време… После нова порция много четене за алергичните състояния, наследствеността и кърменето. След което животът или Съдбата ни срещнаха с д-р Анета Попиванова и всичко се разви като в приказка – тя се съгласи да ни обучава по една програма на Уницеф, след което бавно и полека задълбочихме обучението, започнахме да трупаме все повече опит и знания и да правим дни на отворените врати в кабинета, който Уницеф бяха оборудвали в СБАЛАГ Майчин дом – София… Последва сертифицирането ми към Международния борд на консултантите по лактация, което донесе абревиатурата IBCLC след името ми и колелото се завъртя. Вече 13 години съм консултант по кърмене. И имам най-прекрасната работа на света.

Модерната майка по-скоро иска да кърми или по-скоро не – какви са твоите впечатления и наблюдения?
Модерната майка сигурно иска да не излиза от спортната зала, да се облича според последните тенденции и децата ѝ да са за украса. Всъщност, шегувам се. Съвременната жена е изправена пред количества избори в различните роли, които битието ѝ определя. Аз срещам всякакви жени – от такива, за които външният вид е без значение до такива, за които той е много важен. Само че като родят, фокусът им се измества. На всички типове жени (смее се)

Хванах се за думата „модерна“ и затова си позволих да завъртя разговора към визията. Не за друго, а защото хората робуваме на клишета – че ако една жена е поддържана, тя непременно няма да се справя добре с майчинството или ако не е поддържана, ще има проблеми в семейството…

Всъщност консултирам не малко жени с импланти, които кърмят без никакви проблеми

Консултирам активни спортистки, които влизат във форма буквално няколко месеца след раждането. Консултирам жени, които минават през ада на хормоналните проблеми, недостигът на мляко или трудното поставяне на гърда, но се справят по техния начин, защото са решили, че няма да се отказват…

Чисто процентно кърмените бебета в България не се увеличават. Но моята работа нараства, защото все повече жени разбират, че могат да получат професионална помощ и подкрепа. Така че аз не мога да дам обективен отговор на този въпрос. Мога да кажа така – съвременната жена и майка има достъп до колосално количество информация. Само от нея зависи дали ще я използва така, че да намери своята златна среда или ще се затрупа и ще се лута непрестанно чие мнение да последва и кой е верният отговор. Като цяло жените искат да хранят естествено децата си. Просто не са подготвени, че това е процес, който може да е съпроводен с доста перипетии и не винаги търсят помощ навреме. А, нека си признаем, ние все още вярваме на митовете за хранителната и нехранителната кърма (няма нехранителна кърма), за храненето на поискване, за дългата нощна пауза… Добрата новина за съвременната жена е, че има към кого да се обърне.

Какво би казала на жена, която категорично отказва да опита?
О, отдавна съм приела да не казвам нищо. Дори при последния сблъсък с такава ситуация, излязох, за да не създавам излишно напрежение и за нея, и за себе си. Просто ми е мъчно, че никой не дава шанс на бебето да каже какво то би избрало в този случай. Защото бебето никога не би посегнало към шишето с мляко за кърмачета.

Правото на избор на майката е това, което ме гнети. Защото никой не говори за правото на избор на новия живот. Но ако една жена иска да спре да кърми – бих я подкрепила. Ако иска да релактира – също бих я подкрепила. За незапочването …съм безмълвна. Нямам силите да променям света. Използвам ги само, за да помагам на онези, които искат. Внимавам да не хабя ресурс за онези, които така или иначе няма да чуят нищо или ще интерпретират чутото в подкрепа на личната си гледна точка.

Цялото интервю в ladyzone.bg можете да прочетете тук >>

Интервю в Млечни вампири с Ася и колежката й Таня в училището за родители „Слънчогледи“ вижте тук >>


Ралица е на 39 г. Живее и работи в София. С над 10-годишен опит в създаването на съдържание за уеб. Майка на три деца - близначките Анна и Сияна и брат им Любомир.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *