В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Мартенички от Ивана и Борис

Мартенички от Ивана и Борис

Ивана и Борис творят

Тя е художник-график, завършила е мода в НАТФИЗ и създава невероятни дизайнерски кукли. Казва се Альона Петришка и открива красота и смисъл в позабравените от другите неща и ги превръща в ангели и кралици – повече за куклите й виж във Фейсбук. Има две прекрасни дечица, заедно с които днес ще ни покажат как се правят мартеници у дома.

Альона, ще представиш ли накратко семейството си и ако можеш да избереш по една дума за всеки, каква ще е тя 🙂
Татко Делян – той носи детето в себе си! (за това са много важни татковците, мамите понякога не могат да разберат…). Борис, на 6 години, шило въртило:))) Ивана е на четири и половина години, малко зайче, това казва тя за себе си:))). А аз съм мама капитан:))) Най-много обичаме да ходим на разходка- в планината, с колела. Правим го постоянно. Почти всеки ден сме или на Панчарево, или в различни паркове.

Децата имат ли любими играчки?
В момента имат огромен кашон с конструктор. Постоянно се сглобяват разни возила, къщи и механими:)))) Естествено, Ивана има и цяла рота от плюшени играчки:)))). Правят си къщички. Спаха цяла седмица в детска палатка по средата на стаята:)))

Обичат ли да им четеш? Или да им разказваш приказки? Кои са им любими?
Много! Следобяд сядаме и четем книжки – две приказки и едно списание за деца. Вече изчетохме пет книги от Астрид Линдгрен – не знам какво ще четат в училище:))))) Слушат с интерес. Мислех, че ще са малки за такива книги, но вече следят историята и чакат с нетърпение, какво ще се случи.

Когато наближават празници – като коледните и великденските, правите ли нещо по-специално?
Разказваме си за конкретният празник – какви са обичаите, как се посрещат. Обикновенно ходим на гости при близките си и изработваме неща, свързани с конкретния празник – сурвачки, мартеници, картички, играчки.

Какво сте избрали да ни покажете как да си направим – нещо лесно надявам се, за да се включим всички ;))
Тъй като идва Баба Марта, седнахме да направим мартенички. Трудно няма. Трудно е за мамите, защото си мислят, че трябва да се направи нещо кой знае какво. Децата нямат нужда от учител по изкуство, а само боички, картонче, маниста, прежда, лепило, хубава музика и компанията на мама. Ще се учудите какви красоти стават!


За мартеничките:
боички, мъниста, картончета, стари платчета, лепило и всякакви красоти които имате:))) Трябва да си направите на картончето рисунката на мартеничката – ние измислихме зайче, къщичка, цвете. Вие може да нарисувате любимо животинче или просто различни фигури – сърца и т.н. Изрязва се и мама трябва да помогне, като залепи от задната страна безопасна игла за да може да се закача. След това е въпрос на въображение. Може да се залепят мъниста, да се оцветят с боички. Много полезно е за малките ръчички и да нанизват – така че, може да направите и гривнички с мъниста. Борис даже предложи да направим и пликчета за мартеничките. Давайте красоти и се забавлявайте!:)


Тя е с най-големите измежду децата в проекта МВ - близначките Анна и Сияна, и с най-малкия сред тях - Любомир. Ралица е редактор с над десетгодишен опит, мениджър съдържание в сайтовете на bTV. Още за нея и децата й: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *