Вината на майката

foxy

Снимки: Abbie Fox, Foxy Photography


 

Много се чудихме какво да пуснем на финала на отминаващата 2018-а година. Безспорно година на всякакви емоции и обрати. Попадна ни публикация, която ни напомни за фотографа Аби Фокс, майка на три деца, работеща жена, собственик на студио Foxy Photography. И избрахме снимки от проекта й „Anti Mommy Shamers Unite“. Не за друго, а защото поставя акцент на един много важен проблем „вината“ – насаждането на вина у майката за нейния избор как да гледа детето си, трупането на срам и разкъсването между „правилно“ и „неправилно“. Винаги е имало жени, които са категорични в избора си на метод (най-общо казано), както и жени, които се колебаят как да постъпят, дори когато децата им вече са големи. Едно обаче може би е добре да научим – да не съдим, да не сочим с пръст, да не обвиняваме. Всеки от нас е свободен да прави своя избор за начина, по който ще отглежда и възпитава своите деца, стига този начин да не нарушава правата им.

foxy4

За какво се чувстват виновни майките от Млечни вампири

Аделина и Кай (3 г.)
На мен не ми се месят много. Но, може би, че му купувам твърде много неща, като цяло, че го глезя, което смятам за вярно и ми тежи, но някак си не мога да спра, при положение, че не ми коства нищо (за момента).

Ралица и Анна, Сияна (4 г.) и Любомир (2 г.)
Няколко неща ми тежат, а сигурно ще трупам и още: 1. Не можах да кърмя пълноценно момичетата 2. Избухвам по-често отколкото ми се иска, с което мечтата ми да бъда дзен родител стана на пух и прах 3. Гледат ТВ и/или таблет повече от час на ден, което ме ужасява, но понякога това е начинът за глътка въздух.

Яна и Даниел (на 3 и половина)
Често ме обвиняват, че му купувам шоколад и че му давам да си играе с телефона.

Биляна и Ермена (на 3 и половина)
Никой не ми вменява вина. Единственото, което са ми казвали, е, че повишавам тон и съм нервна.

Всъщност темата за вината на майките е много голяма, може да се дискутира дълго. Вината се вменява къде директно, къде – не, основно от социалните канали и интерактивни светове, в които живеят “префектните майки” и техните деца – те растат по метода Монтесори, не ядат никакви пакетирани храни, не гледат телевизия, всяка седмица са на поход в планината, задават умни въпроси, не са научени да искат Дисни играчки. На фона на тези перфектни сторита всяка проява на злина – даване на технология, за да довършите работните си задължения, или на една близалка (търсим я без много изкуствени подсладители, нали), когато влезете в хранителен магазин за хляб, или повишаване на тон, когато малкото не иска да си легне в 22 ч., може да бъде вменяваме на вина. Ако си го позволите. Всичко може да бъде вина. Не от роднините или партньора, а от хора, които не познавате и които създават “Идеалното дете” и идеалния начин да се чувстват добре – като ви карат да се чувствате зле.

foxy3

А ето какво споделя самата Аби Фокс във връзка с проекта, в който тя включва и трите си деца:

„В днешния технологичен свят прекарваме хиляди часове във Фейсбук и групите за родителство и винаги се сблъскваме с с едно основно нещо – Вината на Майката (Mommy Shaming). Според някои няма такова нещо, напротив има и може да е по-брутално от всякога. Когато станах майка за първи път, плачех заради неща, които другите ми казваха, а основните обвинители бяха другите майки.

foxy2

Не може ли просто да си помагаме? Ако децата ни са здрави, щастливи, развиват се добре, кой го е грижа за начина, по който разбираме и прилагаме родителството. Да, има неща, които никога не бих направила заради личните си убеждения, но има и неща, които прилагам и които биха ужасили приятелите ми. Всички даваме най-доброто от себе си, за да опазим тези малки човечета, като междувременно не искаме да загубим ума си. Имаме своите различия в отглеждането на деца, самите ние сме отглеждани различно, имаме различни ценности и различни неща са важни за нас. Нуждаем се от малко повече споделена любов. И ето така се обединихме с някои от моите невероятни клиенти и събрахме смелост да предложим този проект. Всяко дете държи табела, която вероятно e „горещият бутон“ за някой от вас. Не, не са засегнати всички проблеми. Това е проект на доброволни начала. Моля, разгледайте целия албум„.

foxy1

Не казваме нито, че Аби е права, нито, че не е. Но пускаме този пост, за да накараме всеки от нас да се замисли преди да сочи с пръст. Всяка майка има нужда от подкрепа. Ако смятате, че греши, не я съдете, предложете й собствения си опит, за да чуе и види друга гледна точка. Тя има силни инстинкти. Тя е силна жена. Тя е майка. И може да се справи. Просто я подкрепете <3


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *