В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Пътуващата Луна на семейство Крумови...

Пътуващата Луна на семейство Крумови

Семейство Крумови с техния малък вдъхновител. Снимка: личен архив

Семейство Крумови с техния малък вдъхновител. Снимка: личен архив

Те са Симона, Крум и Николай. Едно усмихнато семейство, което обича приключенията и не спира да мечтае. Симона е педагог. Крум – психолог. Любопитството на сина им Николай ги подтиква да се посветят на идеите за ранното детско развитие и така първо създават обучителни карти за най-малките. Изработват и опесъчени букви и цифри, както и тактилни фигури, за да стимулират развитието на моторната памет, фината моторика и речниковия запас. Появява се издателство „Керът„.

Това, с което привлякоха нашето внимание обаче, е проектът Пътуваща Луна – 16 изключителни красиво илюстровани карти с приказки, в които Луната е в ролята на менторът – онзи, който разрешава колизията в историята. Само че в ролята на Луната влиза самият родител или детето. Kъм картите има и диск с песен в изпълнение на Елица Наумова и Тодор Гаджалов.

Ето какво още научихме за семейство Крумови и за новия им образователен проект. 

Здравейте, Симона и Крум 🙂 Можете ли да опишете семейството си с три думи?
Мечта, приключение, смелост.

Обичате ли да играете на асоциации? Какво предизвиква у вас думата „ошав”
Обичаме, да 🙂 Двамата едновременно казахме „Коледа“. Това е любимото ни време от годината 🙂

Ще споделите ли с нас какви деца бяхте?
Крум:
аз бях доста креативно дете – в игрите и в заниманията си въобще. Преди години дори си намерих няколко тетрадки, целите изрисувани с какво ли не още от когато съм бил на 3-4 години. Харесвах съчиняването на стихове и песни, както и правенето на „от нищо – нещо“.
Симона: Аз обичах много бордовите игри и пъзелите, загадките в света, и ми беше интересно да ги откривам. Бях по-скоро срамежливо дете.

От къде дойде вдъхновението за издателство „Керът” и защо „Керът” 🙂
Вдъхновението дойде от нашия син, от пламъчето на любопитството в неговите очи. Поставили сме си за цел никога да не оставяме негов въпрос без отговор, както и да не спираме да го насърчаваме да пита и да опознава света. Първите ни карти направихме именно за него и до днес той пръв изпробва всяко нещо, което създаваме. Издателството кръстихме на героя на Тери Пратчет от „Света на Диска“ – капитан Керът. Освен това морковчето се свързва с поощрението, а знаем колко полезно е насърчаването на детското любопитсво.

На колко години е синът ви Николай? Какви са любимите му занимания?
На 3,5г е. В момента най-интересно му е да задава въпроси за това какъв е бил света преди да има неща като ток, книги, телефони, къщи, парно 🙂 Разказите започват още от първите хора и така проследяват живота на хората от древността. Да… най-много обича да пита и да му разказваме.

Разказвате ли му още приказки вечер – сигурно вече е пръв приятел с Луната 😉
Всяка вечер четем книжки. Често това са и текстовете за Луната. Обикновено той сам избира и идва при нас с думите „Хайде пак да помагаме на Луната“. Четем и други текстове, традиция ни е 🙂 Много харесва приказките на Валери Петров.

Симона и Крум - лъчезарните мечтатели рамо до рамо :)

Симона и Крум – лъчезарните мечтатели рамо до рамо 🙂

Какви са отзивите за проекта „Пътуваща Луна”? По наше скромно мнение сте създали нещо наистина прекрасно.
Благодарим за милите думи. Да, всеки, който се е докоснал до Луната, се е влюбил в идеята, посланията. Това е един от най-специалните ни проекти. За нас едно от най-важните неща са детските емоции и това децата да умеят да ги разпознават. Да намерят общ език с родителите да говорят за тях. В разказите са засегнати едни от най-важните теми в света на децата като справяне с конфликти, личната стойност, чуждият труд, уважение, доброта, грижа за другите.

Наближават прекрасни празници – как ги отбелязвате, украсявате ли заедно и въобще какво обичате да правите тримата?
Елхата вкъщи украсяваме още през ноември. Харесва ни това коледният дух да се усеща дълго време 🙂 Стараем се да имаме максимално много време, което да прекарваме заедно. Обичаме да пътуваме. И, разбира се, да се радваме на снега.

Разкажете за инициативата, в която сте се включили – каква е идеята и каква е целта й?
ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за пета поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите (0-24 г.) в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. Щастливи сме, че бяхме разпознати като такива и днес сме сред финалистите в ПРОМЯНАТА. С участието си научихме изключително много и сме още по-смели и вдъхновени.

Какво си пожелавате занапред?
Да не спираме да бъдем любопитни и смели.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *