В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Да поиграем на кино

Да поиграем на кино

Снимка: Велизар Тасев

Снимка: Велизар Тасев

„Кино Култура за деца“ е съвременно и специално детско сценично пространство*, в което се предлагат образователни програми за деца от 0-13 години. Основен акцент в програмата е поредицата „Да поиграем на кино“. В неделя сутрин Галина Савова дава идеи как децата да направят анимационен филм, как да си играят на „кино на сенки“, как да направят анимационни герои от пластилин и др.

Галина Савова е завършила НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“, в класа на проф. Н. Георгиева. Част е от трупата на Столичния куклен театър, където можете да я гледате в постановките „Хензел и Гретел“, „Снежната кралица“, „Вампирова булка“, „Питър Пан“, „Златка златното момиче“, „Любопитното слонче“, „Маугли“ и др.

Здравейте, Галина, ще се представите ли накратко?
Аз съм актриса в Столичен куклен театър. Като майка на две момчета – Стайко и Иван, смятам, че забавното детство е най-смисленият подарък, който можем да направим на децата си. Моята мисия е да създавам интересна и разнообразна програма. Затова прегърнах идеята “Кино Култура за деца”. Тя съвпада с моите виждания, че трябва да правим смислени неща, за да култивираме и образоваме детската публика.

galina-savova

Снимка: theatre.art.bg

Как се играе на кино и какво е „кино на сенки“?
От малка обичам да играя със светлината. Преди години ми подариха една специална лампа. Направена е така, че когато свети нарисуваните картинки оживяват.

Във ВИТИЗ (до 1995 г. академията е носила името Висш институт за театрално изкуство и е била известна с абревиатурата ВИТИЗ – бел.ред.) имах честта да бъда в класа на проф. Георгиева, магьосница в създаването на театър на сенки. С годините  се запалих да играя и да “правя сенки”. Оказа се, че мога да пренеса приказните цветни герои и в киното. Реализирах идеята “Кино на сенки” като един вид образователна концепция.


Какво трябва да направи детето? Да нарисува, изреже и сглоби своя герой, а след това да го освети, прожектира и раздвижи на екрана. Креативността и забавлението са заразни и със сигурност родителите ще пожелаят да се включат в тази игра.

С каква регулярност ще са срещите – всяка неделя за определен период или идеята е друга?
В неделя сутрин оргазнизираме събития за деца в “Кино Култура за деца”. От януари стартира академия “Кино за деца”. Тя ще бъде всяка неделя от 14 до 17 часа. Записването тече и местата са ограничени.

kino2

Снимка: Велизар Тасев

За деца на каква възраст са подходящи? Разделят ли се на групи? Какво правят най-малките?
Постановката за бебета “Ту тук, ту там” е за деца от 1 до 5 години. Шегувам се, че кино ателиетата са подходящи за всички – от 5 до 95 години. Условието е да обичате да рисувате, измисляте, снимате, моделирате и искате да направите кино.

Как се прави постановка за бебета?
Обожавам да играя и да правя театър за бебета. Не е лесно, защото това е най-великата и чиста публика. Едно бебе се запознава със света чрез игра и няма нищо по-хубаво от това. Малките ме зареждат и ме правят много спокойна. Заповядайте на представлението „Ту тук, ту там“, за да се убедите в думите ми. А бебетата? Те ще чуят прекрасна музика, ще видят слънчева сценография и ще се срещнат с усмихнати актьори. А след представлението ще могат  да си поиграят с големите кубчета.

Снимка: Велизар Тасев

Снимка: Велизар Тасев

*Кино КУЛТУРА е едно от емблематичните стари кина в София. В миналото то се е намирало между ул. „Солунска“ и ул. „Граф Игнатиев“. Имало е два салона и филмова програма от цял свят. Било е сред знаковите софийски киносалони.

Отдавайки почит на вече несъществуващото кино, стремежът за настоящото Кино КУЛТУРА е да се превърне в уютно, смислено и пълно с вкус (буквално и преносно) убежище в центъра на града. Неговите мобилни пространствени решения позволяват разнообразен диапазон от кино, сценични и музикални събития. То е място за изкуство, добро прекарване и срещи с приятели. Намира се на  ул. „Сан Стефано“ 22, срещу БНТ. За контакти и повече информация посетете страницата на киното във фейсбук.

са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *