Измисли ме

vania_mariana

Във времето на трибуквените съкращения две приятелки и съмишленички вярват, че децата ни могат да използват богатството на езика, за да разкажат повече за себе си, за света край себе си и да измислят светове – смело и без притеснения. Така двете решават да създадат място за творческо писане и презентационни умения, където да събират тийнейджъри между 12 и 15 години и заедно да преоткриват силата на думите.

Ваня е завършила българска филология и работи в сферата на публичните комуникации. Автор е на блога „Кестенова гора“ със закачливи миниатюри, които провокират мисленето ни относно общуването с децата. Майка е на момиче на 11 години и момче на 6 години.

Мариана е педагог, основател на сайта за родители „Детето играе“ и автор на романа „Килим“. Майка е на момче на 5 години.

Какво е Фабрика за истории „Измисли ме”?
Фабрика за истории „Измисли ме“ е отдавнашна мечта да създадем пространство, в което тийнейджърите да изследват преживяванията, идеите, чувствата си, мислите си и да ги обличат в думи. Може да го наречем пространство за творческо писане, пространство за развитие на социални и презентационни умения или пространство за свободно експериментиране и творчество.

Кой стои зад проекта?
Ние сме Ваня и Мариана. И двете обичаме четенето и писането. И двете обичаме да работим с деца. И двете ценим хубавите идеи и смеха. Съученички сме от Втора английска гимназия и ни събира дългогодишно приятелство.

Какво пространство сте избрали за срещите и какво ще представлява една такава среща?
Срещите ще се провеждат при нашите прекрасни партньори от център за семейно консултиране „Нюанси“. Това е един уютен апартамент, пригоден за срещи, семинари и работа в малки групи. Много е цветно и красиво. А що се отнася до занятията – всяко ще е различно. Ще провокираме децата да изследват средата със сетивата си, да придобиват опит от ролеви игри с различна тематика, да търсят и анализират информация, да слушат и да чуват, да наблюдават и да виждат, да си задават въпроси и всичко това да обличат в думи. Ще изследваме всички елементи на една творба – герои, място, време, сюжет, стил и т.н. И да, и ще пишат, и ще разказват, дори ще снимат – ще търсим разнообразна изразност. Искаме да ги провокираме и сами да си дават обратна връзка, да изградят критерии, по които един на друг да си помагат да се развиват. Мечтаем децата да усетят силата на езика и той да им служи във всяка една ситуация, не само за написването на разказ или стихотворение.

стая_измисли ме
Има ли ограничения за броя на участниците и как става записването?
В една група си представяме, че децата ще бъдат не повече от 10. Ако има повече желаещи, ще организираме втора група. Записването става на телефон 0898 23 05 01 или през Фейсбук страницата ни facebook.com/izmislime. Таксата за участие е 18 лева.

Пред публика ли ще се случва всичко – имам предвид родители/придружители – те ще гледат, ще участват или идеята е децата да се вихрят без усещането, че са наблюдавани 😉 ?
Вихрят е прекрасно определение. Да, искаме да създадем пространство, в което децата да се вихрят, без усещането, че са наблюдавани и оценявани. Но те ще са и автори и ще търсим форми на изява. Представяме си с тяхно разрешение да публикуваме творбите им, да каним гости, пред които да представят работата си и други, които ще открием с времето.

Имате ли опит с тийнейджъри и какви са очакванията ви от тези срещи? Всъщност защо въобще се захванахте с този проект 😉 ?
Да, имаме опит. Мариана е била учител в продължение на 5 години. Ваня реализирала подобен проект преди време също с деца на тази възраст. А защо се захванахме? Както, казахме и в началото – това е мечта!

Вашата рима за ябълка 🙂
Ще я търсим с децата 😀

Кога започва приключението?
Започваме на 18 ноември на адрес: София, ул. „д-р Петър Берон“ 8 от 10.30ч. 🙂

Успех, момичета!


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *