В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Вместо материален подарък за 1 юни...

Вместо материален подарък за 1 юни

pexels-photo-1

След седмица ще станат точно две години, откакто родих дъщеря си. С това ще се навършат и две години, откакто животът и фейсбук ме събраха със знайни и незнайни майки и госпожи в десетките женски групи на тема бебета, родителство, игри, дрехи, храни и всякакви други семейни и индивидуални грижи, които изискват нашето неповторимото, неотразимото и неограничено мнение.

Две години, през които “присъствах” на толкова виртуални скандали, нападки и обиди, каквито не си пожелавам да видя никога на живо. Разнообразни по тематика, те все пак са едни в основата си – коя е по-права, която отглежда детето си по-добре, кое е ПРАВИЛНО и кое НЕ Е. Определят се от дамите, излезли от Университета по майчинство, за които нещата трябва да се правят по определен начин. Жени, които озверяват и нападат себеподобна и продължават да се измъчват часове наред, след като същата тази й отвърне; дебнат се, коригират се и се култивират една друга виртуално.

Така например те ме научиха, че трябва да кърмя задължително година – две. Също – че никога не трябва да му дам на детето си да изяде и един банан на площадката, защото там е място за игра и нищо друго. Да не му позволявам да се протегне към чужда играчка. И никога, никога, при никакви обстоятелства, да не го изкарвам да си подаде носа, ако от неговия се е стекъл бистър сопол. Да, излезте, хранете се навън, но го правете далеч от нас – ситите, възпитаните и здравите. Подобно на цялото ни общество, в което на теория приема гейовете, ромите, емигрантите, възрастните, пълните хора, а на практика ги смята за педерасти, цигани, мръсни араби, дърти и дебели, така и децата, които не се държат прилично и не са в подходяща форма, трябва да си знаят мястото.

Всичко това се нарича възпитание.

Паралелно с това навсякъде се публикуват и текат десетки статии – пак за възпитанието, но в друга част на Европа, особено в така модерните скандинавски държави, където някак се оформя съвсем ясната картинка – приемане от всякакъв характер. С популистки подход в един и същ блог за майки може да прочетете материал за пазенето от предаващите се вируси между нелекувани деца, придружен с опустошаващи коментари и истории, описващи какво се случва в детските заведения на така бленувания северен стандарт – например всекидневни влизания на малки в яслите и градините дори с температура. Разбира се, там нещата са други, ще кажем, защо е по-добре тук не се гълчим едни други.

За първи юни пожелавам да подарите на децата си своята спокойна и уравновесена психика и да ги възпитате да живеят смислено в общия ни дом – тази пуста земя. И да видим как бихме могли да живеем заедно, родителите, с обща мисия – да ги отглеждаме щастливи. Вместо война и дебнене навсякъде, в каквито се превръщат неусетно дните ни, ви предлагам ежедневен празник – празнуване на детството, като го наблюдаваме и съпреживяваме. И нали знаете, 80% от конфликтите идват от неправилен тон.

А за тези от вас, които искат да вземат подарък за Деня на детето или друг повод, ето и предложенията на майката Силвия Радославова:
Ако децата ви са 3.5 – 7-годишни и все още не си мечтаят да получат за подарък дрон или ховърборд от 600 лв., ето ви тук четири идеи. Всичките изпитани.

1. Театър на сенките от „Бяла лодка” – https://www.lodkata.com/…/%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D…/
2. Играта „Как си, Мечо” от „Рибка”
http://ribka-publishing.bg/catalog/kak-si-mecho/
3. Творчески сетове на Djeco
4. Книжките на Гема Мерино – The cow who climbed a tree, The crocodile who didn’t like water и The sheep who hatched an egg (на английски език, от Amazon)


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *