Гери и Елена

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

По професия съм архитект, също както майка ми, баща ми, брат ми, съпруга ми, неговите майка, вуйчо, баба и дядо. Дали и дъщеря ни ще стане архитект? Не знам. Възможно е да се запали, тъй като повечето й роднини до четвърто коляно са архитекти и на семейни сбирки непрекъснато се обсъждат вълнуващи текущи проекти. Страстта е заразна. Но е възможно и да й доскучае или пък да се отврати. Наше родителско задължение е да я подкрепим да следва собствени си мечти и цели.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Архитектурата като повечето комплексни професии изисква отдаденост, концентрация и самовглъбение. Може да се каже, че не съм излизала в майчинство. От една страна, защото имах текущи строежи и просто нямаше как да се случи, но от друга, защото просто не мога да си представя да спра да се занимавам с проектите си, да спра да творя, да изследвам и изучавам. Участието в готини проекти, създаването на красиви пространства винаги ме прави много щастлива и ме зарежда повече от много други неща. Разбира се, доста намалих темпото, но не съм спирала изцяло.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

За мен е много важно истински да обичаш работата си, да работиш със страст. Надявам се и дъщеря ми да прави това, което иска с много любов, без значение дали е архитект или не. Преди да се появи бебето, бях стопроцентов работохолик. Бременността и майчинството пренаредиха приоритетите ми. Сега, разбира се, на първо място е семейството, любовта и разбирателството вътре в семейството.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Да бъдеш майка за мен е синоним на безусловна и безгранична любов. Това е чисто щастие, лишено от суета и предразсъдъци.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Винаги съм си мечтала да имам момиче и когато забременях знаех, че ще си имам една малка Елена. Името просто се появи и остана в съзнанието ми.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Много ми харесва живота с нея. Обожавам да и приготвям вкусни неща за хапване, да й пея приспивни песни, да се разхождаме по женски, да я сресвам и обличам с красиви дрехи, да измисляме заедно всякакви щуротии и много много да се забавляваме.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Срещала съм трудности, но за щастие не сме имали сериозни проблеми, а по-скоро вълнуващи предизвикателства. Едно от най-големите такива за мен досега е кърменето. Първите месец-два беше ужасно изтощително и болезнено, но след това се превърна в най-приятното и вълшебно усещане – това да „вливаш“ любов и жизнена енергия в детето. Много е лично и интимно. Друго ежедневно предизвикателство е създаването и спазването на режим. За мен режимът е ключът към спокойствието и на детето и на родителите. (може би защото Луната ми е в Дева – четох ви астрорубриката).

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Тепърва ни предстоят още купища предизвикателства, на нея дори повече отколкото на мен. А аз трябва да съм до нея, да й помагам, да я вдъхновявам, да и вдъхвам сила и смелост. Важно е да се науча да я разбирам и подкрепям във всеки един етап от нейното развите. Да я науча да обича живота и себе си.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Всичко това е част от майчинството и учи и мен самата на много нови неща. От това да готвя по-добре, до това да бъда по-добър и толерантен човек като цяло. Старая се да създам здравословно, красиво, вълнуващо и вдъхновяващо ежедневие за дъщеря ми.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Дали съм и ще бъда добра майка, не знам. Със сигурност не се изживявам като супер майка. Просто знам, че както всяка друга такава, правя най-доброто, на което съм способна. Със сигурност няма как да се справя сама с отглежането на детето, с домашните и професионални ангажименти и съм много благодарна на съпруга ми за загрижеността и присъствието, а също и на готината детегледачка, която гледа Елена с много обич.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

За мен е важно ние да имаме „нашите моменти“ – вълшебни и много специални. Също толкова важно е детето да има такива и с баща си, за да изгради силна емоционална връзка и с двамата родители. На този етап най найважното е детето да получава колкото се може повече обич. Всичко останало е от второстепенно значение.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

БЛИЦ

Пазарувам дрехи основно от Next. Харесвам много и някои скейт или сърф брандове като Animal, Roxy и др., защото дрехите са удобни и весели. Харесвам много и подкрепям и БГ брандовете като Bebeshore, Аngel Baby и др.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

За дома пазарувам от различни места. Най-страхотният магазин за тапети, текстили, аксесоари за дома и играчки или с други думи казано за висококачествен дизайн е Genesis. Много харесвам онлайн магазините HMHome, ZaraHome и Vivre. Разбира се, ИКЕА е неизбежна, но гледам да пазарувам възможно най-малко от там.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-голямото откритие е онлайн пазаруването. Преди Елена да се роди почти не пазарувах онлайн, а сега просто не мога да си представя как съм живяла така и колко време съм губила в пазаруване.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-доброто решение и едновременно най-доброто попадение е детегледачката. Тя се грижи за детето с много обич и допринася много за уюта, спокойствието и веселбата в семейството. А освен всичко е завършила и хранително-вкусов техникум и готви супер. С удоволствие хапвам от страхотните супи на Елена.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Елена няма конкретна любима играчка. Може би най-специална е колекцията от малки бухалчета. Не заради самите бухалчета, а заради емоцията и преживяването около тяхното придобиване. Близо до вкъщи има едно малко сладко магазинче за цветя и невероятно красиви ръчно изработени играчки и подаръци. Елена обожава до ходим там и понякога това е цел на нашата разходка.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Но най-любимото от всички занимания, е ходенето всяка неделя на плуване с тати. С много ентусиазъм, жестове и радостни писъци разказва преживяното в басейна. Комбинацията вода+тати е алхимичната формула за щастие.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova – mamuri


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *