В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Време на преход

Време на преход

18111144_10154629015638284_1157170936_o

Последните няколко седмици се чувствам като живо олицетворение на главна героиня в някой от откачените романи на Чък Паланюк. Позитивна фигура и все пак с натрупано вътрешно напрежение и неудовлетворение, бунтовничка, жадна за внимание и любов. Станах на тридесет години, но не смятам, че има общо. Ужасявам се от мисълта, че трябва да пускам детето на ясла. Това е цялата драма, която кара емоциите ми да врат и кипят на посоки под капака на тенджерата под налягане наречена живот. Всъщност се чувствам раздвоена относно някои свои решения, а дори не съм зодия, имаща подобни характеристики в действията си. Водя се под символа на рогато животно, което вярва безрезервно в невидимата сила на доброто и което като с вълшебна пръчка ще задоволи всичките ми желания. Да, ама не е точно така. Мисълта за реплика от типа на „Мамо, моля те, не ме оставяй тук!“, казана дори на бебешки език, ме кара да губя разсъдъка си и всяка картина да се превръща в кошмар. Да, след раждане, майките имат дарбата много лесно да си представят най-лошото, да драматизират. Ще си помрънкам още малко, няма да подхождам към тази ситуация с ирония и да се подсмихвам на собственото си недоволство в момента, защото да си родител е сериозно начинание и „професия“, за която трябва да има минимум десет години учене в университет!

Пак се отклоних от главното питане. Да пускам ли детето на ясла или не?! Ами ще се наложи, защото баба му вече не може да го гледа. Млада жена е и има нужда от работата си и тя от нея. От друга страна, не мога да напусна работа и да го гледам аз, защото просто казано няма как да преживяваме нормално с помощите от държавата предвид разходите ни. Абе, не е лесно да си „младо българско семейство“. Изводите са: „първа точка – нямаме избор“, която води до сбръчкани вежди и нацупена физиономия отстрана на майката. В тази точка на таткото не му пука особено, важното е някой да гледа наследника. Втора точка – за детето подобна промяна би била чудесна, предвид изграждането на характера и адаптацията му в света на себеподобни. Като цяло в момента трендовете са тръшкане по земята и рев за всичко, което не му изнася, ядене, придружено с гледане на детски и всякаква липса на интерес към играчки, рисуване и други. Недопустимо, значи отива на детска!

Трета точка – Къде? В коя градина? Локация? Какви са госпожите? Дали няма да го напляскат, ако се разреве? Как ще знам какво прави в момента? Изял ли си е яденето? Заспал ли е? Колко е спал? Потен ли е след игра и дали е преоблечен? Ами памперсът? Измити ли са му ръцете? Как ще се справят с подобни действия възпитателките, ако трябва да ги приложат на десет, двадесет или тридесет деца? Ами, то ще мине целият ден само в тия процедури. Усеща се побърканата ми интонация дори в написаното по-горе. Притеснявам се. Как се справя един родител с подобна промяна? Тя ще трае поне месец или два. Този период на преход е нов, но признавам, че не намирам смелостта да премина през него. Тук идва друг интересен момент. Не се класираме за държавна детска ясла и градина, не познаваме „хора“. Пълен минус за цялата организация. Стигаме до частната. Има интересни варианти. Спряхме се на една в кв. Бояна – www.palavikracheta.com – спретната къща с голям двор, детето ще е на чист въздух. Другият избор е една в квартала – http://growers.bg/bg_BG/ . Разглеждах много други. Изводът, който си направих, е, че като за 2017-та година, в която хората буквално живеят в интернет и социалните мрежи, не може да намериш адекватна информация за всички ясли и градини в града с актуализирана информация. Мисля, че успявам да се настроя и за наближаващата тенденция със сополите и многобройни настинки. Както вече написах, нямаме особен избор. Едно със сигурност знам – ще ми е нужно много търпение и гъвкавост в подхода, така че детето да не се почувства никога „изоставяно“ всеки път, щом премине прага на градината. Стискам си палци в това ново начинание.


Третата поред майка в нашия проект по професия е мениджър онлайн търговия и реклама към MDL Group, с две думи - отговаря за онлайн магазина на групата. Повече за нея и сина й Даниел: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *