В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Аурора, която излезе от водата...

Аурора, която излезе от водата

Ралица В. е на 35. От 16 години живее и работи в Парма, Италия. Преди 5 години среща годеника си Антонио и през 2016-а любовта им бива увенчана с прекрасна дъщеря. Аурора. Това е историята на нейното появяване. Приятно четене :) 

BeFunky Collage

Снимки за колажа: личен архив

Не съм единствената жена, станала майка, и затова може да прозвучи банално, но нощта на раждането беше най-прекрасната нощ в живота ми. Нощта, в която се роди моята малка принцеса Аурора. Пожелавам го на всички – раждането във вода! Всички страхове, които една бъдеща майка има преди да роди, за болка и събитие, изчезнаха в момента, в който влязох във ваната. Усещането е несравнимо… И реших да го споделя с вас.

Но да се върнем малко назад…

Винаги съм си мислила, че да родиш в България има своите предимства. Имаш поне година майчинство, детска кухня и т.н. Но всъщност, сравнявайки с мои приятелки в България, се убедих, че в Италия е наистина различно. Бъдещата майка е изключително обгрижвана и следена с много внимание. Съществуват консултативни центрове (безплатни), където следят твоето развитие и това на твоето бебе от първия ден до три месеца след раждането. Назначават ти изследвания, видеозон. Провеждат предродилни курсове, където те напътстват и разясняват всеки мъничък детайл около раждането и това, което те очаква после. Всеки курс се води от акушерки, формират се групи от по 20 майки, с които можеш да споделиш или да поспориш. Но да си го кажем – в крайна сметка никой не те разбира по-добре от една бъдеща майка като теб самата.

С наближаването на 37-ата седмица родилката избира болничното заведение, в което желае да роди. Аз избрах една малка болница, за щастие държавна, но с нищо не отстъпва на частните. Избрах я точно защото е малка, с малко персонал, с малко родилки, но грижите съответно са големи. Има определен ден от месеца, в който ти дават възможност да разгледаш отделението и ти провеждат кратък курс, където ти обясняват къде и какво ще се случи. Бях изключително доволна да разбера, че в тази малка болница, държавна, където всичко е безплатно и не трябва да си купуваш конците, с които евентуално ще те шият или гумените ръкавици, с които ще те израждат,

можеш да родиш и във вода

Това винаги е било моята мечта и въобще не съжалявам. Изборът да родиш във вода е според обстоятелствата и възможността. Зависи дали е свободна залата с ваната и дали ти имаш нагласата за нещо такова. Положителното е, че в родилната зала може да присъства и бащата.

След избирането на болница следва записване, при което ти извършват поредица от изследвания и прегледи. Терминът ми наближи и даже отмина. В седмицата след термина ме контролираха на всеки два дена. Имах много страхове, като всяка бъдеща майка, но раждането на дъщеря ми протече точно както си го бях мечтала – бързо, не много болезнено и най-вече във вода. С малка помощ и индукция (вкарването на окситоцин венозно – помага за разширението, когато организмът не може сам да отдели достатъчно от хормона) влязох в родилната зала и след няма и два часа силни контракции приготвиха ваната. Влизайки вътре, почувствах, че наближава моментът. Ваната е достатъчно голяма (като голямо джакузи), влизаш сама, естествено мониторирана – измерват скоростта на контракцията и биенето на сърцето на бебето. Акушерката седи отстрани и чака детето да излезе. Раждаш сама.

Отпуснах се и се оставих на инстинкта и водата да ме водят. Бях спокойна и релаксирана, във въздуха се носеше миризма на лавандула и музиката на ЕNYA

Супер отпускащо. Антонио, годеникът ми, беше до мен и ме държеше за ръка и фактът, че е с мен в този важен момент ме успокояваше изключително много. Имахме и комичен момент. Понеже никой не очакваше, че индукцията ще подейства толкова бързо и ще получа пълно разкритие едва след два часа, акушерката не беше напълнила ваната с вода. Та преди моментът на потапянето аз бях на крака и усещах как бебето натиска, а Антонио с една кофа бягаше да пълни ваната. Беше много забавно :)

Водата има успокояващ ефект, такъв, че да не усещаш контракциите. Събирах сили и напъвах. По едно време усетих как главичката се заклещи и с последен напън бебето излезе. Акушерката пое детето, изкара го от водата и ми го подаде. В 2,45 ч. сутринта на 23 октомври 2016 г. се роди Аурора.

Изпразниха ваната и ни покриха с едно одеало. Малкото същество се гушна в мен, а таткото си отдъхна. Беше голям куражлия. Отрязахме връвта и си направихме снимки. Преместихме се на родилното легло за профилактика и изкарването на плацентата, а бебето го поеха за процедурите. Още бяхме на родилното легло (задължително половин час), когато й дадох да суче, а тя пое веднага. Това беше най-големият ми страх – че няма да разбере какво да прави, ама те бебетата си знаят работата :)

Останахме още два дена в болницата под зоркото око на персонала. След изписването от консултативния център продължават да те следят и напътстват. Наблюдават развитието на детето, кърменето и твоето душевно и физическо състояние.

Чувствах се обгрижена и важна и най-вече – в сигурни ръце

Не казвам, че в България майката и детето не са в сигурни ръце, но тук има много услуги и за щастие – безплатни. От тази година на всяко новородено дете се изплащат по 700 евро. Освен това имаш право на бонус „бебе“, който е 80 евро на месец, а за тези, които имат нисък доход, е 160 евро. Полагат ти се и детски надбавки от 80 евро. Не е кой знае какво, но влизат в употреба. Консумативите са доста скъпи и за това съм благодарна, че имам кърма.

За съжаление майчинството трае само три месеца и имаш право на още шест, но заплащането тогава е само 30% от заплатата. Но пък за сметка на това изследвания, болнични услуги, материали, курсове, консумативите в болницата, за разлика от България, са БЕЗПЛАТНИ. В България, особенно след раждането, можеш да разчиташ най-вече на опита и финансовата помощ на бабите. Тук е различно.

Това исках да споделя с вас :) И да, знам, не съм единствената жена станала майка, но раждането на дъщеря ми Аурора беше най-прекрасната нощ в живота ми <3

Поздрави,
Ралица В.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *