Време е да сготвя

17886732_10212669364675038_596045853_o

Година – две преди да родя започнах да се интересувам по-запалено от готвенето. Купувах си книги, четях блогове, експериментирах, бавно крачех около стелажите в големите магазини, канех гости, които посрещах след няколко вълнуващи часа прекарани в кухнята. И въпреки това от мен мастър шеф не стана. И още по-зле, когато бебето стана факт, а времето кът, мисля, че тотално се провалих. За близо две години препускане в супермаркетите, защото Кай не обича да е на такива места, готвене обикновено към 22:00, за да се яде поне в 23:00, ядене на почти едно и също, защото последното нещо, в което съм изобретателна в момента е вечерята, аз осъзнах, че ние гладни няма да останем, но не знам с какво да нахраня детето си вкусно и здравословно.

В началото беше лесно – тотално зачеркнах готовите пюрета от магазина, просто купувах купища плодове и зеленчуци и ги приготвях на пара, по-късно се развихрих, започнах да му правя кус кус с козе сирене, спанак с ориз, огретен и… до там. Менюто на Кай включваше тези трите – записах го на детска кухня. Колко и да се убеждавам, че е разнообразно, че менюто е съобразено с нуждите на най-малките, има нещо, което не ми харесва – десертите са безумни, основното пасирано. Сега, когато той си играе повече сам и аз дори имам време за себе си, мисля мога да се върна към отшумялата страст, но този път е нужно да разбера, кое освен вкусно ще бъде и здравословно. И понеже грам не разбирам от тези неща, реших да се доверя на рафта в близката книжарница и ето на какво попаднах.

17858395_10212669365995071_1652685695_o

„Аз готвя здравословно с мама“ на издателство Клевър Бук е кутия съдържаща 50 активни карти, 50 рецепти и 50 игри. Тестето започва с „Какво е здравословно“ – въпрос, на който аз трудно си отговарям, няколко основни съвета към мама – с какво да заменим захарта, пшеничното брашно и  рафинираното олио плюс няколко адреса, където можем да намерим още за здравословното хранене. Рецептите включват идеи за гризини, напитки, десерти и закуска. Тестето завършва с няколко празни карти, където можеш да запишеш свои сполучливи хрумвания. Частта, която е само за малките се на намира на гърба на всяка карта, където със специален маркер, който също е включен в комплекта, децата трябва да намерят рибката, която се различава от останалите, да свържат плодовете с вкуса, който имат, да открия петте кексчета в картинката и т.н.

Основни ястия и супички липсват, но пък е добро начало, а книжарницата е отворена и утре. Кай е още малък за игрите, затова му взех количка, остана ми само да избера, приготвя и на шефа да му хареса.

17838536_10212669365795066_1218323020_o

Още рецепти можете да откриете и тук.

а.


Нашата майка под номер 2. Ади е предприемач и експериментатор, собственик на вече несъществуващото Radio Cafe, половината от starrygradski.com, генератор на идеи и създател на "Млечни Вампири". Информация за нея и шестмесечния й син Кай: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *