В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Три деца, една стая – 17 идеи...

Три деца, една стая – 17 идеи

1. Снимка: mon-decor.blogspot.bg

1. Снимка: mon-decor.blogspot.bg

Семейството расте, домът отеснява. Не бих казала, че ситуацията у дома е драматична, но при наличието на три деца, едно от които е момче, въпросът със самостоятелните стаи ме вълнува. В момента разпраделението на апартамента ни позволява отделна стая за Анна и Сияна, спалня за нас със съпруга ми, засега и Любо, малка кухня и хол, който пък е превърнат в стая за игра, когато навън е студено. Общо взето децата и техните играчки са господари на пространството у дома.  Когато разпределяхме стаите преди години, бях много доволна, че имаме възможност за детска. Дори когато разбрах, че чакаме близнаци, си казах – няма страшно, ще делят стаята и всичко ще е на шест. Обаче друго имало да става. Любомир вече е на 6 месеца и започнах да се замислям как да оптимизираме стаята на момичетата и въобще как ще се приема промяната от тяхна страна – те са отделени от 11-месечни. Покрай тези мисли ме налегна и друга една дилема –

добре ли е и до каква възраст може деца от различен пол да съжителстват в една стая

Личното ми усещане е, че подобно съжителство не би трябвало да е проблем до към 5-6-годишна възраст. След това обаче някак ми се струва редно всеки да си има лично пространство,  където да намира уединение, да си подрежда и разхвърля мислите на своя голям вътрешен свят.  А и в някакъв момент ще настъпи осъзнаването на половото различие.

Разбира се, би било чудесно за всеки да има стая. Но действителността в повечето случаи е мааалко по-различна. Опира до възможности на родителите и на мястото, в което семейството е подредило своя дом. В нашия случай, за да осигурим още една стая за децата, ще трябва да се лишим от нашата спалня и напълно да преустроим хола. Което е свързано с време и разходи, но най-вече с ремонт (о, ужас!). Още нямаме окончателно решение по въпроса. Затова междувременно реших да се поровя в нета, да поразпитам тук-там и да почерпя от чуждия опит. Ето какво се получи.

Потърсих три семейства с по три деца и ги попитах как са подходили по въпроса с детската стая (и по въпроса със семейния автомобил, но тази тема ще ви я представя в отделен текст):

Станислава, майка на Ралица (11 г.), Йордан (6 г.) и Калоян (2 г.) Когато се роди дъщеря ми, отначало бе при нас, на 3 г. я отделихме в собствена стая. Когато беше на 5 г., се роди синът ми – Йордан. Остана при нас до 2-годишна възраст и след това събрахме двете деца в една стая. Каката остана на своето легло (1 персон), а Дани беше в кошарата. Когато Дани бе на 3 г., разбрахме, че очакваме трето детенце. В опитите си да разрешим въпроса с настаняването на децата, избрахме за Дани легло с издърпващ се механизъм и два матрака. Калоян така и не успя да спи на това легло. До 2-годишна възраст бе в кошара в родителската спалня, а след това се преместихме в по-голямо жилище. В него каката вече е в отделна стая, а момчетата са заедно и в тяхната стая има място за още двама. Моето виждане за съжителството на голямо семейство е, че трябва да има много пространство, за да се чувстват децата добре, да са спокойни и всеки да си има собственото кътче. Затова много държахме каката да бъде отделно.

Диана, майка на трима сина на 10 г., на 7 г. и на 6 г.
 За детската стая – тримата са от един пол, което облекчава откъм търсене на отделни стаи за всеки поне на този етап. В настоящата им стая има три легла със стандарни матраци от 1,90 с място за багаж под тях + една ракла и етажерка за играчки. Гардеробът и скринът за дрехите са изнесени в предверието, за да им остане достатъчно място за игра (не че стига). В предходната, където имаше по-малко място, имаха двуетажно легло със същия размер матраци + детска кошара за „бебето“ :-) Двуетажното ни го правиха по поръчка и беше с доста висок борд. Не е имало скандали кой къде да спи, може би защото бяха на 4, 2 и 1 съответно. Имаме едно бюро в стаята, но реално никой не го ползва. Баткото на 10 (4-ти клас) е единственият през деня у дома. Първокласникът ходи на занималня, а най-малкият е в предучилищна.

Андрей, баща на двама сина (на 11 и на 7 г.) и дъщеря на 3 г. Съжителството зависи от много неща – колко детски стаи има, какви са децата по пол и възраст. В нашия случай имаме една голяма и една малка детска и разпределението е ясно – момчетата са в голямата, момичето – в малката. Бих казал, при малка разлика може да са заедно по-дълго, но при по-голяма от 2-3 години трябва да се мисли за разделяне. Няма как деца на 18, на 14 и на 10 например да са в една стая, особено пък ако са разнополови.

Попитах мамите от фейсбук групата Родители на близнаци и тризнаци как им се струва идеята за една детска стая при деца от различен пол. При близнаците е малко по-различна ситуацията, но въпреки това не бива да забравяме, че те са индивидуалности и не е редно да ги приемаме като едно цяло. В анкетата, която пуснах, гласуваха малко над 40 души, като никой не беше посочил „против“ съжителството на двата пола в една стая. Някои от мамите споделиха и опит от първо лице – как са делили стая с братята си. Ето някои мнения:

Рени: Аз съм с момиче на 8 г. (в отделна стая) и близнаци момче и момиче на 1 г. (те са заедно в стая). Може някога в бъдещето да сложа момичетата заедно и да отделя момчето, но засега темата не е на дневен ред 😉 Аз съм живяла в една стая с брат ми… нямам някакви спомени за неудобства, на 16 се изнесох от нас.

Кремена: Нямам опция на този етап за отделни стаи. Разнополови близнаци на 15+5 годишен брат съжителстват мирно и тихо в една стая. Пазя най-мили спомени от времето, когато със сестра ми като деца си шушукахме вечер преди сън, колко тайни сме споделили, колко сподавен смях е имало, колко сълзи сме изплакали заедно. Да, сигурно е страхотно всеки да си има стая, но не живея в палат, а и децата си имат техните тайни, тяхното пространство и тяхната здрава връзка по този начин. Единствената девойка в групата среща разбиране от близнака си и бива оставяна на спокойствие, когато се преоблича или има нужда от стаята за малко. Като цяло не виждам драма в общата детска стая, дори мисля, че когато пораснат и заживеят сами тази детска близост ще им липсва по някакъв начин.

Елица П.Убедена съм, че най-добрият вариант би бил всяко дете (независимо от пола) да има своя стая. Но в реалните български условия това е непостижим лукс за повечето семейства и се налага децата да съжителстват в едно помещение (ако въобще има място за отделна детска стая) – това създава неудобства и за тях, и за родителите. Мисля, че е добре, макар и в една стая, визуално да се обособи лично пространство за всяко от децата.

Елица М.: Ами долу- горе до пубертета може да бъдат в една стая. После при първа възможност трябва да се разделят. Ние с брат ми (не сме близнаци, но нямахме възможност за отделни стаи) сме били заедно и в един момент си става доста неудобно. В момента моите още виреят заедно, ама са малки. Баткото е на 5 г., близначките на 1.3 г.

Потърсих идеи за организиране на пространството – три деца, една стая, безброй идеи. Но избрах 17.

Като цяло подбраните от мен снимки са по критерий „пестене на място“, но има и предложения, които просто ми допаднаха и съм ги включила като опции. След галерията съм посочила и няколко линка, откъдето също можете да почерпите вдъхновение за обзавеждане на детската стая :) Моят фаворит тук е N13 😉

Интересни източници:

Ако ви е допаднала снимка N15, ето откъде можете да си поръчате такова легло. Друг вариант, готов за поръчване, можете да видите тук.

Ако пък сте се спрели на снимка N12, ето как можете сами да направите това легло за децата си

Как да поберем три деца в една стая – галерия с идейни предложение >>

Описание и снимки на детската стая от една майка на три деца >>

Три деца в една стая – от блога на една нюйоркчанка >>

16 умни идеи как да поберете три деца в една стая >>

Още практични идеи за обзавеждане >>


Последната наша майка в рубриката "Дневници". Тя е с най-големите измежду децата в проекта МВ - близначките Анна и Сияна, и с най-малкия сред тях - Любомир. Ралица е редактор с над десетгодишен опит, мениджър съдържание в сайтовете на bTV. Понастоящем е в онзи етап от живота си, в който всичко започва отначало. Още за нея и децата й: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

  1. Ралица

    11 април

    И аз да споделя ..ние същи сме с три „деца“☺️И трите са момичета,но тука проблемът е по скоро във възрастта ..двете каки,от първия брак на годеника ми,Консуело 20г и Корин 18г са във така наречената детска стая,а малката Аурора 6месецс за сега е в нашата стая ..това естествено ще е до време..за съжаление живеем в доста малък апартамент и няма много място за малката Аурора. Със сигурност след няколко месеца ще се наложи да преместим легълцето на Аурора при каките и да революцопнираме цялата им стая..според мен няма да им е много лесно точно поради причината с възрастта ,но това е единствения начин..ще има изядени моливи,разпилени сенки,здъфкани цигари и т.н,но се надявам така поне да се научат всички на малко повече ред аз съм израстнала съмичка и няма да крия ,че много пъти ми е било скучно и ми е липсвала компания..знам ,че разликата между нашите момичета е голяма и със сигурност няма да е за дълго тяхното съжителство,но се надявам да е конструктивно за всички нас☺️☺️

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *