В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Книга: 60 занимания с моето бебе по системата на М...

Книга: 60 занимания с моето бебе по системата на Монтесори

IMG_2094Доколкото ми е известно, досега нямаше издание на български език, представящо метода Монтесори за бебета. Затова проявих любопитство и взех новото попъление в каталога на „Колибри“, макар че детето ми е надраснало описаната в него възраст – от 0 до около 15-месечна възраст (или когато започне да да се облича и храни самостоятелно), за да видя какво съм изпуснала, да коригирам при нужда или да наваксам с липсите, ако има такива.

За бъдещи родители и онези, които очакват следващо бебе, „60 занимания с моето бебе по системата на Монтесори“ според мен е извор на чудесни идеи, съвети и обяснения. Например – как да се направи кът за майката, докато кърми, защо е за предпочитане е да не се взема класическото легло с решетки и кои са необходимите елементи за занимания на малкото.

Авторката – Елен Палас, по професия е моден стилист, но толкова се трогва от метода на Монтесори, че решава да се посвети на неговото популяризиране, като пише книги за деца, съобразени с основните принципи на философията. Това прави от 1994 г. досега, докато отглежда трите си деца.

Книгата започва с подготовка за посрещането на бебето – какво и как да бъде разпределено в бъдещата му стая, а в увода е уточнението, че упражненията не са подчинени на хронологична последователност, а на философията на системата.

IMG_2097

Нямаше да се сетя да поставя огледало до матрака за занимания на бебето на земята, което ще насърчава то да бъде активно. Също да сложа ниска етажерка, в която да има материали и играчки на негово разположение, които да го мотивират да се изправя. Сега разбирам, че съм пропуснала и да закача и въртележка над леглото – чрез нея бебето развива способността си за зрително изследване. В книгата се обяснява точно къде и как да бъдат закрепена всякакви висящи предмети, дори и как да бъдат изработени много интересни конкретни модели стъпка по стъпка.

Още – проследяват се най-интересните моменти в развитието – лазенето, усилията за изправяне, които трябва бъдат подпомогнати с удобни дрехи и оптимално организиране на пространството; насърчаване на любопитството и зрителната способност – чрез игри с лице и ръце, криене на предмети. Откриването на звуци, книги и езика са особено важни за малките, които също трябва да бъдат провокирани. Важно е да им се дават книги в най-ранна възраст, съветва авторката – нека първо това да са издания от различни материали – текстил, дунапрен, а после и книги-изненади, разкриващи сцени от ежедневния живот.

Любимата ми част е „Ръката и мозъкът“, която представя конкретни идеи за занимания, свързани със сетивното изследване и възможността за съсредоточаване и развиване на определени умения. Много от майките непрекъснато се чудят с какво полезно да занимават бебета си, така че тук има поне няколко описани възможности и упражнения – занимания дрънкалки, панери и кутии, възглавнички, плетени топчета, зрънца от каф, нанизване, разпределяне на предмети по видове и др.

Дали моите пропуски са оказали своето влияние и и се случило нещо фатално – надявам се – не – но тези, на които им предстои отглеждане на бебе поне ще бъдат улеснени в избора си и спокойни в стъпките си.

С една дума – изданието е много приятно – предоставя компактен и не твърде обяснителен текст, придружен със снимков материал от Ев Ерман – фотографка, която открива педагогическата система на Монтесори, когато ражда дъщеря си през 2007 г. и постепенно превръща блога си със снимки в място за представяне и разпространение на идеите на системата.

Книгата е от издателство „Colibri”, 183 стр., цена: 16 лв.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *