В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи: Искам да ти кажа нещо, но търся ду...

Какво се случи: Искам да ти кажа нещо, но търся думите

17349509_10158499437205145_1148246852_o

Не се оплаквам, но е факт, че последната година майчинство ми се отрази доста сдухващо. Да, изживях неповторими моменти с най-ценното нещо на този свят – сина ми Даниел, но и изгубих до голяма степен себе си. Защо така се получи, нямам ясно обяснение, може би някой специалист в областта ще разкаже повече за това какво преживяваме като майки. Глезим ли се, драматизираме ли излишно или наистина в определен момент изперкваш сама, сама в парка, сама на обяд, вкъщи с плачещо бебе в ръце, дебела, без прическа, без интересна история за разказване на приятелите ти. В последствие при мен се изгуби и желанието за много неща, исках просто да си почина и да поспя, да си лакирам ноктите и да гледам някой сериал. Звучи доста скучно. Лошото е че и аз самата приемах себе си така, а после и околните започнаха да ме приемат по този начин, мъжът ми, някои приятели. Изпатих си. Основите на така нареченото семейно ложе се разклатиха силно. В момента излизам бавно и славно от калта с опит за високо вдигната глава. Знам, че ще успея, най-вече защото съм майка и нямам право и време да се самосъжалявам и затварям в себе си. Имам огромен цветен свят за показване на мъника със сини очи, руса коса и неистово желание за филийка с кашкавал по всяко време на денонощието.

За година и девет месеца съм доволна от това как се развиват нещата и колко бързо се мени ежедневието с детето. Махнахме бибата, което е огромно постижение. Той сам си я скъса със зъби и май осъзна, че сгафи и няма да има какво да дъвче и да хвърля на 50 сантиметра със замах, когато се ядосва, че някое детско свърши. Да, ядосва се за някакви неща и това ме притеснява. Не знам дали е правилно според определенията за „това е окей и а това – не“ в раздел детска психология, но се надявам да го овладеем своевременно. Показва завиден характер и актьорски манипулативни умения за постигането на дадени цели. Четири чифта анцузи му умаляха за месец и половина, а уж прилагам тактиката на „купено по-голямо, за да се носи по-дълго време“. Притежава завидна колекция от маратонки (да, със съпруга ми сме луди), които сменя всеки ден и разнася из целия апартамент. Не се кефи на играчки, ама грам, хем му показвам, че с конструктора създаваш и рушиш, забавна игра за малки и големи, която учи на много неща. Обожава да слуша музика и да танцува, нещо за което сме мечтали с татко му, защото тя заема голяма част от нашия живот. Признавам си, че му давам да играе на телефона ми. Дори сам откри логика в някои действия, което ме кара да подкрепям идеята, че тия „сегашните“ деца се раждат със: а) сукателен рефлекс и б) „как да използвам айфона“ рефлекс. Има и полустрошен таблет, на който слуша и гледа определени детски и песнички. Просто много се кефи, а никога не съм имала за цел да му го навирам в лицето, за да го успокоявам. Сам открива неща и това е. Не престава да се катери навсякъде. Онзи ден падна от холната масичка, но реве само, ако съм го забелязала. Явно проси съжаление. Измисля си изключително хитри игрички. Такива, в които вниманието да е насочено 200% само към него.

В интересен период сме. Не бих казала, че прави опити да говори, напротив, той направо си говори на език, наподобяващ крайно провинциален диалект на някое северняшко викингско племе. Използва завидна интонация и жестикулира логично. Много ме забавлява. Забелязвам, че му е доста по-лесно изговарянето на някои думи на английски. Може би звучат по-мелодично. Обожава да слуша Маша и Мечока (разбира се) на руски. Тук идва голямата бездна в морето от образователни песнички на български език, които пуснати от youtube звучат ужасяващо зле, а и повечето известни дори ги няма, за да ги пусна. Детските филмчета на български също са „cut”. Да, книжки има, но на моето дете те не са му интересни, освен да ги къса и да сигурно това е моя грешка. В обобщение, потопили сме се с шест крака и ръце, за да учим думички по всякакви възможни начини, важно е Даниел да е щастлив от случващото се около него, да е обичан и вдъхновен за покоряване на света!


Третата поред майка в нашия проект по професия е мениджър онлайн търговия и реклама към MDL Group, с две думи - отговаря за онлайн магазина на групата. Повече за нея и сина й Даниел: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *