В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

5 въпроса преди първия рожден ден...

5 въпроса преди първия рожден ден

il_fullxfull.762354003_2zgp

Ника ще направи една година на 7 март и изникват въпроси, които мога да задам на майките с опит по темата – всъщност всички останали майки в блога. За някои въпроси се колебая, за други съм решила, но искам да знам, че не съм единствена така, а за трети никак не се ориентирам в морето от възможности. Така де, имам достъп до извор, пия от него.

  1. Празнувахте ли първия рожден ден на детето ви с парти с други деца и съжалявате ли за избора си?

РАЛИЦА: Първият рожден ден на Анна и Сияна избрах да бъде у дома. Дойдоха бабите, лелите, дядото. За момичетата си беше пак голяма емоция. Понеже са родени през зимата, а малко преди рождения им ден ги водих на детски концерт в Операта и веднага заподсмърчаха, ме достраша да правя други експерименти. Така че купих украса, поръчах торти – такива, че да могат и те да опитат (от Ананда). Запалихме и свещички, при което те ревнаха и отбелязаха подобаващо първата си годинка. Ето снимка на тортите . Не са декорирани като повечето, макар че предлагат и такива. Заложих на по-семпъл вариант, но на втория рожден ден компенсирахме.

АДЕЛИНА: Отпразнувахме рождения ден на Кай в детски клуб. Гости ни бяха моите родители и най-близките ни приятели, повечето от тях с малки деца. „Той нищо няма да разбере“ и „Той няма да го помни“ са две твърдения, които дори за миг не успяха да ме замислят дали / или. Това беше един от най-вълшебните дни в живота ми.

ЯНА: Да, празнувахме само в тесен роднински кръг в ресторант с градина. Единственото дете беше братовчедката на Даниел, която е на същата възраст и си бяха напълно достатъчни двамата.

  1. Кой подарък за първия рожден ден на детето беше най-интересен, полезен или функционален или с други думи – кой най-много си струваше?

РАЛИЦА: Ако кажа, че не си спомням, няма да излъжа. Честно! Никаква идея.

АДЕЛИНА: Кай получи куп подаръци, най-вече играчки и дрехи. Нищо нестандартно. Но мисля, че един от най-добрите подаръци за толкова малък човек, е да му се отвори сметка.

ЯНА: Люлката, която едните баба и дядо му подариха. Единственият начин да стои мирен за няколко минути.

  1. Знаете ли за торти, подходящи за ядене от мъници за първата годинка? Препоръчайте ми производител. (Ника е захранена с всичко и няма алергии)

РАЛИЦА: Да, мога да препоръчам Ананда, Vanilla Kitchen също не са лоши, а напоследък съм хвърлила око на Rawlly , но там нямам преки вкусови впечатления. За втория рожден ден поръчахме торти от съпруга на моя колежка. Ако ти е допаднал вкусът и видът, веднага ще те свържа. Рисунката може да бъде каквато пожелаете.

АДЕЛИНА: Поръчах торта, по-скоро чийзкейк, от Вила Росиче. В самия клуб ми предложиха детска торта, но предпочетох чийзкейка. Това, за което внимавах е да няма ядки, в случая имаше лешници, замених ги с орехи. И малките похапнаха.

ЯНА: Нашата торта беше с еклери с баварски крем отгоре с шоколадова глазура, децата хапнаха малко от нея. Много им хареса! Взехме я от сладкарница „Фон-Фон“. Цените са много приемливи.

  1. Знаете ли за фотограф със студио и декор, който приема да прави по малко снимки на сесия – например 3-5? Хрумна ми идеята да повторя своите бебешки снимки – не буквално, а като тържествено ходене за снимка и съответно албум със снимка на всеки рожден ден и приемам препоръки и предложения.

РАЛИЦА: Хм, не се сещам някой да прави толкова малко на брой снимки. Нашата първа фотосесия беше при Госпожа Череша. Но сега обмислям да направя втора заедно с Любо и мисля да опитам на друго място. Набелязала съм си Изабел, а ми препоръчаха и Калина ме снима.

АДЕЛИНА: Никога не съм влизала в подобно студио, но знам, че има много. Препоръчвам ти да зададеш въпроса си в някоя от групите с майки във фейсбук, там ще те залеят с предложения.

ЯНА: Не съм правила фотосесия на Даниел в студио. Имам хубав професионален апарат и импровизирам сама.

  1. Правихте ли прощъпулник? Какви предмети сложихте и как ги нарекохте? И съвсем конкретно – как се сдобива човек с медицински слушалки,че от аптеките ме отсвириха?

РАЛИЦА: Не го направих съвсем „по правилата”. И все пак идеята децата да си изберат, макар и неосъзнато, професиите някак ми допадна. Разбира се, цялото суетене е повече за нас, родителите и за бабите и дядовците. Но пък е забавно. Поне при нас събитието беше пълно с усмивки. Изчаках и двете момиченца да са относително стабилни в стремежа си да ходят и да превземат нови светове. Поръчах две сладки погачи за 4 април миналата година, беше понеделник. Четох някъде, че било хубаво прощъпулникът да се направи в понеделник, сряда или неделя. Защо – нямам представа. Четох също, че питката се правела от майката или от жена с двама живи родители и понеже това ми дойде в повече, реших, че ще действам както преценя и по интуиция.

Избрах предмети, които не им бяха познати – имаше палитра с четка за рисуване, книга на Бредбъри, елка, джедайски тренажор, апарат за кръвно, триъгълник, диск на Трейси Чапман, дивиди „Източни пиеси”, мишка за компютър, „Есе за човека” на Кеснер, фотоапарат. Всичко това го възстановявам по снимките, така че прави снимки – много снимки!, че се забравя.

За лекар може да сложиш апарат за кръвно или аптечка. Нямам представа откъде може да се сдобиеш със слушалки освен от познат лекар. Другият вариант е да потърсиш такава играчка.

А ето ТУК можеш да прочетеш повече за това, как мина прощъпулника на моите момичета.

АДЕЛИНА: Опитахме да направим списъка с професии максимално кратък, но наистина да обхваща всичко. На финала се спряхме на този: точни науки (математика, химия, физика…), хуманитарни науки (история, филология, право…), технически науки (архитектура, инженерство…),  медицина, търговия, финанси, изкуства, спорт, занаяти и едно, на което много държах – пътешественик. Голяма част от предметите имахме вкъщи, като мензура, която поставихме за точни науки, други купихме от Jumbo, където ще намериш и медицински слушалки. Това, за което внимавах, е предметите да са еднакво големи, да не е виждал нито един от тях преди това и да са горе-долу еднакво впечатлявщи.

ЯНА: Ние имаме късмет, че едната баба е лекар. Всички останали дрънкулки бяха от Jumbo. Единствената грешка беше, че всички толкова се развълнувахме като докосна нещо и изкрещяхме… детето се стресна и разрева и не пожела повече да припари до предметите!


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *