В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Стоматологът, моят приятел

Стоматологът, моят приятел

Снимка: www.facebook.com/cvetelina.ducheva

Д-р Цветелина Дучева. Снимка: www.facebook.com/cvetelina.ducheva

Като повечето майки и ние, от Млечни вампири живо се интересуваме от правилната и навременна устна хигиена на децата си. Оказа се, че имаме едни и същи въпроси, а нямаме отговор, който да ни задоволи. Затова потърсихме специалист с надеждата да потвърди или разбие някои митове. Почукахме на няколко врати и една от тях беше отворена от д-р Цветелина Дучева*, дентален лекар, майка на две прекрасни момичета близначки. Ето какво сподели тя с нас:

Д-р Дучева, кога трябва да започне грижата за бебешките зъбки?
Грижата за млечните зъбки започва още с появата на първото зъбче в устата, най-напред със силиконов напръстник, който може да се ползва многократно и подлежи на стерилизация, без паста. Идеята е да се осигури механично почистване и да се облекчат признаците на зъбен пробив. Напръстникът се ползва до появата на 6 до 7 зъба или приблизително до десетия месец, когато вече малкият човек може да седи стабилно. Тогава започваме почистване с четка и паста.

Двукратното миене на зъбките сутрин и вечер понякога е истинско предизвикателство за родителите. Обикновено започваме с приучване към едно основно миене на зъбите вечер, а след 3 до 4 години започваме със създаване на навик и за сутрешно четкане. Сутрин децата  са много енергични и задържането им на едно място дори за две до три минути е много трудоемко, докато вечер те са много по-изморени и родителят, който прекарва по-малко време през деня с тях, може да се ангажира с хигиената, защото тези пет до десет минути сближава. Това, че децата не дават, дърпат се и не отварят добре уста не трябва да ни обезкуражава. Трябва под формата на игра да ги ангажираме и да ги накараме да са съпричастни. Иначе контролът на детската хигиена реално е в наши ръце и ние трябва да следим качеството на четкането и резултатът от него поне до десетата година от живота на  децата.

Как да почистваме венците на бебето и в този ред на мисли какво Ви е мнението за денталните кърпички за почистване?
Венците, преди пробива на зъбите, могат да се масажират и почистват със силиконов напръстник, за който споменах по-горе, така се премахват хранителните остатъци. Ползването на стерилна марличка, напоена с физиологичен разтвор върши чудесна работа и може да се ползва вместо денталните кърпички. Колкото и съвършен продукт да са те, все пак съдържат ароматизатори, малко подсладител и разни други стабилизатори. Но това е мое мнение, с което не ангажирам никого. Когато моите близначки бяха бебета ги изпробвах, но единственото преимущество бе, че не пускат власинки.

Опасен ли е ксилитолът, който се съдържа в такива продукти?
Ксилитолът се смята за най-безвредния сред подсладителите. За съжаление обаче повечето продукти за орална хигиена за деца не просто го съдържат, а са буквално „натъпкани“ с него -пасти за зъби, гелове за улесняване на пробива, сиропи, имуностимуланти… Нужно е да сме умерени и да не стигаме до крайности

Какво мислите за хомеопатичните продукти –  в САЩ официално предупреждават, че хомеопатичните гелове може да са опасни .
С или без помощни средства зъбите ще пробият, не трябва да приучваме малкия организъм, че при всеки най-малък стрес ще има „вълшебно гелче“, което ще реши проблема. Трябва да оставим организма сам да се справя и по-скоро да разчитаме на природата, а не на фармакологията.

Кога трябва да се направи първи контролен преглед?
Нека срещата с детския стоматолог да е в рамките на 1-вата година след раждането. На тази среща ние, детските стоматолози разговаряме с родителите относно знания и умения пряко свързани с оралното и общо здраве на техните мъници. Много от педиатрите и личните лекари неглежират нашето участие в процеса на израстване на детето, но

именно ние сме едни от специалистите, които най-много сме информирани за кърменето, захранването, храненето, вредните навици, хигиената и здравето на детските зъби.

Защото устната кухина и зъбите са част от храносмилателната система и проблемите „на входа“ засягат всички системи, свързани с изхранването и растежа на малкия човек.

Наистина ли е възможно децата ни да нямат мъдреци?
Да, това е част от еволюцията, при децата родени след 2000 г. реално е установено, че при 60 до 75% от децата въобще нямат зародиши на мъдерци. Причината е, че на нас, съвременните хора не ни се налага да дъвчем и да разкъсваме толкова жилава и твърда храна, подобно на нашите предци. Храната ни е много по-мека и лесна за първична обработка, затова природата започва естествено да редуцира ненужните зъби. Лошо е, че започват да липсват и вторите малки кътници на долната челюст – 5-ите долни зъби. Причината е същата, но последствията са много по-фатални за децата, защото тяхната липса се отразява на размера и развитието на долната челюст, от там се засяга захапката и децата имат обикновено нужда от продължително ортодонтско лечение. При нас в клиниката на всяко дете след 6-годишна възраст препоръчваме да се направи панорамна снимка с цел проследяване и планиране на замяната на временните с постоянни зъби. Именно на тези снимки и ние виждаме подобна тенденция с редукция на зародишите на мъдерците.

Снимка: www.facebook.com/cvetelina.ducheva

Снимка: www.facebook.com/cvetelina.ducheva

Защо има деца с черни млечни зъби и как сигурно да предотвратим това?
Вероятно имате в предвид детски зъби, засегнати от кариеса на ранното детство, когато кариесът засягат обширна площ от зъбния емайл на горните фронтални зъби, а задържането на пигменти ги карат да изглеждат „черни”. Друга причина за подобен цвят зъби е една архаична и опасна за здравето на децата система за „консервиране“ на засегнати от кариес детски зъби. Става дума за ползване на сребърен нитрат, който прави зъбите черни като въгленчета и цели спиране на кариеса. Но страничните ефекти на това съединение са много физиологично и емоционално опасни за детето.

Най-лесният начин да се преборим с кариеса на ранното детство и неговите усложнения е са добра устна хигиена с продукти, съобразени с възрастта на детето – да се избягва ранното въвеждане на захар в детското меню, изграждане на правилни хранителни навици, ранно отпадне на нощното хранене, грижа за здравето на млечните зъби, те трябва да се лекуват, защото се развалят подобно на постоянните. А ако се запознаете с детски стоматолог в рамките на 1-вата година след раждането, той ще ви даде конкретни насоки и съвети, съобразени с нуждите и потребностите на вашето дете, защото няма нищо по-красиво от здравата детска усмивка.

Може ли да се предотврати непадането на млечните зъби – т.е. да не се сменят на някои места?
Ако млечният зъб/зъби не падат според нормалните физиологични срокове, е нужна рентгенова снимка да се види причината за липсващата смяна. Загубата на млечен зъб, когато под него няма зародиш на постоянен, е проблем, защото нарушава общия баланс в съзъбието и естетиката.

Какво да правим когато детето отказва да си мие зъбите?
В природата на детето е вменено да се противопоставя на повечето новости в неговия живот. Това се отнася и до вменяването на навика да мие зъбите. Затова въвеждаме навика постепенно от най-ранна възраст – най-напред вечер преди лягане, а след третата година и сутрин. Всичко трябва да се случва като игра, без натиск и ролите трябва да се играят от сърце. Всичко е в ръцете на нас родителите, които освен артисти сме и режисьори в това представление. Спокойствие и търпение – това е разковничето на успеха!!! Днес и утре може да е трудно, но след една седмица ще е много по-приятно и лесно за всички 🙂

Какви пасти са подходящи и какви – не за деца?
Основното правило за детските продукти за орална хигиена е, че те винаги трябва да са съобразени с възрастта на детето. Четкането на 20 млечни зъба трябва даа продължава около 2  -2,5 мин. В действителност процесът продължава повече, защото всеки от участниците в него иска да се добере до четката и пастата 🙂

Четките за зъби трябва да са с мек косъм и преди употреба е нужно да се облеят с малко топла вода за да станат косъмчетата още по-меки. Изчеткването при децата до 6-7 г. се прави с кръгови движения, подобно на „дима от комина“, който рисуват децата, без натиск. Размерът на главата на зъбната четка при деца до 3 години трябва да е до 1 см, понеже пространството в детската уста е ограничено и по-големите и твърди четки ще наранят венците. Ергономичната дръжка е за предпочитане, когато тя е по-широка, хватът е по-добър. Ярките цветове привличат децата и много от производителите залагат на дизайн, подобен на играчка. В началото четката е нужно да се подменя по-често, защото тя реално се дъвче много ожесточено от малкия човек, но след като избият всички млечни зъби и дискомфортът от пробива е изчезнал, подмяната ще е на 5-6 седмици.

Аз съм противник на електрическите четки за зъби, както за деца, така и за възрастни. Те са създадени за хора с ограничена подвижност на ръцете, но понеже са по-скъпи от стандартните ръчни четки, фармацевтичните компании ги лансират като продукти, носещи улеснение и повече здраве, което е далеч от истината. Истината е, че те ни правят по-мързеливи, като това важи особено за най-малките сред нас. Чрез електрическата четка трудно се дозира натискът, тя разпенва пастата и създава изкуствено усещане за чистота и свършена работа без тя реално да е свършена напълно. Много от децата свързват шума, вкуса на пастата, вибрацията или работата на вградения таймер за достатъчни и с това се изчерпва хигиената на зъбите. За други младежи миенето става най-добре на „ум“, докато четката работи, а мама и тати чуват шума от банята и са спокойни, че детето е така старателно и изпълнително.

Моят съвет е: няма нищо по-добро от ръчната четка за зъби. Четкането е свързано и с фината моторика при децата, затова нека малчуганите да си четкат зъбите и да умнеят 🙂

Сигурно сте забелязали, че всички бебешки продукти са в много по-малки разфасовки от аналозите за възрастните, но са и в пъти по-скъпи. Това е в сила и при детските пасти= Обяснението на производителите е, че в в тях се влагат много по-скъпи ,качествени препарати и ноу-хау. Децата трябва да се мият само с детска паста за зъби, понеже съставът й е съобразен с техните потребности, количеството е колкото грахово зърно за цялата уста. За предпочитане е пастата да е без цвят, понеже малчуганите гълтат съдържанието на тубата и тези изкуствени оцветители, макар и в малки количества, попадат в организма им.

Детската паста не трябва да е със силен и натрапващ вкус и аромат, хубаво е в нея да има добавени естествени екстракти, като лайка, липа, овкусители като сладник или копър, които заместват донякъде подсладителите. Не бива да се съдържа флуор в продуктите за деца до 3 г., защото те не умеят да плюят.

Флуорът е един от микроелементите отговорен за здравината на зъбите. В Латинска Америка и САЩ  приемът му започва още по време на бременността и продължава по схема след раждането. В Европа приемът му се препоръчва основно като екзогеннен – външен фактор, под формата на гелове за допълнителна минерализация след зъбния пробив. И в двата случая целта е да се повиши устойчивостта на кариес. Проблемът при приемането му под формата на таблетки е, че може да се получи предозиране,защото трудно може да се изчисли дневния прием на флуор в менюто на едно дете. Имайте в предвид, че голяма част от минералните води в България имат високо съдържание на флуор. Той се съдържа и в много от соковете, пюрета и адаптирани млека, внос от Европа и САЩ, като добавка.

Вярно ли е, че прозрачните сополите в малка възраст, винаги са симптом за никнене на зъби?
Първите признаци на зъбен пробив започват месеци преди зъбките да се видят реално в устата. Най-често около четвъртия месец започва обилно слюноотделяне и плюнчене, лапане на всякакви предмети, но най-вече ръцете. Определено детето е по-раздразнително, плаче без видима причина, може да има лека температура до 37,7-37,8 при добро общо състояние, възможна е поява на лека хрема или секрет от носа, обрив и зачервяване около устата и по лицето, намален апетит , влажни очи, зачервяване на венците.

Носът, носоглътката, устата и зъбите в нея са неизменно свързани по между си. Пробивът на млечните зъби води до локално възпаление, съпроводено с 5 симптома на възпалението -зачервяване, болка, отток, затопляне, нарушена функция, а от там и промените, които наблюдаваме като страничен ефект на зъбния пробив.

Въобще каква е връзката между тях, хремата, кашлицата и разстройството?
За хремата и кашлицата обяснението е свързано със спадане на локалния имунитет, както споменах по-горе. Разстройството се появява заради факта, че зъбите са част от устната кухина, а тя е входната врата на храносмилателната система, така че промените в устната лигавица се мултиплицират и в лигавицата на червата.Все пак те имат един общ ектодермален произход.

При къса юздичка трябва ли тя да се цепи или не? И ако да, кога – преди или след проговаряне?
Късата юздичка под езика може да пречи на новороденото да суче и наддава нормално. Ако това е така, нейното срязване се прави още през първия месец след раждането. Ако тя не влияе на кърменето, но нарушава артикулацията и изговарянето на някои звуци във възрастта след 3 години, решението се взима на база тежестта на проблема.

Късата юздичка на горната устна рядко се оказва фатална за сученето и говора, по-скоро тя е естетичен проблем, тъй като двата централни ресеца на горните зъби пробиват с разстояние.

–––

И на края една специална покана – в събота 18.02.2017 г. екипът на клиниката, в която работи д-р Дучева, ще е в „Парадайз мол“ в София за събитие, организирано от Академия за родители: „Бъдете с нас, за да разберете защо е важно да се срещаме с вашите по-малки или по-големи съкровища след 1-вата година от техния живот, защо е нужна орална и хранителна профилактика и как храната влияе върху здравето на техните зъби“.

*Д-р Цветелина Дучева завършва дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицински университет  в гр.София. Основни акценти в професионалната й кариера са ендодонтско (канално) лечение и художествена реставрация на зъби. Има специализации по машинно инструментиране и триизмерно обтуриране на коренови канали, микроскопска микроинвазивна ендодонтия. Професионалната й слабост са децата – пациенти, с които работи в рамките на детския прием. Можете да я откриете в кабинета й в дентална клиника „Петър Дучев“.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *