В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

За бебетата и зъбките

За бебетата и зъбките

Ника и нейната четка Brush Baby

Ника и нейната четка Brush Baby

В търсене на най-доброто за нашите мъници, често сме склонни да откривателстваме заедно с децата си. Днес Ади, Николета и Рали споделят впечатления от продуктите за устна хигиена на британската марка Brush Baby, които отскоро си имат официален представител и у нас.

Ралица и Любомир (4 месеца), Анна и Сияна (2 години и 2 месеца)

Когато ми изпратиха да тествам дентални кърпички за бебета, реших, че е добре да се поразровя и да прочета малко повече за тях като продукт по принцип. Спомням си, че когато се сблъсках с търсенето на първите четки за зъби на Анна и Сияна, попаднах на едни кърпички, които от любопитство купих, но не останах доволна – не бяха удобни за ползване и – по спомен – ми се сториха грубички. Все пак реших отново да опитам – новият продукт ми беше горещо препоръчан и реших да му дам шанс.

Докато чаках да пристигне, започнах да се ровя в гугъл и да търся официална систематизирана информация на български език за грижата за детските зъби и по-конкретно на бебешките. Познайте дали намерих. Но разбрах, че все пак съществува Национална асоциация на лекарите по детска дентална медицина. Но не намерих сайт. Рових в сайта на Българския зъболекарски съюз (bzs.bg), също и в сайта на здравното министерство… Ни-що! Затова пък информация има в сайта на American Dental Association например. Но да не се отклоняваме от темата.

DentalWipes_28_pack_shot__77908_zoomНикъде не можах да попадна на официален коментар за или против денталните кърпички и за или против съдържанието на ксилитол в тях (по принцип ксилитолът се води за полезен). Като цяло препоръките навсякъде са почистването на бебшките венци да започне още преди поникването на първото зъбче – с мека кърпа и само с водичка или с т.нар.“дентални кърпички“ .

Междувременно си получих подаръка за тестване и заедно с бебе Любо опитахме нещо ново – кърпичките на Brush Baby. Опаковани всяка в индивидуално пакетче, те са във формата на напръстник – лесно се поставят на показалеца. Материята е изключително мека – казвам това, защото в Амазон прочетох коментар от една майка, че успяла да пореже бебчето си. Честно казано идея нямам как е успяла. Кърпичките са изключително меки и нежни на допир. Не съдържат флуорид и парабени. Смятам, че са добър вариант за поддържане на устната хигиена при бебетата. На Любо му харесва, когато масажирам лекичко венците, минавам и по вътрешната страна на бузките. Правя го еднократно. Струва ми се най-подходящо преди дългия сън вечер.

Николета и Ника (11 месеца)

Ника е пич. Не ни върна в първи клас с никненето на зъби. Но дори така, пак има някоя нощ отвреме на време, в която мрънка и си го обясняваме с някой побелял венец.  Бях й купила един силиконов биберон, който всъщност завършва с нещо като силиконова четчица с много власинки, която трябва да пасне по челюстта и да масажира венците и зъбките. Това бяха едни 6-7 лева, които можех да накъсам на мънички парчета и да разпръсна като конфети над главата й  и щях да пожъна далеч по-голям успех и да получа няколко усмивки или дори звънък детски смях. Не знам дори защо още го пазя.

Lifestyle & Family PhotographyТези дни се сдобихме с Brush Baby мека дъвчаща четка за венци и зъби. Цялата е силиконова, като единия край отново завършва с нещо като четчица, а в другия е удобна и за нейната ръчичка дръжка. Тази придобивка получи много повече внимание от първия ми опит. Ника дори ми дава аз да я движа в устата й, докато стои спокойно. Дъвче си я през деня, наравно с всяка играчка и не се притеснявам, че ако залитне, ще се нарани, защото цялата е мека. С нея се чувствам по-подготвена за деветия й зъб.

Аделина и Кай (1 година и 4 месеца)

Когато първите два зъба на Кай се прокраднаха, се обадих на всички, както и на педиатъра. Още тогава той препоръча да мия двата зъба всеки ден, независимо какво ми коства това. След час купих от онези силиконови напръстници и подходящата паста за зъби. Измих ги още същата вечер и на него много му хареса, защото масажирах и останалите чувствителни места.

Преди няколко месеца видях четка, която беше досущ като за възрастни, но в мини вариант. На нея пишеше 12+ и реших да я взема за Кай. Струваше ми се заслужил да му мият зъбите с нормална четка. Всъщност той много се зарадва и дори опитваше да се мие сам, но скоро се притесних, че едва ли миенето с тази четка на този етап е толкова качествено, колкото това с напръстника, защото с него усещаш какво правиш. Върнах се обратно към него. И тогава започна и хапането… истинско, болезнено и силно хапане с всичките 12 зъба. Хапане, което буквално те кара да крещиш, а когато го направиш, хапльото започва да се смее и да стиска още по-силно.

Преди дни вкъщи пристигна подаръкът от Brush BabyФутуристична и много симпатична четка за зъби, която за съжаление зарадва повече мен. Той не я хареса. Изобщо не разбра защо се опитвам да я напъхам в устата му. Отдавам го на това, че в момента не пробива нито един зъб и той няма никаква нужда и желание да дъвче разни неща. Прибрах я в очакване на кучешките, защото легендите за тях са направо ужасяващи и всеки път, когато си помисля за предстоящия момент, настръхвам.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *