В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

По „Монтесори“: Съвети за справяне с к...

По „Монтесори“: Съвети за справяне с кризите

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

В края на миналата година на български език излезе книгата „Как да отгледате удивително дете. Методът „Монтесори„*. Автор е Тим Селдин, председател на фондация „Монтесори“, САЩ. Предлагаме ви няколко съвета, които той дава за моментите, когато децата ни изпадат в гневни изблици, т.нар „тантрум“.

kak-da-otgledate-udivitelno-dete-metodyt-montesori
Гневните изблици означават нещо и единственото, което помага, е да вникнем в същинската причина и да се опитаме да отговорим на нуждите на детето, пише Селдин, като отбелязва, че има съществена разлика между избухването на едно уморено, гладно или болно дете и гневния изблик на ядосаното, неудовлетвореното и пробващото граници дете. Вторият тип изблици са като всяка друга борба за надмощие, твърди авторът и предлага следните няколко стъпки, които е добре да знаем при такива кризи:

 

 

 • Не прибягвайте до насилие, като удряте шамари или пляскате детето по дупето. Това е най-сигурният начин да го научите да проявява на свой ред насилие към околните.
 • Не се опитвайте да го хващате, докато е насред тантрум, освен ако не се опитва да хукне на улицата или да се нарани по друг съвсем реален и непосредствен начин.
 • Не прибягвайте до заплахи и наказания. Когато децата не са на себе си, тези средства не вършат работа, а само засилват емоционалната криза, в която са изпаднали.
 • Не се опитвайте да засрамвате детето или да му се присмивате за поведението. Това ще го научи да бъде злобно към другите занапред.
 • Не се опитвайте да преборите тантрум пред публика. Заведете детето някъде, където ще бъдете сами, и си поговорете. Така е любезно спрямо околните, а също по-лесно за вас да овладеете ситуацията.


  Ще се радваме да споделите вашия опит при такива ситуации!

*Методът носи името на д-р Мария Монтесори (1870-1952). Тя е първата жена в Италия, която получава медицинско образование. След дипломирането си започва да работи като педиатър в психиатрична клиника към Римския университет. Първоначално професионалните й занимания са посветени на умствено увредени деца. След няколко години работа започва да разработва метод за работа с увредени деца. Години по-късно като преподавател в Римския университет работи върху метод за възпитание на нормални деца и формулира педагогическите принципи на научен метод, който през 1906 г. за първи път прилага в реална среда. Монтесори вярва, че още от раждането, детето притежава психически живот, който предхожда активния, двигателен живот. Преди бебето да започне да се движи, преди проговарянето, то има вътрешна енергия, която предстои „да оживи инертното тяло на новороденото”. Повече научете тук >>


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

 1. Кристина

  4 февруари

  Здравейте чудесни майчета. Днес случайно попаднах на страницата ви, което ме направи толкова щастливи, развълнувана и въодушевена. В обедната дрямка на дъщеря ми Даная ( 1г. 2м.) попаднах тук и съжалявам, че е чак сега. Като майка за първи път имам нужда от помощ и тук намирам нужната информация за много търсени от мен въпроси. Ще чета статиите ви при всеки удобен момент . Просълзихте ме при разказите за вашите раждания. Благодаря, че ви има и че ви намерих

 2. Благодарим за милите думи, Кристина! И продължавайте да споделяте с нас <3

 3. […] учители, които имат дългогодишен опит в преподаването по методите на Мария Монтесори. Силви Деклеб е директор на единствената гимназия, в […]

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *