В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Равносметка за гардероба на есенното бебе...

Равносметка за гардероба на есенното бебе

f259143add8d27ba676aab9e9b162062

Рядко си правя равносметки в края на годината. В предишния си живот това ми се случваше в края на лятото, а сега май-май ги правя всеки ден или поне когато нещо вкъщи се промени. Вече близо 20 минути Кай обикаля едно кресло, а аз за първи път успявам да седна на компютъра, докато той е буден. Обикаля го, защото ходи и няма нищо по-забавно от това. Всичко се промени и със сигурност стана не само много по-весело, но и много по-леко. И за пореден път се оказа, че стандартните заплахи „Ти ще видиш…“ или „Сега ти е лесно!“ не важат, поне за мен. Вкъщи има човек, който става все по-самостоятелен, много по-усмихнат и въодушевен от живота и никога не ми е било по-лесно от сега.

Eдна от равносметките, които си направих, равносметка, която на мен няма да ми свърши никаква работа за момента, но пък е възможно да е в помощ на някой друг, е какви и колко дрехи са ми трябвали през изминалите година и 4 месеца по етапи. И си мисля, че ако някой ми беше казал как стоят нещата, може би щях да спестя излишно похарчени пари или пък пуснати перални. Разбира се, дрехите са били съобразени спрямо сезона и ако вашето бебе не е родено през есента, нещата ще се разминат, но смятам, че пак можете да нагодите всичко спрямо вас.

През първия период, когато малкият главно спеше, щом излизахме навън, той бе завит или в чувал и общо взето аз бях шефът, диктуващ положението „ръцете ти ще стоят под одеялото, защото така съм решила!“. Тогава нямаше никакъв смисъл да му купувам ризи, дънки, суичер с динозавърски гребен, каскет, кожено яке и т.н. За тогава бе най-добре да се запася с цели пижами, бодита без ръкави, бодита с дълги ръкави, ританки, чорапи, два космонавта, чувалчета за сън, одеяла и шапки (качулките също вършеха работа). Не бе нужно да са в огромни количества, защото малките бебета растат изключително бързо, но абсолютният минимум са две, за да може едното да се ползва, докато другото се пере. Аз лично заложих на повече, защото напишкването се случва без предупреждение. В този етап избягвах дрехи, които имат копчета отзад, защото бебето лежи и едва ли щяха да са му приятни, цели гащеризони, които се обличат през главата и твърди дрехи – дънкови якета, парки и т.н. Когато ми харесваха повече от два-три модела, оставях другите за след месец, когато със сигурност щяха да ми трябват нови.

Към шести-седми месец, когато дойде пролетта и Кай започна да прави своите опити за сядане, преминахме на по-човешки дрехи, които присъстваха в гардероба му и преди това, но както вече стана ясно – не бяха нужни. Бодитата останаха задължителна част от облеклото, но към тях се прибавиха тениски, блузи с дълги ръкави, панталони и дънки и най-удобните цели гащеризони с качулка, като този например. Купих му и обувки, които по-скоро бяха декоративни, но все пак държаха крачетата на топло. Въпреки всички тези придобивки Кай често изкарваше часовете по пижама до ранния следобед, защото захранването по обед винаги приключваше с дрехи в пералнята.

С лятото дойде и време бебето да слезе на пода. Аз лично занесох всички дълги панталони, цели пижами и блузи с дълги ръкави, които все още му ставаха на шивач, където отрязаха ръкавите и крачолите им. В най-големите жеги малкият седеше главно по боди без ръкави, бос, а за навън му прибавях памучни къси панталони и шапка или излизаше само с гащеризон с къси ръкави и къси крачоли. Така и не ми потрябваха дълги панталони, блузи с дъги ръкави или тънко якенце. В чантата си винаги носех чифт чорапи и риза, към края на лятото и суичер, за да мога да реагирам, ако стане хладно. Кай изкара топлия сезон бос, с десетки бодита без ръкави, с които и спеше, пет чифта къси панталони и количество шапки, а за моментите, в които времето се разваляше, отново разполагах с цял гащеризон с качулка – нещо като лятната версия на космонавта.

През есента осъзнах, че лазещото бебе чисти къщата с панталоните си, затова заложих на панталони (долнища) от този тип, като на ден изразходвах по две – с едно се лазеше, а с другото се спеше следобеден сън. Отново купих цели пижами, блузи с дъги ръкави, дънки, тънки якета и обувки подходящи за прохождане. В този момент и сезон определено беше време за модни експерименти. Вкъщи се появиха и пантофи, чувалчетата за сън бяха уволнени.

Когато зимата дойде, бях заредена с количество панталони, суичери, жилетки, якета и т.н. Но когато стана истински студено, разбрах, че отново съм направила грешка. На този етап седим главно вкъщи със същите тези долнища от есента плюс боди и тънка блуза с дълъг ръкав, а когато излизаме, Кай просто скача в дебелия космонавт. Запасих се с шалове, шал яка, шапки и ръкавици с въженце, дълги чорапи, обувки с пух от вътрешната страна. Космонавтите са два броя. В момента малкият расте много по-бавно и с един размер цяла пижама може да изкара два-три месеца, ако, разбира се, в началото му е била една идея по-голяма. Блузите са същите, които купих есента и все още нямам причина да взема нови. Може би кракът му расте по-бързо и тук е моментът да не купувате количество обувки. На този етап без угризения взимам по-скъпи дрехи, защото знам, че ще ги носи по-дълго, а инвестицията в хубав космонавт наистина си струва, по възможност два.

За финал, ще добавя това гениално изобретение – калцуни, които пазят чувала на количката чист от обувките на бебето, идеални и за бебеносене. А по въпроса за бебеносенето, там гардеробът понякога е по-различен – не е невъзможно напълно да пропуснете дебелите космонавти, якета и т.н. Интересни аксесоари, които са специално за носене, може да намерите в повечето сайтове за ергономични раници и слингове. Сред тях са качулки за мама и бебе в едно, покривала за дъжд или зимни студове, гети и якета за двама. Нямам никакво търпение да дойде пролетта.

а.


Нашата майка под номер 2. Ади е предприемач и експериментатор, собственик на вече несъществуващото Radio Cafe, половината от starrygradski.com, генератор на идеи и създател на "Млечни Вампири". Информация за нея и шестмесечния й син Кай: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *