В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Направи детето си герой от приказка...

Направи детето си герой от приказка

personalbook1
Тези дни, докато ровех из Фейсбук, попаднах на един английски проект* за персонализиране на детска книга. Идеята страшно ми допадна за моите деца, но честно казано много ми се искаше да има вариант на български. И ето че в следващите дни многознайкото Фейсбук ми предложи публикация от страница, наречена Персонализирана книга за деца „Царството на обещанието”.

Оказа се немски проект с пет персонализирани книги за деца с богати илюстрации и текст с педагогическа цел – изграждането на емоционална интелигентност у малкото дете: как да открие нови приятели и да не е самотно, как да преодолее разделите, как тъгата може да бъде предвестник на ново начало. За сладурите от 0 до 4 години има две книги – за момиченца и за момченца. Историята на момчешката книга е за дете, което се страхува нощем. Случайно негов гост се оказва сребърен Лисан, избягал от английския парламент. Със себе си носи истински приказен диамант и баскетболна шапка. Към компанията на детето се присъединява още една кралска особа и някак си страхът от чудовищата в тъмното бива преодолян. Чудовищата не са никакви чудовища, а приятели, а диамантът има силата да успокоява. В другата книга се разказва за момиченце, което получава писмо от баба си за Коледа и в писмото има една джиндифилова бисквитка –  човечето Джинджи.

И петте книги могат да бъдат закупени на четири различни езика, сред които и български. Само тези, които са предназначени за пазара в Бълагрия, са намалени с 50% . Автор е Валентина Щайн. А илюстрациите на Веселка Велинова и Кристина Иванова-Крис са наистина вълшебни.

Около името на авторката и повечето участници в проекта витае известна мистика. Ето какво успях да изкопча от тях. Надявам се да ви е достатъчно, за да проявите интерес :)

Кой стои зад проекта Персонализирана книга за деца „Царството на обещанието”?
Зад проекта персонализирани детски книги стоят една осиновена леля, мама, татко и три деца. Осиновената леля има главно задължение да тегли късметче за кафе всяка сутрин, някъде в английските земи, да го изпраща онлайн на една рано ставаща мама в Берлин. И така започва денят.

От къде дойде идеята за него?
Идеята дойде от желанието да бъдем първи в продукцията на персонализирани книги за България. Тя бързо се разрасна и сега се състои от няколко проекта на Feenstein Evtimov Journalisten PartGmbB Medien & Entertainmentgesellschaft. Както и личи от името за тези, които разбират немски – ние продуцираме продукти в сферата на медиите и забавлението. С две малки и важни подробности – влагаме педагогическа насоченост във всеки един от тях и поддържаме качеството само с авторски образи и текстове.

За проекта „Персонализирани детски книги“ досега работиха над 10 души, като на особен кралски пиедестал стоят нашите художнички вълшебнички – Веселка Велинова и Кристина Иванова-Крис.

personalbook2

Никога не персонализираме атрибути и детайли, които с времето могат да се променят у детето. Персонализираме само името му, и то става главен герой в нашите приказки. Това са книги, които остават за дълго, след като са прочетени и винаги могат да съживят магията на детството. Затова са подходящи за подарък за рожден ден, за раждане на бебе, имен ден и много други празници. Посланието ни към света е, че Щастието принадлежи на щастливите. Искаме да напомним, че тази важна съставка на душата е неотменима независимо от обстоятелства, изпитания и развитие на личността.

Щастието не е нещо, което се случва извън нас.

Персонализираните ни детски книги се предлагат на четири езикови пазара – английски, руски, немски и български. Всеки продукт е предназначен за отделна възрастова група и пол и може лесно с няколко клика да се поръча единствено онлайн. Международният ни сайт за доставка в Европа е www.feenstein.online, а сайтът, предлагащ 50% намаление само за българския пазар, е www.prikazka.de

Между другото две от детските ни книги за деца от 0 до 4 години имат специална история. Те бяха спонсорирани от Банка ДСК, а сега на свой ред ще носят подкрепа на деца без родители. Всяка закупена бройка от тях през международния ни сайт носи 2% за SOS Детски селища България. За една от тези книги писателката Валентина Щайн има съавтор – 8-годишният Йохан-Габриел.

Как изглежда работното ви място?
Работните ни места са две: зад компютъра в центъра на Берлин през по-голямата част от времето и в една къща, предназначена за писане в Бранденбург. Това е бившо имение на иконом към стар замък. През последните войни замъкът бива разрушен, но къщата на иконома – не. Сега тя е обградена от иглолистни гори и житни поля. Тук никой от нас не ползва компютър, а само бели листи и моливи. Тук се раждат книгите и проектите.

Къде можем да Ви намерим освен във Фейсбук?
Можете да ни пишете винаги през контактите на двата сайта и страниците ни във фейсбук. Можете да ни намерите често и в някое от кафенетата на любимата улица „Кудам”, която е само на 200 м от нас и където също черпим вдъхновение.

Какво си/ни пожелавате за Коледа?
За Коледа Ви пожелаваме скъпи читатели на „Млечни вампири“ винаги да има някой до вас. Някой, който ще изяде бисквитката тайно, ще изпие чашката мляко, оставена на камината, а за вас ще остави вълшебството на приказките, в които главните герои сте вие. Някой като мама, татко или… Дядо Коледа.

*името на английския проект е Lost My Name и повече за него можете да научите в страницата му във Фейсбук.


Тя е с най-големите измежду децата в проекта МВ - близначките Анна и Сияна, и с най-малкия сред тях - Любомир. Ралица е редактор с над десетгодишен опит, мениджър съдържание в сайтовете на bTV. Още за нея и децата й: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *