В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи: Ника на седем...

Какво се случи: Ника на седем

14800126_1289523874405192_2084089332_o

На шест месеца Ника получи цял наръч от направления и започна едно ходене по кабинети, което освен досадно, беше пълно с изненади за мен. Например, горещо препоръчаното ми „Детско здраве” на ул. Ами Буе, е детски център. Когато отивам в детски център очаквам да очакват, че идвам с дете. Е това въобще не си пролича – нито от тесния вход, през който се чудех дали ще мине количката, нито по 2-3-те големи стълби, които трябваше да преодолея някак, добре, че и мъжа ми беше с мен, нито по това, че вътре ме посрещна голяма вита дървена стълба, по която е ясно, че с количката не можеш да се качиш, но трябва да се качиш с бебе на ръце, а перипети, за които да се хванеш няма, за асансьор да не го ворим, нито по паркинга, който направо си липсваше, въпреки, че си познават квартала, който е стар и място за паркиране на няколко пресечки растояния нямаше. Закъсняхме за часа, мразим да закъсняваме за час, защото и двамата с мъжа ми имаме свободни професии и ценим времето си, затова ценим и чуждото време. Лекарката ни отговори, че това е нормално и всички закъсняват, защото няма къде да се паркира. Това запомних от нея за 5-те минути преглед.

Със следващото направление отидохме в Първи детски консултативен център и тук приключихме с  търсенето. Там паркинг също нямаше, но места за паркиране има много и то на минимално разстояние. Няма стълби на входа, има асансьор, цветно, чисто, подредено и организирано. Преглед с направление не струва 3 лева, както в „Детско здраве”, а 10. Подранихме, приеха ни в точния записан за нас час. Лекарката беше внимателна и любезна, обясни всичко и прегледа всички изследвания до момента. Толкова ми хареса, че питах дали имат спешен кабинет – да, от този месец имат денонощен педиатър на разположение. Надявам се никога да не ми потрябва, но ако се случи посреднощ да имаме нужда от помощ, а не откриваме педиатъра аз искам да имам готово решение, а не да се чудя къде да я заведа.

Също така искам специално да благодаря на дамата в клиника Кандиларов на улица „Силистра” 6 , която взе кръв на Ника за ведрото и внимателно отношение. Тези хора никога не ги пише никъде, защото ни изглежда, че не вършат нищо специално. Но да бодеш децата и да им смучеш кръвта през тръбичка, като не тръгва, и през това време си търпелив и добронамерен към реакциите им е изпитание, което смятам, че доста хора, които познавам не биха понесли с достойнство, като включвам себе си в това число. Благодаря.

Докато минавах през 4-5 кабинета, съвсем не знаех, че това няма да е единствения ни досег със здравеопазването този месец. Разболях се. Ходих с маска. Единственото, което постигнах е, че Ника не се разболя веднага, а четири дни по-късно. Това стана точно след последните четири  почивни дни, които прекарахме на слънце в парка. Там беше пълно с хора и деца, които кихаха и кашляха. Но ден без разходка е изгубен ден, казва педиатърът й, е ние после изгубихме доста дни.

Ника за първи път имаше сополи, за първи път имаше запушен нос, за първи път се лекуваше и за първи път аз будувах нощем с нея, защото се будеше от това, че неможе да диша. За моя радост, темперетурата само един ден беше 37.5, за което не й бяха предписани никакви лекарства и аз спазих насоките на педиатъра.  Те включваха още – по една ампула физиологичен разтвор общо за двете ноздри два пъти дневно и после….изсмукване на сополите с вакумен аспиратор. Това като го чух се сетих за една жена от фейсбук групите за майки, която обясняваше, че след всяка вана изсмуква с уста водата от ушите на бебето. Но не е толкова страшно – има някаква капсула пос редата на маркуча, която задържа всичко и колкото и силно да дършаш нищо не стига до устата ти. Но пък бебето спи, защото носът му е празен, а какви неща излизат от там, леле, какви неща. Но малко повече от седмица по-късно Ника е напълно здрава.

Чудех се, дали сме объркали нещо, щом тя боледува толкова рано, докато повечето деца започват след годинка. Нейният педиатър казва, че това са деца държани под стъклен похлупак и че тя сега гради имунитет. Надявам се да прав.


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

 1. Светломира

  28 октомври

  Здравейте. Нашият педиатър също е в 1 ДКК, но не знам да имат денонощен педиатър. По-скоро работят със спешния център на Полимед. Този месец питахме за това, тъй като имахме опасения за 2 месечното ни бебе и Д-р Янкова това ми обясни.

 2. Ralitsa

  1 ноември

  „Имаме удоволствието да ви съобщим, че от 17.10.2016 г. Първа детска консултативна клиника започва да работи 24 ч / 7 дни в седмицата.“ http://1dkk.bg/24-chasa/ :)

 3. Мария Павлова

  17 януари

  В столицата е така, може би в Шумен е по-различно. Някои нямаме избор защото много поколения назад са ни от София и нямаме опция връщане в провинцията.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *