В обувките им

img_5897

Майчинството е наситено с въпроси и много от тях имат по много отговори. И дори и да се допитвате само до специалисти не е изключено да останете объркани, защото мненията отново не са едно или две. От „Млечните“ не сме специалисти, но сме винаги насреща и този път решихме да споделим опита си с първите обувки. Защото изборът им не е лека задача, а най-лошото е че собственикът им няма как да каже удобно ли му или не. Ще ви споделим на какво се спряхме в различните периоди и се надяваме, ако не друго да ви спестим време по магазините и някой друг изхарчен лев, защото подходящите обувки освен че се намират трудно, трябва да се купят и навреме.

Етап 01 – Бебе в количка

Николета и Ника на 7 месеца

Голото бебе – така викаха на Ника цяло лято. Чувах непознати да си шушукат „виж, виж, това бебе е съвсем голо”. Понякога се обръщах да поясня, че има памперс, което не го прави съвсем голо, но после се уморих и само се усмихвах. При първите захлаждания тя се сдоби с чорапи, които бяха предимно в устата й, затова ританките станаха наш добър приятел. Обувки в количка още не е обувала.

Аделина и Кай на 1 година и 1 месец

Докато Кай беше мъничък и седеше единствено и само в количката, често го обличах с ританки или цял космонавт плюс чорапи, разбира се. В първите месеци винаги е бил увит в одеяло и напъхан в чувал, защото беше зима и никога не съм се притеснявала, дали му е студено на крачетата. Когато наближи пролетта, махнах чувала и му купих буйки на Converse, които отиваха на повечето му дрехи. А през лятото стоеше бос и събираше усмивки. Буйките носи доста дълго. Сега са прибрани в една специална кутия, все пак са първите му обувки. Когато съм носила Кай в раница, се е случвало да му обуя и по два или три чифта чорапи, но ако обичате да носите можете да намерите подходящи ботушки и буйки в roshavo.com.

Яна и Даниел на година и 5 месеца

Първите обувки на Дани бяха подарък от роднини – от тези с меката подметка и с лепенки на Fila. Много малко му ги слагах не знам и аз защо.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

Анна и Сияна бяха предимно боси или с чорапки.  Не съм им купувала обувчици за количката. През зимата имаха чувалчета, а когато не беше толкова студено, им слагах меки ботушки тип „чорап”. Купихме ги от Unique Kids Fashion Bulgaria по 35 лв. чифта и свършиха страхотна работа.

 

Етап 02 – Ходя, но повече обичам да лазя

Николета и Ника на 7 месеца

Ника започна да се обръща от четвърти месец и скоро след това се упражняваше в поза червей на пода. Сега е на 7 месеца и свидетелствата за нейните способности по пълзене са една празна саксия, от която тя оскуба дъба, а вчера и един нар остана напълно без листа. Местата с непокрито с килим дюшеме представляват отделно предизвикателство за нея – страшно пързаляне пада. А и освен към бънджито на проходилката, вече тя проявява голям интерес към придвижването с нея, и понеже това не е хубаво да става на босо, според нашия педиатър, дойде времето за първите обувки. Спряхме се на Attipas, пак по негов съвет. Имат шоурум в София, където могат да се пробват и закупят, иначе разполагат и с оналйн магазин, не знам как стои въпроса с другите градове. А защо при цялата хубост на нашия Европейки съюз най-препоръчваните на мен обувки се произвеждат в Южна Корея, също не мога да отговоря. Това, което знам, е, че пълзенето се ускори значително. Освен това, тя въобще не успява да ги събуе и изяде, което ми гарантира, че краката й са на топло и не са мокри. Проходилката вече е основен елемент от деня, вдигнати са част от килимите, за да се увеличи площта за придвижване. От това най-много страда плюшения мечок Симеон, в който тя може да се нанесе няколко пъти. От време навреме го намирам заклещен в някой ъгъл, където ушите му са безжалостно скубани от неговата господарка Ника.

Аделина и Кай на 1 година и 1 месец

След 8-и месец с Кай започнахме да посещаваме една физиотерапевтка, заради вълшебните масажи, които прави. Тя ми препоръча да потърся стабилни обувки, които да имат възглавничка на стелката. Силно се вманиачих в намирането на съответните и поради тази причина вкъщи вече има пет, шест чифта обувки на цени от 20 до 80 лева, които не че не са носени, но по-скоро се возят в количка (Кай все още не ходи). На този етап мисля, че в момента, в който бебето предпочита да лази, а навън предимно се вози е съвсем ОК да му се вземат обувки, които са качествени, но спокойно могат да не отговарят на всички останали критерии, защото все още са за красота. Подходящи обувки за този момент можете да намерите в H&M – красиви и не много скъпи.

Яна и Даниел на година и 5 месеца

В момента, в който детето започна да докосва крака по какъвто и да е повод до земята /легло/ количка му взех три чифта от плътните чорапки с кожена подметка, за мен това беше най- практичният и топлещ избор. Не успяваше да си ги махне. Вкъщи сме с плочки и с тях го изолирах от хлад и пързаляне. С този тип пантофки го извеждах и навън дори след като започна да се изправя и да иска да стъпва.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

Вкъщи децата бяха предимно по чорапки или с пантофки тип чорапче (т.нар. чорапи с ходило).

 

Етап 03 – Уча се да ходя

Аделина и Кай на 1 година и 1 месец

Макар Кай все още да не е проходил, аз обърнах света, за да намеря най-добрите обувки и вярвам, че ги открих. Тъй като търсенето ми започна през лятото и приключи есента, минах и през отворени и затворени модели, и се оказа, че летните обувки много рядко отговарят на критериите, в които аз вярвам. За мен обувките трябва да са стабилни, както отзад, така и отстрани, да обхващат глезена, да са от естествени материали, да са лесни за обуване, крайчето, което опира в … прасеца, отзад, горе не трябва да е твърдо, да не са с цип през подметката и специално в нашия случай  трябва да са анатомични. Ако детето се учи да ходи през топлите месеци не избирайте обувки/сандали, които са отворени отпред, защото е много вероятно да нарани пръстчетата си. Обувките, на които се спряхме ние са този модел Skarperia. Не всичките им модели отговарят на желанията ми, но тези са идеални.

По интересното в периода, в който бебето се учи да ходи е моментът, в който то е вкъщи. Ако и вие, като мен вярвате, че то задължително трябва да е обуто (за мен непроходилото дете може да стъпва босо единствено по пясък, трева, камъчета и т.н.) то идва проблемът с пантофите. За нас този период се съчета с идването на студените дни и за мен, както беше важно да е обут с нещо стабилно, но същевременно удобно за вкъщи, така беше важно и да му е топло. Купих пантофи, в които видимо крачетата му се кривяха и на мига спрях да му ги слагам. За момента съм се спряла на Attipas, които се рекламират, като обувки за прохождане и макар да не съм съгласно с това, мисля, че са доста добър вариант за вкъщи.

Яна и Даниел на година и 5 месеца

Бяхме купили един бял Adidas Superstar, но определено не беше подходящата обувка за първи опити в ходенето, защото бяха много малък номер с твърда подметка и бебето реално не можеше да си сгъне крака. Колкото и да ми бяха сладурски ги прибрах и ги заместих с един текстилни обувчици на Колев и Колев с лепенка. Подметката беше гумена. С тях детето проходи.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

Когато започнаха първите опити за ходене – след като направиха годинка – започнах да се позаглеждам и да търся обувчици. Първите, които им взех, имаха по-скоро декоративна роля, макар че ги поносиха и малко навън – купих ги от H&M и можете да ги видите тук.

 

Етап 04 – Ходя

Аделина и Кай на 1 година и 1 месец

Още не сме достигнали този период, но го очаквам с нетърпение. За тогава вероятно ще се спра на обувки, които и аз обичам да нося – Adidas Superstar, Converse All star, Vans, Timberland и други подобни.

Яна и Даниел на година и 5 месеца

Първите сериозни разстояния ходейки ги направи с обикновена гуменка на Converse. Изключително леки меки и удобни за пролетта. Сега Даниел може да се похвали с два чифта Vans-ове, едните са слипон и с тях шета вкъщи на плочките, има отново Аdidas Superstar – много е подходящ за мокро време, защото е изцяло кожен. Най-удобната обувка, която му взехме, е Adidas Tubular – обува се като чорап, махнах връзките, защото детето само ги дърпаше. Много са леки и с тях на краката си прави най-много дивотии. Даниел вече е спец в ходенето за това му взехме и чифт гумени ботуши от Beneton за локвите. Моделите, които предлагат, имат допълнителна стелка, която топли и изолира и са доста леки.

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

Анна и Сияна проходиха стабилно и самостоятелно на година и четири месеца. Много се чудих и рових по сайтове  – да не объркам нещо, да избера правилните им първи обувки. Гледах и Zeazoo, и Attipas и какво ли още не. В крайна сметка им взех буйки на „Колев и Колев” и не съжалявам. Застанаха им точно по крачетата. Момичетата стъпваха добре, не са се кривили или навехвали.

През лятото се сдобиха с гумени сандалки Ipanema.

За есента взехме по-високи обувки – малко над глезена, от естествена кожа, със залепяща се закопчалка. Взехме ги един номер по-голям – с дебело чорапче застават точно по крачето. Купихме ги през август с идеята да започнат да ги носят сега октомври и ноември, че и декември, ако няма сняг. Обувките са български, шиели ги в Монтана. Магазинът се намира на бул. „Дондуков” в София, по-близо до ЦУМ, но не се сещам за името. Струват ми се подходящи и за ранната пролет.

снимка: cookbakeanddecorate.blogspot.bg


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

  1. Аva

    28 октомври

    Благодаря момичета за споделения опит и мнение 🙂

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *