В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

ЖАЛКО и СЛАВА БОГУ!

ЖАЛКО и СЛАВА БОГУ!

ioj

След месеци, година или две в редиците на майките вече можем да се наречем опитни или поне да се чувстваме като такива. Затова решихме да направим списък с разни нужни и ненужни вещи, които сме натрупали в домовете си, а също и няколко, които за добро или лошо сме пропуснали да закупим. Ще разделим поста си на две части, за да не ви объркаме, защото като започнахме да ги изреждаме край нямаше, а на първо място силно се надяваме да сме в помощ на бъдещите майки. Днес е ред на пост номер две, в който ще изброим няколко неща, които силно съжаляваме, че не сме купили и няколко, за които благодарим на вселената, че сме пропуснали да купим. А ако искате да хвърлите и едно око на пост номер едно, можете да го откриете тук

 

 • вещи, които СЪЖАЛЯВАМЕ, че НЕ сме си КУПИЛИ

 

Николета и Ника на 7 месеца

01. Голям килим. Подът на нашето жилище е дюшеме. Част от него е покрита с няколко средни по големина  килима, сглобени, за да се получи покритие, по което да пълзи бебето. Щеше да е по-лесно и удобно да е един цял голям килим, но сега така или иначе ще щъка с проходилката, така че всъщност вече няма да ми трябва този голям килим.

 

Аделина и Кай на 12 месеца

01. Люлеещо се легло, все още ме е яд. Признавам, че съм опитвала да люлея нашето, но то просто не се люлее.

02. Жирафчето Софи. Виждам го нон стоп и всеки път в ме пронизва въпросът „Защо не го взе?“, отговорът винаги е „Защото е твърде грозно за парите, които струва“, въпреки това продължавам да го искам от време навреме.

 

Бел и Ерми на година и 4 месеца

В моя случай бих казала, че съжалявам за всички основни вещи, които не съм взела чисто нови. Тъй като покрай нас нямаме приятели и познати, които да ни прехвърлят малко употребявани и ненужни вече бебешки продукти, купуваме всичко сами. Поставих някои ограничения в бюджета, особено в началото, когато не знаех, а и нямаше кой да ме ориентира, какво е препоръчително да нарамим от магазина и какво – не.

Затова съжалявам, че не взехме нова количка, особено лятна такава и оригинална ерго раница. Бих се избрала и хубаво одеяло от Minene например, както и хубав и подходящ за леглото ни обиколник. За последните две поне не е късно.

 

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

01. Стикери за детската стая – бяха неоправдано скъпи мишлета балеринки. А и се появи братче. Но пък много сладки.

02. Пантофки за прохождане на Zeazoo. Така и не се навих да поръчам.

03. Обеци за Анна и Сияна. Изведнъж реших, че трябва сами да поискат да носят обеци. Така че засега изчаквам.

 

 • вещи, които много се РАДВАМЕ, че НЕ сме си КУПИЛИ

 

Николета и Ника на 7 месеца

01. Люлка. Бел ми даде нейната люлка, която вече беше минала и през други деца и всички бяха с мнoго добри отзиви. Ника започваше да реве в момента, в който я сложа на нея. Веднъж даже повърна. Този полезен за други предмет, за мен би бил само неоправдан разход.

02. Кошара за игра. Така и не разбрах за кой период би била полезна тази вещ – преди да пълзи, тя така или иначе стои където я оставя, а след като започна да пълзи, то просто не е интересно вътре, а и спрямо нейните размери  това пространство ми изглежда супер малко.

 

Аделина и Кай на 12 месеца

01. Зимен кош/бебешки кош за количка. Много се радвам, че не го взехме, благодарна съм на продавач-консултанта, който ме убеди, че е супер безсмислена вещ, ако количката ти има опция да легне напълно и може да е обърната обратно посоката на движение. Кай е роден септември месец – имаше достатъчно уютна зима и без него, разбира се беше напъхан в чувал и винаги завит с одеяло.

02. Супер, мега скъп кош за кола. Много исках да имам кош за кола, който да е съвместим с нашата количка, но докато се наканя да го купя, ни заеха седалка 6+, която е изключително удобна както за Кай, така и за мен. Много се радвам, че не дадохме няколко стотин лева за нещо, което щяхме да ползваме твърде кратко.

03. Проходилка. Преди да разбере как да се движи с проходилката, Кай разбра как да излезе от нея. За радост съответната ни беше дадена от приятели, реално не сме я ползвали, но не сме я и купували.

04. Neat seat/Bumbo или там както се казва, една седалка, която помага на бебето да се научи да седи. Имаше един момент от около три часа, в които смятах, че Кай няма да се научи да седи… за радост не купих седалката, макар че бях на път.

05. Кошара за игра. И аз не разбрах кога е времето за нея. Преди малкият да пролази седеше там, където го оставя. Когато пролази обезопасих цялата спалня (сложих капачки на контактите; махнах всичко, което би могло да го нарани) и поставих преграда на вратата. Така вместо кошара за игра, Кай получи стая за игра. Предвид, че тази достатъчно голяма спалня му писна бързичко, представям си колко време щеше да издържи в метър и половина на метър и половина. Сега разполага с апартамент за игра.

 

Бел и Ерми на година и 4 месеца

01. Проходилка – лично за мен е излишна вещ. Бебешори проходи сама на година и един месец, като я оставяхме да пълзи на пода от шести месец. Тя сама си прецени кога и как е готова да тръгне.

02. Помпа за кърма. Признавам, имах една под ръка, предоставена ми за проба от приятелка. Макар да остана с мен до края на кърменето, ми се наложи да я ползвам не повече от 3-4 пъти.

03. Столче за кола за новородени. Предназначението на зимния кош на количката ни Jane Muum беше и като столче за кола, така че поне този разход беше спестен.

 

Ралица, Анна и Сияна – 1 година и 10 месеца и Любомир – 0 месеца

01. Скрин за дрехи с повивалник – пространството в стаята на момичетата щеше да изчезне. А и струпване на мебели в апартамент с повече от едно дете ми се струва излишно и непрактично.

02. Триколка – струва ми се много излишна инвестиция.

03. Портбебе – ако сте взели кошче за кола за новородено, портбебето също е нещо излишно. Ще го ползвате най-много един или два пъти.

04. Чадър за количката на момичетата – нямахме нужда. От аксесоарите към количката работа ми вършеха комарникът и дъждобранът, който е перфектен протектор и при силен вятър.

 


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

 1. nadja

  12 октомври

  За мен най-важната вещ си остава т.нар. „Кошара за игра“ – със сигурност не е подходяща за малко жилище. Но пък ако сте имали място, може да я ползвате от ден първи до 1.5-2 годишна възраст ежедневно. С най-различни предназначения – за игра, за безопасност, за развитие на моториката. В нашата се изредиха три бебета, а преди това не знаем колко – получихме я от приятели, а те от приятели. Най-обикновена, дървена и пребоядисвана кошара. Докато са малки бебета, вътре слагахме гимнастиката, там започваха да се обръщат. После дъното се сваля, и детето започва да се учи да се изправя по дървените пръчки. А когато проходи и почне да се катери къде ли не и може да се пребие, ако не сте наоколо – просто го слагате вътре, дори да си поплаче. До днес имаме един смешен израз вкъщи, ако на голямото дете някое малко му пречи да гледа тв, казваше – „може ли да го сложиш на пауза“ (малкото дете, не тв), вм. „може ли да го сложиш в кошарата“ 🙂

  • Аделина

   13 октомври

   Велико е как фантазията на майката започва да работи с пълна сила по време на тези не толкова леки месеци, в които не можеш да кажеш на детето си „Стой тук за малко“, „Не падай от леглото“ или „Не бъркай в контакта, докато аз съм в тоалетната“ :)))) Като по-малък го оставях в леглото му или в шезлонга (оставяла съм съответния дори на входа на банята, докато си взимам бърз душ). Сега, когато той е завзел целия апартамент и живее главно на пода е трудно да го накарам да седи на едно място, но ако имам истинска нужда от това или го слагам на гърнето (винаги се гледа детско през това време), или в столчето за хранене със сухар в ръка (ако задачата, която имам да свърша е в кухнята), или в леглото, то върши работа винаги. Но въпреки това препоръчвам на всеки, който има възможност, да превърне една стая от дома си в гигантска кошара с помощта на преграда за врата, капачки за контакти и малко пренареждане. Разбира се, дори в този случай не трябва да оставяте бебето без надзор.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *