В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

„Правото” на аборт

„Правото” на аборт

io

Здравейте, аз съм Николета и съм християнка. Здравейте, аз съм Николета и съм за ПРАВОТО на всяка жена да направи аборт. Пиша я с главни букви, защото крещя тази дума. Крещя тази дума, защото я видях в кавички в статуси на български мъже. Ще я крещя, докато имам сили или докато кавичките паднат.

Нека уточня – като казвам християнка, нямам предвид суеверията и паленето на свещи по празниците. Не си крия детето с кашон на главата до 40-я ден, да не би да го урочасат, не вярвам в уроки, хороскопи, минавам под стълби, подстригвах си косата, докато бях бременна, няма да пробия ушите на бебето си на Благовещение, не правя ритуали, които не разбирам, например не нося череши на гробищата на черешова задушница, без да мога да обясня смисъла или символиката, а честно да ви кажа – не го правя въобще, защото приемам  думите  „Оставете мъртвите да погребват своите мъртви.” Не че не съм залитала, просто това съм го минала. Вярвам, че не умирам, вярвам, че адът не е някакъв казан с огън, а живот без Бог и вярвам, че Бог е любов. Има въпроси, на които още не мога да отговоря, защото също така вярвам, че вярата е нещо изключително лично, както и общуването с Бога и все още търся своите лични отговори. Вярвам, че всеки има право на избор да не търси Бог. Вярвам, че нямам правото да му отнемам тази свобода. За някои от нещата, в които вярвам, църквата би ме изгорила на клада в друг век. Благодарна съм, че съм родена в светска държава, която ми позволява тази свобода. Тази свобода прави вярата ми сърдечна.

Изличаването на правото на аборт на жената, нека си го кажем както си е, е дело на силна църква, която мечае да се слее с държавата. Подобно сливане между религия и държава има например в Саудитска Арабия. В християнска Полша искат да кажат, че жената не зачита Бог, ако направи аборт. В ислямския свят ще кажат, че ако не се е омотала като диван, не зачита Бог. Къде е разликата?  И не ми казвайте, че го пише в Библията, защото съм я чела и ще ви кажа още какво пише в нея – че ако мъж се съмнява, че жена му му изневерява, той трябва да я заведе на поп, който да я залее с гореща вода и ако коремът й се подуе, значи му е изневерила наистина. Предлагам да не сме буквалисти. За мен най-голямото постижение на християнството е неговата метафоричност. За мен най-голямата разлика между ислямистите и християните и в 21 век е, че едните са буквалисти, а другите, освен че намаляват страшно много, е, че това са го минали и са продължили, оставяйки Бог като въпрос, на който всеки да даде своя личен отговор. Нека не се връщаме назад. Нека не ставаме като тях. Защото вече сме били и още ни е срам. Надявам се.

 


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

 1. BTP

  6 октомври

  Браво

 2. Edi

  6 октомври

  А би ли отговорила авторката на въпроса: Ако абортът не е убийство, защо убийството на бременна жена се води двойно убийство?

 3. Христова

  6 октомври

  Ало, бейби, коя Библия чете дето жената я заливат с гореща вода… Ще да е някоя дето си я чела след като си се напушила.
  Пожелавам ти наистина да познаеш какво направи Христос на кръста за теб. Да осъзаеш (защото много знаем, но много малко всъщност достига до сърцето и осъзнаваме) аджеба защо е необходимо да се вярва в тази жертва, какви са последиците от това… и какъв е смисъла… Писаницата горе не показва такова познание и разбиране, за съжаление.
  Дефиницията за християнин е човек който приема Библията за авторитет, приема нейните стандарти за добро и зло, грях и чистота. Християнин не е човек роден в „християнска“ държава и не такъв чиято баба е била такава.
  Текста не е писан от християнин, а е пореден опит някой да си вдигне рейтинга на сайта… жалко!

 4. Димитър

  6 октомври

  Много добре и правилно .Религията да е в крак с нуждите на обществото защото идеята и е ткава а вярата си е вяра .И аз съм православен християнин ,такъв съм роден,възпитал съм се сам но по убеждения съм по скоро будист и ги съчетавам някак .

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *