В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Поли, Марти и Ема

Поли, Марти и Ема

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Динамична, уверена, неукротима, няма да преувеличим, ако наречем 37-годишната Полина работохолик. През последните шест години тя и нейният екип от „Перно Рикар България“ успяха да организират десетки запомнящи се концептуални партита и креативни кампании под знака на марките Absolut, Ballantine’s и др. с много труд, ентусиазъм и пълно отдаване. Говорим в минало време за кратко и само сменяме средата – от този месец Поли е ситуирана за дълго в Стокхолм, където вече заема позицията Market Activation Manager в кораба-майка The Absolut Company. Домът е нов и за седемгодишния Мартин и малката Ема на 1 година и 3 месеца – двете деца на Поли, с които тя излиза в майчинство буквално дни преди да роди, а в последствие отсъства от работното си място за по четири месеца. Това обаче никак не пречи да бъде отдадена и грижовна мама, както ще разберете по-надолу.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

И за двете ни деца нямаме конкретни истории при избора на имена. Името Марти просто много ми хареса, а и се роди през месец март. Името Ема го избра самият той. Имахме и друг вариант, но когато за първи път я видяхме с таткото, нямаше спор по въпроса, че това е Ема. И при двете деца не съм следвала традицията да са кръстени на родители, баби и дядовци и т.н. и това на първо четене не се възприе много положително от страна на роднините. За мен имената на децата ми трябва да носят своя собствена енергия без обремененост от други поколения.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Дори и с моите четири месеца майчинство съм използвала периода максимално пълноценно. Най-сложен е процесът на адаптация с новите задължения и начин на живот, както и със специфичните нужди и характер на малките човечета.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Разбира се, самите деца са най-голямото щастие. Не можеш да го осъзнаеш през първите месеци, но като пораснат малко и ти се усмихнат или протегнат ръчички, за да ги прегърнеш, всичко друго остава на заден план.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Както и при повечето родители, хроничното недоспиване е доста натоварващо. Давам си сметка, че ще мога да се наспя най-вероятно след около три–четири години.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Една колежка ми беше споделила, че с появявата на второто дете социалният ти живот драстично се ограничава и ежедневието преминава в режим изцяло насочен към децата и впоследствие и работата. Честно казано, не мисля, че е толкова драстично и е въпрос на организация и начин на мислене.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Харесваше ми идеята за второ дете, но честно казано, колкото повече време минаваше, толкова повече не можех да се реша. Инициативата беше изцяло на мъжа ми.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Има всякакви теории за оптималната разлика в годините на децата и предполагам във всяка от тях има логика. Не мисля, че тя трябва да е водеща при решението за второ дете.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Колкото и нескромно да звучи, не допуснах грешки и с първата, и с втората бременност. Доста добре се бях информирала за всички детайли, съпътстващи бременността и нямаше някакви драматични моменти. Моята гинеколожка д-р Юнакова от клиника „Щерев“ е страхотна и изцяло й се доверих и двата пъти. Разбира се, всяка брeменност протича различно и не винаги могат да се сравнят.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

При появата на второто дете със сигурност си по-подговен и най-вече подхождаш по-спокойно към нещата, но децата са толкова различни и все пак подготовка за това няма. Марти беше много спокойно и безпроблемно бебе, след което стана палав, но в рамките на нормалното. Ема е своенравна и с характер още от първия ден, да не говорим колко е палава и енергична. Чудим се с мъжа ми на кого се е метнала и как е възможно да има толкова щуро дете, а приятелите ни се шегуват, че Марти е бил просто демо версията, за да се навием за второ дете.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Като цяло най-голямото ми разочарование досега беше с предучилището на Марти в едно от т.нар. елитни частни училища, спрягано за номер едно по успеваемост в момента. Основната ми грешка е, че им се доверих напълно и не повярвах на думите и в последствие държанието на детето си. Некомпетентността на неговата основна учителка като педагог и човек, който трябва да даде начален тласък, мотивация и интерес към ученето в тази първа година на преминаване от детска градина към училище беше потресаващ, да не говорим за цялостната система на обучение в училището и отношението на ръководството. Надявам се да не допусна тази грешка отново нито с него, нито с Ема. Много е важно да се следят дори и малките сигнали, които детето дава и съответно ние като родители да реагираме адекватно. На моменти ни се струват маловажни или преиграни и измислени, но не е така.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Наред с това да са здрави, което в първите години е сериозно предизвикателство, най-важното и сложно при децата според мен е да ги възпиташ добре. Има толкова външни фактори, които правят тази задача сложна, но от нас, родителите, зависи до голяма степен.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Децата ме учат на непринуденост, смелост… Светът през очите им е доста интересен. Просто трябва да имаме желанието и времето да го видим и ние, възрастните.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Винаги съм била много отговорен и организиран човек. С децата организационните ми и логистични качества минаха на друго ниво. Само една майка може да ме разбере какво е да стегнеш багажа на две деца (едно от които е бебе). Винаги съм била егоист и съм държала на собствения си комфорт, което, разбира се, неминуемо се промени, но съм съхранила някаква част от „моята територия“, което според мен е важно за самочувствието и увереността на всяка жена.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Възпитавам децата си да са отворени и любопитни към новото и света като цяло. Да имат респект и уважение към хората. Да са уверени и с вкус и стил към живота. Да са добри хора!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Нямам конкретна стратегия за отглеждане. Може би комбинация между начина, по който аз съм възпитана, разбира се, с доста подобрения.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

От ежедневна гледна точка излизането е по-малко по-трудно отколкото преди децата, но както казах, всичко е въпрос на организация и приоритети. Моята работа изисква често излизане, така че аз имам късмета да комбинирам полезното с приятното. При пазаруване и обличане, няма промяна. Когато се роди Марти с голяма завист гледах колко сладки и симпатични са дрешките за момиченца. В един момент дори спрях да им обръщах внимание до такава степен, че ми трябваше време да започна да свиквам да минавам вече и в секцията за момичета. Сега на моменти ми е трудно да се спра.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Как се постига баланса между многото работа и майчинството…  зависи какво означава да се работи много. За мен е важно не колко време прекарваш с децата, а качеството и съдържанието на това време. Мисля, че засега се справям и това, че не съм по цял ден с малките не означава, че те не са привързани към мен.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Не бих казала, че начинът ми на работа се е променил, след като родих. Аз имам доста немирен дух и ми е трудно да съм инертна.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Сега започваме всичко отначало, което само по себе си е притеснително, т.е. има толкова много неизвестни. Както казах и по-горе, ако аз не дам пример на децата си да са отворени към нови предизвикателства и нови култури, няма кой. Надявам се всичко да се нареди бързо и безболезнено.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Искам децата ми да израснат в среда, в която да са щастливи, уверени и не се опитват да ги сложат в някаква насилствена рамка.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Накратко:

Откъде пазарувате дрехи за малките?
Okaidi, H&M, Benetton, Zara.
Откъде пазарувате за дома?
Ikea.
Кое е вашето откритие от раждането досега?
Че тялото може да преживее сериозни метаморфози и пак да се възстанови.
Любимите играчка?
И двете ми деца имат играчка за спане мисля, че се казва tutu на френски. Марти е с малко плюшено куче вече седем години, а Ема с едно зайче-парцалче, което наричаме Комета. Без тях сме изгубени и ги пазим като очите си.
Най-полезните досега предмет/ покупка/ решение?
Най-доброто ми решение и успех досега за двете ми деца е, че покупките и предметите са просто вещи, които нямат значени и можем да се лишим от тях по всяко време.


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *