Йоанна и Дара

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Йоанна (37 г.) е фина, деликатна дама със забележим усет към естетиката и добрия вкус. Това е видно и от заниманието й – съосновател е, заедно с приятеля си, на онлайн магазин за нестандартни осветителни решения cablelovers.com – първият резултат от съвместните им отношения, който скоро ще стане на четири години. „Най-интересната част в миналото беше появата на магазина – от визия до избор и снимки на продукти. Толкова безсънни нощи сме прекарали над него, че Дара има още да наваксва, за да води тази класация. Към днешна дата обичам срещите с интересни хора, хубавото е, че някои срещи се превръщат в приятелства и не бих оставила работата, обичам си я и си я харесвам, въпреки че има препятствия, главоблъсканици и строг самоконтрол, а сега и малката…“ И все пак най-прекрасното събитие в живота несъмнено е дъщеря им, вече на година и два месеца, за която Йоанна избира името Дара като значение и звучене в едно много назад във времето. “Днес смятам, че много й отива.”

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Майчинството (вече повече от година) за мен е нещо безценно, всяка изпитана емоция не бих заменила с нищо и стоя твърдо зад мнението си, че бебета трябва да се отглеждат от родителите си, а не от куп баби. Тази крехка възраст е толкова кратка, а толкова приказна и трябва да й се наслаждаваме във всеки момент и да се доверяваме на инстинктите си, всичко е природа, а не хранене през три часа.

В тази връзка детето е навсякъде с нас. Водихме я даже на кратко пътешествие със самолет. Иска ми се да обича да пътува и на 10 месеца издържа геройски и полет със самолет (хубавато е, че заспиват от подрусването), качихме я и на катамаран, всичко мина повече от добре. Беше се мобилизирала от смяната на обстановката и съм очарована от поведението й, беше й любопитно и интересно.

Най-хубавото е именно това малко човече, което ми се усмихва със сънливи очички всяка сутрин и ми се радва с цялата детска искреност и блясък в очите.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След като се роди Дара, трябваше да се преместим в друг апартамент. Бебе с колики, нова къща, подреждане – това ми се струва на изпитателния период от раждането й досега. Притеснявах се как всичките тези емоции ще й се отразят, тъй като бебето много усеща майката. Трябваше да се пакетира, пренася и подрежда и беше доста напрегнато, а тя имаше непрестанна нужда от близост и грижи.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Трудности е имало, най-вероятно ще има и в бъдеще, но гледам да ги забравям бързо.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Според мен най-сложната и отговорна част от отглеждането тепърва предстои – възпитанието. Надявам се да успеем да бъдем и приятели, и родители за нея, да изградим доверие и да отговаряме с адекватно поведение на различните етапи на развитие.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Детето ме учи да бъда по-търпелива, спокойна, да не бързам в действията си, както и да събуждам по-честичко детето в мен.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Падна ни се много лъчезарно дете, много е усмихната, весела, дейна. Всичко ме радва – от грейналата усмивка до непохватните движения да свърши нещо – безусловно я обичам и това ме изпълва и радва!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Пустите, топли дни на лятото в града с бебе-дете на нейната възраст не е най-големият купон. Постоянно чакам уикендите и морето. Дните направо се изнизват в една цикличност, определена от режима. Това малко ми пописва, но в името на детето спазвам режим, важен е, тъй като децата обичат реда и предопределеността.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Сутрин с баща й ставаме почти с изгрева, за да можем да се видим и обсъдим деня на кафе. Докато Дара поспива докъм 10 – 10.30 ч., свършвам и някоя домакинска работа и имам готовност за излизане в градска среда, парк или градинка, разбира се, след рутинните действия – тоалет и закуска. Следобед пак храна и сън, вечерна разходка и време с нея. След вечеря имаме около час и нещо преди сън. Обичам това време – тримата сме заедно, играем, четем или просто я наблюдаваме. Тя обича да бъдем в комплект и да се занимаваме дружно.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Предизвикателство за мен досега е отбиването. Пробвах няколко пъти и явно моментът не е настъпил и съм в режим на смирение. Изчаквам я, ще й дам още време и ще пробвам пак, а може и аз да не съм готова.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

В ежедневието на новите родители несъмнено настъпват промени, детето става център и приоритет. От режима до социалните контакти и забавления. Елементът безгрижие вече не присъства, не отговаряш само за себе си, но и за някой друг, а този някой друг е много важен. Напълно съм отдадена на нуждите й, не крия, че не ми идва понякога нанагорно, но времето така бързо ще изтече и ще се радвам да си дам сметка, че сме споделяли всичко и ще се познаваме много добре.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Времето приема друго измерение и не стига за нищо, следя работния процес, помагам, когато успея и време за мен самата липсва. Поддържах блог за нещата, които харесвам – милият, стои непокътнат от толкова време, ще му дойде редът отново, надявам се.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След като станеш родител всекидневно се учиш, учите се взаимно. Децата имат тази способност да „вадят“ най-доброто като добродетели – качества и емоции от порасналите деца – родителите си. Тя ме научи да се усмихвам по-широко и да не забравям кое е най-важното!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Тепърва ще се разбере какви родители сме. Надявам се тази роля да е най-успешната и да се гордеем с успехите си на родители. Питайте ме пак след 6 години. :)

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Детето ми искам да израсне в мирна, спокойна, чиста и добре уредена среда. Малко извън средата, а за страната – ние сме й родители, но не я притежаваме, така че няма да я спирам един ден да избере пътя, дори и далеч от нас в търсене на щастието. Хвърлихме й пъпа на един красив остров, пък да видим :-)

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Децата трябва да се отглеждат на първо място с любов, от това те имат най-голяма нужда, да бъдат наблюдавани и разбирани, да се приравняваме към тях и да гледаме през очите им, за да може да разберем нуждите им, да им даваме право на избор и да не бъдем всезнаещите големи хора, които дават наставления, а да предоставим и опора, и доверие, и приятелство.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Искам да науча Дара да бъде добра, самостоятелна, любознателна и авантюрист, да обича да танцува и да сгъва жерави :-)

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Правила за успешна майка не знам дали има. Всичко е индивидуално според детето и засега такива нямам – давам го на интуиция и майчински чувства.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Накратко:

Откъде пазарувате дрехи за детето?
Пазарувам предимно от Zara, H&M, Angel Baby, както и от някои приятни и подбрани секън хенд магазини онлайн (има страхотни попадения).

Откъде пазарувате за дома?
Покрай Дара започнахме да пазаруваме от farmhopping, предимно за нея, сега вече за всички, стремя се да подбираме чиста храната от локалните магазинчета с подбрани производители и обожаваме хляба на „Хлебар“. Във връзка с детското хранене следя и публикациите на Магдалена Пашова.

Кое е вашето откритие от раждането досега?
За два свободни часа мога да свърша работа за цял ден :-)

Любимата играчка на Дара?
Това са патетата и едно зелено, дървено мече от един пъзел. Към плюшените играчки няма афинитет и аз не съм им голям почитател, въпреки че има и аз много старателно се опитах да й наложа две закупени от мен малки платнени играчки като любими за сън, но мечето безпрецедентно спечели битката.

Най-полезният му досега предмет/ покупка/ решение?
Н
а първо четене ми изкоча столчето за път. Много съм доволна от избора и това, че заспива в него без нужда от приспиваме и плач. Лятото доста пътуваме през уикендите и е голямо облекчение детето да се чувства комфортно и добре на път.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

 


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *