В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи: Да не настине, госпожа...

Какво се случи: Да не настине, госпожа

IMAG5276

„Да не настине, госпожа“ ми каза едно непознато бабе, докато притеснено гледаше, че бебето ми е по памперс на ДВАДЕСЕТИСЕДЕМ ГРАДУСА. Напомни ми за бабата, която ме тресеше и викаше „КАКВОСИВЗЕЛА“, когато колабирах от ниско кръвно на тротоара преди няколко години. Има някаква пресечна точка между страха от настинка и страха от наркотиците в главата на бабетата, но още не знам кое им се вижда по-заплашително. Знам само, че  докато наркотиците ги карат да бягат, то опасността от настинка, и то на невръстно дете, ги дърпа като с гравитационна вълна към мен, изкривявайки представата им за подходящ момент.

„Правилно правите, госпожа, калявайте го” ми каза жената, която прадава хот дог в парк Заимов, когато си купих вода от нея на ТРИДЕСЕТГРАДУСА. Това ме изненада повече от всички баби с призиви за чорапи, по възможност вълнени, а най-добре е ако те са ги плели, нищо, че виждат детето за първи път. Хак им е на техните роднини, които не им искат плетените  чорапи, те ще си намерят непознати, на които да ги натресат. Та жената от хот дога ме поздрави, зае моята страна, един вид, първи и последен непознат, доволен от решението ми, но по грешните причини. Калявам? Калява се някой, ако на сняг излезе гол, а не като е гол при 30 градуса. Дори жената, която ме подкрепя мисли, че е ХЛАДНО  да си гол през лятото.

На детската площадка всички деца са с дрехи. Най-много да видиш някое босо, и то винаги трябва да имаш съмнение, дали майка му е взела това решение или тя не знае, че то е взело това решение. По неясна за мен причина всички детски площадки в паркове и градинки, които видях, са на жарко слънце, такова, на което аз бих се обелила за половин ден. Само моето дете е голо.  Но точно когато свикнах да посрещам случайните забележки или с ледено изражение или с ледена усмивка и да не отронвам нито дума, за да не започна разговор, който никога не приключва, защото тия хора просто нямат какво да правят, дойде удар под кръста. Неочакван.

Отивах аз към wrong bar в петък вечер, да прекарам половин час в неговия двор вместо в парка с мъжа ми и приятели, които вече бяха там и потвърдиха, че има място и удобства, и по пътя се разминавам с две бабета.  Виждам, че количката ми е най-интересна за тях, бебето е по памперс – край, и днес няма да ми се размине хулене. Изравняваме се и те нищо не казват. Но когато вече са зад гърба ми, ги чувам да шепнат „Ма то голичко бе!”. Ужасени бяха. Толкова ужасени, че чак шепнеха, защото кой знае каква е люта тая жена, щом детето и ходи голо в 20 ч. вечерта на 28 градуса, a тя е сресана, няма петна по роклята, има педикюр и въобще не прилича на изстрадaла майка. Те дори не смееха да ме заговорят.

И тогава ми прищрака – и-де-ал-но. Въобще няма нужда да изглеждам възпитана на възрастните хора. Ще им приложа същата тактика, която прилагах и на момчетата, когато откриха, че краката ми са по-дълги от на другите момичета. Трябва да изглеждам възможно най-зла. И високомерна. Това винаги помага да държиш някой настрана, който не знаеш какво да правиш, ако премине тази стена. За щастие хората рядко преминават тази стена. Смятат, че не си струва. И са прави.

Така мина четвъртия месец на Ника. Иначе, аз съм сигурна, че педиатърът знае най-добре какво може и какво – не. А всякакви съмнения изличава нейният рев, ако я облека повече. Веднъж го направих. Тя прегря. Рева 10 часа. Никога повече.


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

  1. Аделина

    13 септември

    Николета, здравейте!Ужасно много се смях на тази статия, потекоха ми сълзи…дъщеря ми е на 1 г. и имам представа от бабета и градинки, градуси и памперси:-)))Колкото е трудно да си майка, толкова е и забавно, нали?
    Поздрави,
    Аделина

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *