В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи: Ръце за откриване...

Какво се случи: Ръце за откриване

DSC_0402

“Интересува ме само ръката ми, защото вече мога да я налапам цялата, даже двете едновременно – ето виж!” е другото наименование на третия месец, поне за Ника.

Тя откри, че въртележката над леглото е достижима с крака и ръце и разбира като й се говори, за да тръгне да се върти отново. Всъщност аз разбирам, че трите минути на механизма са изтекли и трябва да я навия отново. И така още 5-6 пъти. После настъпва едно кашляне – тип обещание за рев и местя Ника на детската гимнастика. На нея има един облак, който мистериозно шумоли – той е способен да прикове вниманието й също за около половин час. Ника може да заспи там или след още половин час упражнения с мен на леглото. Или пък да прекара цялото време между две хранения в столчето за кола, което да позиционирам така, че да ме вижда, докато готвя, гладя дрехите й или върша нещо друго из къщи. Любимо й е да застане и на отворения френски прозорец, който гледа към вътрешен двор с дървета, като се чувства длъжна до проследи помръдването на всяко едно листо.

Случиха й се много нови неща през този месец. Ника се запозна с жегите, подобно на мен никак не ги хареса. Прекара няколко дни по памперс и се почувства по-добре. Срещна се и с иглите на ваксинацията, не получи никакви лекарства превантивно, а след това не се и наложи. Прекара няколко цели дни на открито, а единият път дори се прибра по тъмно, което я лиши от сили и желание за баня – заспа моментално, щом сложи достатъчно храна в коремчето. Ника откри, че освен за мерене на темперетурата, термометърът може да й помогне да напълни памперса, което, честно казано въобще не я впечатли, но облекчи нас, нейните родители, много. Тя остана насаме с дядо Марио за няколко часа, докато аз и баща й успеем да излезем заедно за първи път, дори и само за да отидем на представяне на нова книга. Не успя да го уплаши, така че да го откаже да приема подобни предизвикателства, въпреки че се е постарала да му покаже колко здрави са дробовете й и колко силен звук могат да произведат за продължително време. В резултат той получи допълнителна подготовка и заграява за по-дълъг вечерен период насаме с нея. Тя още не знае.

Когато я оставим да спи по корем, Ника ни показва резултата от ежедневните упражнения и вече се надига на лакти, което малко ни затруднява в прилагането на досегашната тактика на приспиване – поставяне на биберон в устата и потупване по дупето до победа. Но пък след максимум десетина минути в тази позиция, тя се е изтощила и това драстично съкращава времето за заспиване. Йеий!

И все пак – най-важното нещо за нея този месец са ръцете й, но не за да хване нещо и да открие какво ни различава от животните, не, само това, че може да смуче един пръст, два пръста, осем пръста едновременно и непрекъснато я вълнуват. Понякога пробва и вкуса на завивката си, но видимо не остава удовлетворена. Това, което със сигурност най-кратко дъвче, са изграчките създадени с цел да бъдат дъвкани и смукани. Независимо дали дрънчат, дали са пълни с вода или просто гумени – те нямат никакъв шанс пред нея. Опитвам се да повишва рейтинга набиберона й, но той има шанс само при заспиване. Иначе успешно се освобождава от него и целенасочено го избягва. Така един вкусен месец остана зад гърба й.


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *