В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи : Баба ти все…...

Какво се случи : Баба ти все…

13323855_10209605381597376_2072945956_o

Месец номер 8 се изниза, пролетта също, а вкъщи има един човек, който степенува нещата по следния начин – не искам да лежа, вече не искам и да седя, дръж ме прав, ако обичаш.

Всеки път, когато седна да пиша как е минал месецът, си казвам – ми май не се случи кой знае какво, но всъщност никога не е така. Вчера с мъжа ми разглеждахме снимки на Кай в тъмното и се смеехме тихо, за да не го събудим, а той спеше по широчина на леглото, което отдавна не ОК, защото е педя и половина по-дълъг от това, което беше на съответните снимки. Той порасна ужасно бързо и толкова много неща се промениха и не знам защо спи така, дори проверявах с компас дали не предпочита определена посока, знам ли.

Когато се роди, вкъщи беше странно, постоянно някой идваше, а ние бяхме като призраци – бяло-сиви, ходещи на пръсти и леко изплашени. Няма да забравя първия път, когато излязох сама, отидох до отсрещния тротоар да взема една бебешка везна от Биляна. Не бих казала, че я ползвах, но тогава тя ми сподели, че Ерми (три месеца) ходи на гимнастика. Казах си и Кай ще ходи, само да порасне. В началото на осми месец реших, че е време, обадих се на рехабилитаторката и се разбрахме за ден и час.

Оказа се, че съм закъсняла. Гимнастиката не е задължителна, когато става въпрос за здрави деца, но е добре да се отиде около четвърти месец, за да може, както казва дамата, да се изгонят старите рефлекси и да се помогне на новите да дойдат, но по правилния начин. Не зная какво прави с 4-месечните, но упражненията за 8-месечните ми се сториха доста забавни, макар Кай да не беше във вихъра на щастието през цялото време. Останах изключително доволна, видях как пред бебето ми се откри един нов свят пълен с различни движения.

От нея разбрах и следните неща – масажите, гимнастиката и слагането по корем са много важни; след шести-седми месец бебето трябва да бъде оставяно на пода; не е лошо да се ползва проходилка, стига бебето да е леко седнало в нея, да е с обувки и да не се прекалява; първите обувки трябва да обгръщат добре глезена, да са стабилни, както отзад, така и отстрани, да имат възглавничка при свода.

Склонна съм да й повярвам, тя вдига болни дечица на крака и ми се струва по-компетентна от продавачките в магазините за бебешки обувки.

Вече цял месец търся съответните обувки. На първо място, имам проблем с номера. Оказва се, че подходящите за целта започват от номер 18, а Кай все още е 17 и се чудя, ако на човека му се стои прав и му се правят първи крачки, трябва ли да му кажа „Не сега, изчакай до номер 18“. Попаднах и в много изнервящи ситуации. Питаха ме за какво са ми обувки при положение, че не ходи, опитваха се да ме убедят, че не ми трябват такива, каквито търся, а ми трябват еди какви си, казаха да не го мисля, а да взема по-големи, така или иначе кракът му все някога ще порасне, казаха ми и за баба ми и какво тя, пък какво аз, нали се сещате, баба ти все… Естествено имаше и от тези, чиито деца са проходили и без специалните обувки, които търся под дърво и камък. Понякога съм и избухлив човек, когато говоря с някого, чието мнение не съм търсила, а той се опитва да ме изкара глупачка, чувствам как искам да го плесна. Това ми се случи поне четири-пет пъти. Дадох си сметка, че ако терапевтката наистина е права, то десетки производители и още стотици продавачки продават смело нещо, което не е добро и в главата ми всеки път изскача все една и съща картина – тази. Мисля, че UGG модата дава тотален пример за това, че е важно да се проходи с подходящите обувки и смятам да продължа с търсенето, въпреки баба ми…

Освен издирването на обувките, които всъщност трябва да са сандали, а няма да е лошо и да иглеждат добре (абсолютно невъзможно), този месец се случиха и други вълнуващи неща. Кай е цар на гърнето, благодаря ти, мамо. Това е толкова яко, че съм склонна да го споделям на всеки, който ме попита – „Нещо ново?“ или „Как сте, какво правите?“. Ако седиш на дупето си или си легнал, ако имаш памперс и панталон и най-вече седиш на дупето си, няма как да се справиш с лекота с тази работа, няма как да свършиш всичко наведнъж и няма как да не се омажеш. Да живее гърнето! Изумително е, че има майки, които правят първи опити чак на втората година.

Така мина месец номер 8, сутрините започваха с гърне, дните минаваха в търсене на обувки, следобед Кай започна да яде глутен, организирах му мини детска стая в спалнята, бяхме и в планината, по традиция за седмица. И този месец беше вълшебен. Една вечер имахме гости, които очаквах с нетърпение, по средата на гостуването им усетих колко много ми липсва бебето, колко хубаво си изкарваме заедно и как желанието ми да се виждам с хора всъщност хич не е толкова голямо, колкото си мисля.

а.


Нашата майка под номер 2. Ади е предприемач и експериментатор, собственик на вече несъществуващото Radio Cafe, половината от starrygradski.com, генератор на идеи и създател на "Млечни Вампири". Информация за нея и шестмесечния й син Кай: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

 1. Teodora

  2 юни

  Здравейте,
  по повод обувките, направете консултация с добър детски ортопед, направените ви препоръчки описват ортопедични обувки за деца с ясно изразени проблеми с крачетата, а не за здраво прохождащо дете. Нормално е децата до 3 год възраст да имат т.нар. „физиологично плоскостъпие“, което се израства. Необходимо е детето да прекарва максимално време босо, а обувките да са задължително без възглавничка на стелката, да подкрепят глезена, но да не го сковават и да са с максимално гъвкави подметки. Като специалист препоръчвам д-р Венелин Алексиев, смело твърдя най- добрият детски ортопед.
  Поздрави!

 2. Кукуперо

  3 юни

  Възглавничка категорично не трябва да има! Погледнете обувките на Зизу, може да си направите по поръчка каквото ви допада https://www.zeazoo.com/shop/

 3. Велa

  29 юни

  Здравейте! Може ли повече информация къде сте ходили на гимнастика, тъй като бих искала да водя и моето дете 🙂

 4. Мария

  9 септември

  много хубави обиколници.Каква марка са?

  • Аделина

   20 септември

   Привет, марката е Minene :))

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *