В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Кристина, Захари и Сава

Кристина, Захари и Сава

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Тридесет и четири годишната Кристина Милeтиева стои зад онлайн магазина за скандинавски дизайн Jelanie – www.jelanieshop.com. Казва, че вече трета година е в майчинство – от първото дете Захари на 2 години, директно продължава с второто – Сава, на 4 месеца. На практика обаче не е спирала да работи. Обича да го прави, защото най-вълнуващата част на работата й е „самочувствието, което ти дава, че си успял и си завъртял колелото на бизнеса. Това те вдига в небесата. Не може да се сравни с нищо.“ Обяснява, че в момента е делигирала голяма част от задължения й и все пак, ако се налага, би спряла да работи. „Това, че имам второ дете не значи, че бих го гледала по различен начин от първото. Повечето хора ми казват: „О, сега второто дете няма да го усетиш, то расте между другото“. Ами не – искам да го усетя. Аз затова имам второ дете. За да усетя цялото щастие наново. Обожавам да имам бебе. Това е толкова кратък период. Само едно лято и край, вече е пораснало. Искам да сме заедно винаги и навсякъде през този кратък бебешки период. Това е най-хубавият период през живота ми досега.“

Майчинството е най-хубавата част от живота ми. Начин да видиш себе си и света от нов ъгъл, да се обогатиш.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-щастливите моменти са, когато бебето ми се засмее силно с глас. Не знам как го прави, но колкото и да му се спи или да е гладен, като ме види първото, което прави, е да ми се засмее.

Най-трудно, е когато са болни или аз съм болна и не мога да ги гледам. Веднъж бяхме в Англия и детето се разболя там. Питахме доктора – „Докторе, кога ще му мине?“, на което той отговори „Ами, ще му мине след 5-6 години“. Та така, за децата е нормално да боледуват по осем пъти на година. Това е почти всеки месец за съжаление…

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

В първата бременност беше нужно да се вторачвам във всичко, за да имаше успешен край. В тази връзка бях послушна бременна и ходех на преглед, когато ми кажеха. След като си претърпявал неуспешни бременности, ставаш много изпълнителен. Вторият път вече знаех кои са важните прегледи и си спестих доста пари и висене по кабинетите. Толкова бях чела, че нищо не можеше да ме притесни от коментарите на лекарите. Те определено обичат да намират проблем във всяко нещо. Това им е работата, да търсят патологии. Не им е интересно да си здрав и нищо да ти няма.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Доста време при втората бременност не допусках, че може да съм бременна. Мислех си, че съм болна. Всеки ден имах температура. По това време бях много далеч от България. Първата ми мисъл беше – искам да се прибера на секундата. Чувството беше непреодолимо. Върнах се много бързо и в момента, в който се прибрах вкъщи, ми олекна.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

С второто дете съм по-подготвена. Вече мога бързо да предразположа детето да се чувства добре. Общо взето бебетата или са гладни, или им се спи, или е време да им се смени пелената. Това са причините поради, които плачат. Ако не са в настроение, то винаги ти нещо си сбъркал или не си се сетил. Като цяло бебетата са доста разумни и мъдри същества.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След раждането на второто дете това, което ме осени беше вина. Вина, че денят ми минава с друго дете, а първото е „някъде там в детската градина с непознати“. Това сега го отдавам на хормоналните промени. След две седмици се осъзнах и тази мини депресия премина.

Второто дете ти дава много по-силно усещане за семейство. Чувстваш пълнота. От днешната призма да имам едно дете ми изглежда дори самотно.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Лесно се реших за второ дете. За мен децата са най-ценното, което имам и бих имала още. Много от годините ми минаха в неуспешни бременности, докато стигна до първото ми дете. Това ме кара сега всеки един ден да бъда благодарна.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Разликата между децата, може би не е водеща като значение, а чисто като характери как ще си паснат. Предполагам и с разлика две години е възможно както да са сплотени, така и да нямат допирни точки. Като цяло, колкото е по-малка разликата, толкова по-добре.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Начинът, по който отглеждам децата си го наричам „мързеливо майчинство“. Кърмя възможно най-дълго. Така винаги имам топла, стерилизирана храна по всяко време и навсякъде. Не ползвам шишета, биберони, стерилизатори и залъгалки. Не ходя и до магазина да купувам пелени, ползвам многократни на gNappiesПускам ги в пералнята и излизат сухи и готови за ползване. Не правя пюрета и каши и не гоня детето с лъжица, за да го нахраня. Яде каквото има на масата и каквото ядем ние. Това и за нас възрастните е плюс, защото ядем по-качествена храна. Също така яде колкото иска, не го насилвам. Този метод на захранване се нарича „Захранване водено от бебето“, или на английски „Baby led weaning“. И не, това не е модерно захранване. Така са се захранвали винаги хората преди да има пасатори и кухненски уреди. Повече за този тип захранване може да се прочете тук. Много мога да говоря за вредата на захранването с пюрета, установено през комунизма. Но най-голямото предимство за мен на захранването, което съм избрала, е, че децата се хранят с удоволствие, имат здрав апетит и не става злояди.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Като майка имам нужда от много малко предмети, за да гледам децата си добре. Вкъщи сме наблегнали на дървените играчки и това, с което сме „прекалили“ са книгите. Последно преброих, че имаме над 150 детски книжки. Телевизия не гледаме. Всъщност дори нямаме телевизор. Телефони и таблети не ползваме пред децата, защото се дразнят и искат и те. Възнамерявам възможно най-много време да удържа фронта и да не им давам техника. Техниката нищо не им дава. За мен е много по-ценно да са навън и да играят, отколкото да се взират в екрани. Мечтата ми е да мога да ги гледам в къща, където да имат истинско детство и да лудуват на воля. Детство като моето, преминало в бране на череши и джанки по дърветата.

Всяко дете е различно и не мисля, че съществува всеобща стратегия за отглеждане на децата. Родителят е този, който използва усета си, за да усети какво е най-добре за неговото дете. Като цяло за мен е важно възрастните да се държим уважително към децата. Твърде често се държим с тях, както не бихме искали никой да се държи с нас. За мен физическата възраст няма нищо общо с това, колко е зрял един човек. Виждала съм много деца, които са по-зрели от родителите си. Това, с което ги превъзхождаме, е, че сме по-силни физически. Не трябва да се злоупотребява с това. Децата имат и нужда от внимание и ласки. Френски психотерапевти са доказали, че ако човек не е бил погален 32 пъти на ден, той не може да се почувства щастлив. Галете децата си, милвайте ги, казвайте им, че ги обичате.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Дните са ни различни. Нямаме режим, който да спазваме. Това, което обожавам, е следобед да се засечем четиримата в някой парк. Имам потресаващо силна нужда всеки един ден да сме всички заедно поне за малко. За мен това е силно като жаждата. Семейството е свято нещо. Никога няма да мога да му се наситя.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-сложното в отглеждането на дете може би е да не губиш връзката с него. Да си останете близки. Точно затова харесвам много бебешкия период. Тази връзка тогава е изключително здрава.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Децата ме учат на търпение. Всички сме виждали изнервени тодлъри по средата на тантрум как крещят, реват, тръшкат се и лягат на земята. Е, отпуснеш ли се да те завладее неговото настроение е най-лошият вариант. Ситуацията би ескалирала и би се проточила. Нужно е възрастният да се опази от тези залитания. Един от двамата трябва да не е подвластен на хормоните си, за да овладее положението. Естествено, има и случаи, в които нищо не помага и най-добре е да го оставиш сам да дойде на себе си.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-щастлива се усетих веднъж, докато приспивах Сава. Люшках го на люлката, а той заспа с усмивка на лицето. Естествено се разплаках /хормони майчини/.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Като майка в България се чувствам шофьор на луноход. Чудя се как може да няма единен стандарт при ремонтите на улици и тротоари. В момента имаме страшно лошо наследство от комунизма. Липсва инфраструктура за колички и за инвалиди. Този факт, заедно с препоръките на педиатрите по онова време да се дава на децата захар и вода от третия месец, ме навява, че целта на „партията“ е била жените да се връщат на работа колкото се може по-скоро. Затова е имало и седмични детски градини. Представете си оставяте си детето в понеделник и си го взимате в петък. Ако имате късмет, то сигурно ще ви помни. Все пак трябва да се „преизпълни плана – петилетката за две години!“. Ура! От друга страна – две години майчинство плюс 90% от възнаграждението ти! Това го няма никъде. Чувала съм за семейство в Америка, при което когато жената забременява и двамата с мъжа й ги уволняват. Ние тук сме късметлии.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Ние възрастните може да сме по-силни физически, но децата са по-издръжливи. Ще ми се и аз да имам тяхната енергия, за да се забавляваме заедно. Не вечер да заспивам преди тях.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След като станах родител, станах и по-богата. Никога не съм се чувствала толкова богата и окрилена, колкото сега. След първото ми раждане, колкото и да се заричах, че няма да случи, ежедневието ми тотално се промени. Сега ставам в часове, в които преди това си лягах. Аз съм нощна птица от най-нощните.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Промяната в ежедневието ни е, че повечето задачи съм ги елиминирала или делегирала. Примерно, не купуваме храна от магазините като преди. Само случайно, ако видя по пътя нещо, го мятам в количката. Пазаруваме онлайн. Един път в седмицата един чичко ни носи домашни яйца, месо без хормони и сезонни плодове и зеленчуци без пестициди. Една жена се грижи за чистотата вкъщи. Това са нужните промени, които предприех, за да мога да работя и това да не е за сметка на времето ми с детето.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Най-големите страхове като майка са, че няма да мога да им дам образованието, което заслужават. Бих искала училищата ни да са като в Скандинавия.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Накратко

Откъде пазарувате дрехи за малките?
Zara Kids, Gap и Tin Tin Kids.

Откъде пазарувате за дома?
https://www.facebook.com/naturalmilk и http://www.otmanastira.com

Кое е вашето откритие от раждането досега?
След раждането открих, че бебетата са разумни същества. Ние, възрастните сме тези, които не сме в час.

Любимите играчки?
На Сава любимата му играчка е все още мама, а на Хари – колелото, естествено.

Най-полезният досега предмет /покупка/ решение?
Столчето за хранене. Без всичко друго бих се справила, но не и без него. То ни помага да седнем всички и да вечеряме като едно нормално семейство.


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

 1. Много прекрасна статия <3

 2. Илинда Евтимова

  31 май

  Чудесно! Напълно споделям и следвам изложените възгледи! Браво! Дано да сме повече такива родители!

 3. Р.

  9 август

  Наистина много естествена статия! Познавам Криси задочно, и много се радвам за двете дечица! Бъдете здрави!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *