В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Слънчогледите на Ася и Таня

Слънчогледите на Ася и Таня

Ася

Ася

Ася и Таня са две прекрасни млади дами, посветили се на работата с майките и бебетата. Таня е доброволен консултант по кърмене, професионална дула (www.mydoula.bg), инструктор за подготовка за раждане и към момента е 2-ри курс студентка, специалност „Акушерка” в МУ-София. Ася е консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд на консултантите по кърмене и лектор в училища за родители от 5 години. От съвсем скоро, с много любов, двете влагат част от нескончаемата си енергия в срещи с настоящи и бъдещи родители. 

Кои са „Слънчогледите“, кога стартирахте?
Слънчогледките засега сме две – Таня Лисичкова и Ася Демирева. А „Слънчогледи” е училището за родители, което стартира тази година през февруари и се провежда всеки вторник след работно време.

Каква е философията, която следвате и получава ли се на практика​?
Качествена и съвременна информация, практически насоки и лично отношение – това е нашата философия. Без да звучи нескромно, но много добре ни се получава.

Какво ще научим при вас?
Всичко, което имате нужда да знаете. Ако пропуснем неща – питате и получавате информация. Приятели завинаги, много топлина и пълната истина за това какво ви чака.

Освен лекции имате ли практически занимания – как се повива бебе, как се къпе, как се оказва първа помощ (при задавяне например)?
Практическите занимания, които предлагаме засега, са индивдуални и съобразени с нуждите на всяко семейство. По време на лекциите показваме основни неща – позиции за кърмене, къпане и повиване, а предвид факта, че и двете ходим на домашни посещения след раждането, семействата могат да разчитат на помощта ни.

На какви лекции и лектори ще залагате?
Лектори сме ние. Предвиждаме да има кратко обучение по първа помощ, както и събеседвания с психолози. Очаквайте съвсем скоро. Към настоящия момент провеждаме 4 лекции за бременността, раждането и възстановителния период и 4 за отглеждане на бебето.

Защо една майка да избере вас за учители? Какво е вашето предимство пред останалите?
Честно ли? Защото сме страхотни!!! Защото

работим със сърце, защото не признаваме „неудобни“ въпроси, защото винаги казваме какво мислим и винаги се стремим да разполагаме с най-новата информация по въпросите, свързани с бременността, раждането и отглеждането на бебета.

Идват ли татковци на лекциите? Какво основно ги вълнува?
Точно, за да могат да присъстват и татковците, избрахме училището да се провежда в следработно време. Често присъстват бащи, а понякога и баби. Обикновено татковците не задават много въпроси, свързани с бебетата, но се интересуват от здравето на половинката си и от това как да са оптимално ефективни и помагащи още по време на раждането и в първите дни от живота с бебето.

Говорите ли за секса по време на бременност?
Разбира се. Говорим за секса и по време на живота с бебето. Говорим за семейните ценности и за това как да не се отчуждим с половинките си. Това е много, много важна тема.

Идват ли родители, които вече имат деца?
Да, и е много хубаво да получим и техния опит, който насърчаваме да споделят, за да се получат истински, живи диалози, които да са от помощ на съвсем „пресните“ родители.

Таня

Таня

Какви са страховете на повечето майки?
Обикновените – страхуват се от болката при раждане и се надяват да имат мляко, за да кърмят бебетата си. Много се забавляваме, когато обърнем представите им за това.

Кой е най-ценният съвет, който може да се даде на една „нова“ майка?
Че няма грешни решения, когато умеем да се вслушаме в срцето си, в тялото си и инстинктите си.

Кои са най-неудобните въпроси, които могат да се зададат и са ви задавали?
За нас няма неудобни въпоси.

Ася, спечелила си доверието на много майки, които те препоръчват от уста на уста – с какво успя, според теб? Какъв е твоят подход към децата и родителите?
Искрено се надявам това да се дължи на факта, че аз наистина обичам моите майки (както ги наричам). Те неминуемо стават част от живота ми за времето, в което съм им нужна, и не пестя време и усилия, за да съм им от помощ.

Защо според теб защо темата за кърменето стои в основата на повечето конфликти между младите майки – дълго кърмещите обвиняват кратко кърмещите, че не се грижат максимално добре за бебетата си, а вторите се чудят защо се кърми повече от 1 година?
Никога не съм разбирала защо изобщо трябва да има конфликт по темата. Като журналист се дразня на колегите, които умишлено насаждат войни и публикуват безумия на тема кърмене и некърмене. А отношенията между майките… за тях ще напиша книга. Наистина. Като излезе, ще говорим надълго и нашироко.

Дългото кърмене гаранция ли е за добро здраве на детето?
Статистически погледнато – да. Но всъщност гаранцията за добро здраве на детето е любовта. Във всичките й форми и измерения. Ако детето се чувства обичано (а в ранна възраст това се осъществява най-вече чрез физическия контакт с мама), то ще расте уверено. А от там и здраво. Разбира се, това е теория, която би се харесала на хората, които предпочитат холистичния подход към разболяването. Но, ако сложим на масата това, което виждат родителите, мога да кажа –

всички деца боледуват. Особено във възрастта между 18 и 36 месеца. Ако в този период има запазено дори едно кърмене, преминаването на болестта ще е по-лесно и за майката, и за детето. Но кърмата не е панацея. И не е добре да се възприема като такава.

Познаваме хора, които са кърмени едва един-два месеца, дори и никак, и не са пили антибиотик повече от два пъти през живота си и такива, кърмени дълго и лежали в болница дори за гнойна ангина.
Познаваме и хора, които са се излекували от рак без нито една химиотерапия и такива, които умират преди да разберат, че са болни… Въпрос на организъм. Както казах – нищо не е абсолютно.

Наистина ли всички жени, до една, са кърмачки – т.е. тези, които твърдят, че нямат кърма или не е достатъчно просто не полагат нужното усилие и воля?
Всички бозайници са кърмачки :) Думата „мама“ идва от латинското наименование на гърдите. Всички жени могат да кърмят. Има такива, които имат проблеми, заради които не могат да произвеждат достатъчно мляко. Но те също могат да хранят бебетата си с кърма. Не изцяло, разбира се. Факт е, че когато има сериозен проблем, всичко е въпрос на воля. Познавам жени, които минават през Ада (буквално), за да кърмят. Не винаги ги разбирам. Има момент, в който всяко човешко същество има своите предели. Уважавам решенията на всички, когато са обосновани. Това, което не харесвам е намирането на оправдания. Но това е личната ми философия за всяко нещо в този живот. Подкрепяла съм не една и две жени в желанието им да спрат да кърмят. Въпрос на ситуация, гледна точка и обстоятелства. Просто държа на осъзнатите и информирани избори. Нищо повече.

Обикновено когато се кърми, режимът на майката, особено хранителният, трябва да се промени драстично – не според теб (по мои спомени можеше да се пие бира, да не се органичава напълно кафето и да се яде всичко). Какви се твоите препоръки?
Със сигурност да не се изключва нищо от стандартното меню на майката, преди да има сериозни основания за това. Всичко останало – наред със забавната и полезна част – като дойдат на темата за кърмене при нас в „Слънчогледи”.

Кое прави една майка добра?
Същото, което я прави и лоша. Както се казва – дозата прави отровата.

Прекаляването с любов може да има негативни последици. А добрите майки си проличават след години. Така че – и ние сме в процес на научаване. Само времето ще покаже. Важното е да не спираме да опитваме.

Какво задължително трябва да знаем за отглеждането и грижата за бебето и детето, по кое няма две мнения?
Не мисля, че има такова златно правило. Всяко бебе е Вселена. Никой не знае какво ще му се падне, докато не се появи. Родителският свят избухва като Супернова и всичко се пренарежда според конкретните нужди.

Била си дълги години редактор на детско списание – какво най-много е вълнувало родителите през годините?
Вечната и неотменна тема е тази за болката при раждане. Страховитите истории и опитите да бъдат избегнати всички насадени негативни стереотипи в това отношение. Първото, което се опитваме да научим нашите майки е, че… контролът над този страх е в техните ръце. И в техните тела. Жените можем всичко, особено, когато имаме подкрепата на мъжете, които обичаме.

 

В София „Слънчогледи“ – училището за родители организира лекции и срещи за бъдещи и настоящи родители всеки вторник от 18:30 ч. във вегетариански ресторант Dream House на ул. „Алабин“ 50 А, етаж 1.

 


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

  1. Илинда Евтимова

    23 май

    Ася е Номер 1!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *