В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво се случи: Сънят на малкия човек...

Какво се случи: Сънят на малкия човек

baby-feet1

Точно вечерта на 51-я си ден Ника заспа след последното си хранене и се събуди чак за първото сутрин. Това се случваше и преди, но се редуваше с нощи, в които не може да издържи до сутринта.

Отбелязвам този момент, защото след него тя спря да се буди за нощното си хранене въобще. Всяка нощ вече две седмици. Понякога се събужда в 6 или 6:30 ч. сутринта, въпреки че режимът й започва в 7:00 ч. В такива дни следвам режим за 6:00 ч., отново на три часа, но с бонус допълнително хранене в 00:00 ч., защото да приключи деня в 21:00 ч. е нетипично и доста рано за нея. Ако сме на разходка през деня, подраняването може и да се навакса, защото тя обикновено я проспива цялата и половин час закъснение ни връща в норма отново. Половината от сутрините обаче я будя аз в 7:00 ч., защото алармата ми звъни, а тя още спи.

Тази промяна естествено доведе и до друга – последното хранене се удължи двойно, а първото сутрешно – с 50%. На килограми и ръст Ника продължава да е щедро над средното за нейната възраст – тя беше над нормата и една седмица преди да завърши втория месец.

Променихме и модела на заспиване, следвайки примера на друга двойка, която го прилага от раждането на техния син, съгласувано с педиатъра, разбира се. След последното хранене не се дондурка и не играем до безкрай, както правехме досега. Има половин час веселие и гушкане и после Ника си ляга сама в кошарата, която се намира в нашата спалня. Ние гледаме нещо за около час в хола и после отиваме при нея. Тя е заспала. Може да се поразбуди от нас, тогава я обръщаме по корем, даваме й биба и заспива отново. От 51-я ден насам имаше само три нощи, в които отказа да заспи веднага. Отдавам го на превъзбудата, покрай общуването с най-близки роднини (трима души общо) по празниците.

През деня Ника ни прави на пълни идиоти – вече се усмихва и говори на бебешки, което предизвиква такава вълна от умиление, че не разбираш как са отминали 20 минути, в които си гледал в захлас своето продължение, произвеждайки ентусиазирано нечленоразделни звуци в стил „уля-га-ла-ля-та-оуууу-ляяяя” или „ауасасауей”, защото класическото „агу” просто не е достатъчно! Бонусът е, че с такива разговори смяната на памперси мирише по-малко. Но пък подозирам, че когато проговори, ще настоява, че името й е „щетеизямей”.


Николета е първата ни майка в рубриката "Дневници". Преди да забременее, работи в различни телевизионни предавания, писала е текстове за вестници и списания, работила е като пиар, а последно се занимава с дигитален маркетинг и управление на фейсбук страниците на различни проекти/фирми. Повече за нея и дъщеря й Ника в "За нас“.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *