В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

На един клон разстояние

На един клон разстояние

IMG_0364

Засичахме Аника, Йо, Нене, Габка и Попи по всевъзможни базари и винаги искахме да си тръгнем с поне един от тях. Част от семейството A Forest Story – лейбъл за дизайнерски играчки в лимитирани серии за деца и за големи, малките създания се отличават със собствен характер, дизайн и модерно излъчване. Вече няма нужда да ги издирвате на живо или да ги чакате с интернет доставка, защото животните и прилежащите им приятели вече има собствен дом и на софийската улица Княз Борис I, 55.

Кой стои зад A Forest Story?
Зад A Forest Story стоя аз – Виктория Нешева, и Нико, любители на популярния мистицизъм и природата.

С какво се занимавате освен с тази детска линия?
Аз съм графичен дизайнер на свободна практика и майка на 3годишно момиченце. Нико е музикален продуцент и баща на същото това момиченце, което запълва живота ни прекрасно.

Кои са проектите, които са ви донесли най-много успех и радост?
Работата ми с Музея за съвременно изкуство, проектите с Вито Валентинов и студио “Комплект”, партитата със Slow Low и най-вече създаването на A Forest Story. Общо взето почти всичко, с което се занимавам ми носи радост.

Защо пък точно лейбъл за детски играчки?
Това е нашето пътуване във времето. С раждането на дъщеря ни много бързо се опитахме да си припомним какво беше, когато ние бяхме деца. Искахме да сме по-близо до нейния свят и започнахме на шега, първо с играчки за нея. Оказа се интересно и приятно, а и поле, на което може да се експериментира. Все пак въображението на децата е безгранично.

Как добихте смелост да се захванете с производство?
Не го мислехме много, решихме, че трябва да действаме и да следваме интуицията си. Започнахме с много усилия, проби и грешки, докато постигнем резултатите, които искахме.

Как изработвате куклите? Какви са материалите им?
Започваме с няколко „принципа“ – дизайн, цветове и форми. След което измисляме характер и образ. Материалите са памучен плат, мастила на водна основа.

facebook_poppy

Освен дизайна, какво отличава играчките A Forest Story?
Всяко геройче си има свой характер, който ни помага да го обрисуваме по-добре. Те са устойчиви и вдъхновяваме се от чистите форми и цветове. Всички са приятели и заедно създават един вълшебен свят.

Зададохме този въпрос и на Вики Книш – защо много визуални артисти се обръщат към детска тематика, след като станат родители?
Защото е приятно човек да си припомни и заживее в този свят отново. Така лесно си намираш оправдание, защо правиш нещо, което си искал цял живот да правиш.

Как ви помага вашата дъщеря – дава ли съвети, препоръки? Допитвате ли се до нея?
О-о много помага с рязането на платовете, гладенето, като тя е първият критик, до когото се допитваме.

Омръзват ли й бързо и тези играчки или напротив – привързана е към тях?
Постоянно носи в раничката по едно от геройчетата, понякога две, от които не оставя място за дрешки.

13007253_479021798963673_3018708612681804598_n

Какви други играчки й купувате?
Пластелини и пак пластелини, понякога боички. Но с пластелин може да се занимава с часове.

Кое е най-интересното /приятно/ полезно нещо, на което сте попадали като родители?
Постоянно попадаме на ситуации, които ни помагат да си отговорим на различни житейски въпроси. Разбираме много за нашите родители и за себе си. Мисля, че това са доста полезни неща.

Как ви вдъхновява детето?
С това как ни показва как да забавим темпото, че нищо няма значение, когато сме заедно. И че винаги можеш да оставиш работата, за един чай с пластелинена торта.

За кого е по-трудно да се създава визия – за големите или малките?
Винаги е лесно, когато правиш това, което обичаш. Малките се радват много искрено – няма по-зареждащо нещо от това.

Как и на кого са кръстени играчките?
Някои са абривиатури от имена на приятели или пък обръщения, който сме си измислили един на друг. Името носи и характера затова докато дойде най-подходящото име, доста варианти ни минават през ума. Много често се връщаме и на първия.

Какво ще намерим в магазина ви?
В магазина ви очакват нашите герои – играчки, калъфките и разнообразни постери, картички, гирлянди, значки. Скоро ще има нови неща които ще запазим за сега в тайна. Тепърва ще се запълва гората.

Как изобщо се решихте да отворите физическо пространство?
Решихме, че ни липсва срещата с публика. Кратките изяви по базари и събития са прекрасни, но много редки, така че това бе основният двигател.

Имате играчки и за „Музейко“?
Да, направихме тяхното забавно геройче на играчка заедно с Постстудио, които пък са създателите на тяхната идентичност. Бе истинско предизвикателство и удоволствие да работим заедно. Щастливи сме, че участвахме в такъв голям и прекрасен проект.

Работата на кои БГ и чужди автори за детски продукти следите?
Харесваме Вики Книш, нещата на Sito също са интересни, Бяла лодка, лейбъли в Словения, Англия, има многоо интересни неща навсякъде.

Да очакваме ли нови продукти?
Да, разбира се. За всеки продукт отделяме доста време от измислянето до създаването. Вече обещаната калъфка с образите на две планини е готова, скоро и пролетни листенца ще се появят. Работим по нова серия постери, картички и геройчета. Гората тепърва ще се разлиства.

rabbit_aforeststory_detail

A Forest Story е на ул. „Княз Борис I“ 55, понеделник-петък от 11:00 до 19:00 ч., събота до 17:00 ч.
www.facebook.com/AForestStory/timeline
http://www.aforeststory.bigcartel.com/


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *