Свобода на час

Даниела и Макс Баклаян с двете им деца

Даниела и Макс Баклаян с двете им деца

Вече сте видели рекламите им и сте се чудили какво пък е това, после сте искали да разберете как работи и въобще дали наистина работи. GoodKnight е онлайн платформа, основана от семейство Баклаян, които са си поставили за цел да ви превърнат в „най-пълноценния родител за вашето дете“, като ви осигурят свободно време с лесен достъп и избор на гледачки. Това е нова за България система, която свързва майките и бащите с най-подходящите за тях кандидати в София. Към момента в сайта са регистрирани 36 детегледачки със средна възраст 20 години. Всички те – представени със снимка, видеовизитка, кратко описание, тарифа за час (между 6.50 и 9 лв.), коментари на родители. Влизането в платформата е безплатно за всеки нов регистриран посетител, но само за определено време, след което се дължи еднократна такса или месечен абонамент.
Наред с това GoodKnight има и академия – интензивен, четиридневен курс, който е обучил същите тези детегледачи и ще обучава нови – на безопасна и отговорна грижа за деца и бебета, поставени до близки до реалните ситуации. „Развиваме техните педагогически знания и умения. Провокираме бързата им и адекватна реакция при работа с деца. В Академия GoodKnight обучаваме участниците на основните модели, в които съществуват семействата. Разбират повече за границите и промяната в семейната динамиката, когато нов човек влезе в дома. Насърчаваме проявата на талантите, които всеки един детегледач носи в себе си. Стимулираме тяхното споделяне с децата, за които ще грижат. Лекторите са хора, които познаваме дълги години. Те са доказани професионалисти, всеки в своята област и срещата с тях е полезна и смислена.“
И все пак – как точно работи тази социална мрежа в детайли, разпитахме по-подробно Даниела Баклаян.

GoodKnight, от една страна, предлага детегледачи, от друга, създава такива – не е ли много тежка и отговорна задачата, с която сте се нагърбили?
Да, разбира се, отговорността е голяма, но като родители на две малки деца и с почти постоянна нужда от помощ, ние си даваме сметка, че е необходимо да сме вложили време и енергия във всеки един детегледач, част от платформата, за да създадем услуга, която и ние самите с доверие да ползваме.
Наричате GoodKnight социална мрежа, можете ли да ни обясните как точно работи тя?
Това е платформа, която използва силата на социалните мрежи. Някои от основните функционалности са общи приятели, коментари и рейтинг на детегледачите след ангажимент, разстояние, на което се намира детегледачът от родителя, актуален календар, за да знаеш кой точно е на разположение, тогава когато имаш необходимост от помощ.
Как възникна идеята за нея? 
Идеята възникна от нашата собствена нужда. Като родители на две деца с малка разлика в годините и без баби на разположение в София имахме желанието понякога да отделяме време както един за друг, така и да се срещаме с приятели и да правим любимите ни неща (кино, театър, концерти, спорт), но за това ни беше необходима помощ. Много сложен и труден процес се оказа да намериш човек, който да ти помага от време на време за няколко часа, човек, на когото да се довериш. Още тогава си помислих, че би било прекрасно да има платформа, в която да има профили на детегледачи, видео визитка, информация за умения и качества, които притежават, коментари от родители, които вече са им се доверили. В Америка има подобна платформа, която обаче не подбира и не обучава детегледачите.
С какво GoodKnight се различава от останалите фирми, предлагащи подобна услуга?
Ние използваме всички инструменти, които ни предлага съвременната технология, така че родителят да не минава през тромавия процес на търсене на детегледач през приятели или обяви, а ние – като платформа, да свършим голяма част от “домашното”, а именно – да подберем, обучим, сертифицираме детегледачите. Да създадем техен видео профил, за да може родителят по-бързо да придобие усещането за човека. Разчитаме на общи приятели и коментари от други родители за съответния детегледач. Съвсем скоро семействата ще могат да виждат техни приятели кои детегледачи използват, защото ние, като родители, разчитаме най-вече на мнение на близки до нас хора. И не на последно място – възможността да видиш точно кой е на разположение тогава когато на теб ти е необходим, да не разчиташ само на един човек. Това, което ни прави различни от агенциите за детегледачи, е, че ние представяме цялата информация, която е необходима на един родител, за да вземе едно информирано решение за това на кого да довери най-скъпото си.
Много майки, които срещаме, се страхуват да се доверят на детегледачи, особено когато става дума за деца до година и половина. Обикновено казват – моите нерви не издържат, а какво означава за тези на непознат човек…
Хубаво да направим разлика между това някой да прекара няколко часа с твоето дете, докато ти се наслаждаваш на свободното си време и 24-часовия ангажимент на една майка. Аз искрено вярвам, че тези няколко часа за детегледача ще бъдат една прекрасна възможност да се докосне до детския свят и да го обогатят, а за родителите начин да се откъснат от ежедневието си като си подарят спокойно време за себе си.
Вие самите като родители ползвали ли сте детегледачи, какъв е опитът ви?
Да. Ние с моя съпруг обичаме да прекарваме време с приятели, да отделяме време за себе си и за това използваме услугите на три момичета, които в зависимост от графиците им, ни помагат с нашите деца. Опитът ни е прекрасен. Децата ни ги обожават, защото с тях успяват да правят неща, които аз лично не умея – като например да рисуват, да моделират с пластелин, да свирят на пиано и да пеят.
Какво най-общо е положението с наемането на детегледачи в България, какви са вашите лични впечатления? В много европейски държави и САЩ като такива работят много млади жени и момичета, а тук?
Към момента в София възможностите за наемане на детегледач са по-скоро за целодневен ангажимент с посредник агенция или благодарение на лични препоръки. Аз лично не съм ползвала услугите на агенции, но знам, че те разполагат със свободни детегледачи и на база изискванията на родителя те срещат с тези, които смятат, че ще допаднат на семейството. За това се дължи комисионна, обикновено процент от едномесечната заплата на детегледача.
Виждаме, че в момента профилите в платформата са само на млади жени, основно студентки – как се гледа на практиката в България гледачките да са на тази възраст, има ли притеснение, че някои са без опит и предпочитат ли се по-възрастни жени?
Възрастта на човекът, който ни помага в грижите за децата е въпрос на лично предпочитание. Идеята на платформата ни е да даде възможност за свободно, лично време на родителите в рамките на няколко часа и вярвам, че енергичността и ентусиазмът на младите хора се приемат прекрасно от децата. Те са близки до тяхната възраст, децата ги усещат като приятели и са готови много да се забавляват с тях. Част от платформата, разбира се, са и по-възрастни жени, майки, отгледали собствените си деца и имащи желание да продължат да се грижат за по-малките. Опитваме се да предложим разнобразие, така че всеки родител да намери най-подходящия помощник за своето дете.
Детегледачите в платформата не търсят целодневна постоянна работа – повечето от тях учат все още и искат да работят почасово тогава когато имат възможност. В този смисъл целта ни е всеки родител да разчита на двама до максимум трима души, които детото им познава и харесва, за да е сигурен, че когато има нужда ( някои дни повече часове, други по-малко ) един от тези трима детегледачи ще бъде на разположение. За в бъдеще предвиждаме с една заявка родител да може да ангажира детегледач за седмица напред ( например понеделник 10 – 14 ч., вторник 13 – 16 ч.,четвъртък 17 – 22 ч. и т.н.). За целодневно гледане на дете не предлагаме възможност.
Още сте в началото, но все пак може ли да се каже какви хората са заявили обучение при вас? Има ли мъже?
Работата, която ние предлагаме изисква изключителна гъвкавост и адаптивност. Да работиш с различни семейства и деца е предизвикателство. Хората, които са преминали обучение до момента са много будни, информирани, умеещи да поставят граници на себе си и в работата си, намират работата с деца за призвание, учат специалности свързани с детското развитие или имат собствен опит като детегледачи, или са помагали в отглеждането на по-малки братя, сестри, племенници. Към момента няма мъже, но не изключваме тази възможност за бъдеще.
Вече имаше дискусия – как е възможно за толкова кратък период от време – 4 дни, да се обучат напълно неподготвени хора, за да гледат деца?
Обучението е структурирано, така че да даде базови знания на хората, които го преминават. Родителството и грижата за деца се учи цял живот. И ние като родители не винаги сме подготвени за всяко предизвикателство, което ни предлагат децата, но благодарение на Академията хората, които са част от нея, придобиват една по-добра представа за естеството на работата, очаквания и изисквания, които имат родителите, детското развитие според различните възрасти, как да бъдеш креативен и изобретателни без помощта на много играчки, как да се справиш в предизвикателни ситуации. Сертифицират се от Български червен кръст за първа долекарска помощ на деца от 0 до 10-годишна възраст. Академията е интензивен обучителен курс, в който детегледачите работят с изключителни професионалисти – семейни и детски психолози, актьори, педагози и педиатри.
Трябва ни детегледачка и се обръщаме към вас. Каква е процедурата?
За да намерите детегледач. е необходимо да създадете профил в платформата, да зададете датата и часовете, за които ще ви е необходима помощ и да разгледате профилите на тези детегледачи, които са на разположение. Може да се ориентирате по общи приятели, отзиви, разстояние, видео визитка. След като се спрете на конкретен човек, му изпращате запитване. След ангажимента оставяте отзив за това как се е справил детегледачът.
Да кажем, че моето дете е още кърмено, приспива се само в слинг или сучейки, не иска да се храни с твърда храна, а трябва да се върна на работа и ми трябва помощ. Как ще се справи детегледачът в подобна ситуация?
Тук е добре да кажем, че детегледачката не замества майката и няма как да кърми бебето. Задача на майката е, щом й предстои връщане на работа, да предприеме необходимите стъпки за детето да може да се грижи човек, различен от нея.
Какво правим, ако не сме доволни от избора си?
Ако сте недоволни от детегледача, може да оставите отзив за това как не се е справил с поставените му задачи, за да предпазите и бъдещи семейства от избора на конкретния детегледач.
Обучението е безплатно, детегледачите сами определят тарифите си…
Обучението е безплатно, защото за нас е важно да знаем, че хората, които са част от платформата, са внимателно селектирани и обучени. Не бихме допуснали хора, които не познаваме. Детегледачът сам определя цената, на която е склонен да работи на час, а ние като платформа не взимаме нищо от това, което си изработва. За да имат родителите достъп до платформата и всичките и функционалности, ще се дължи еднократен или месечен абонамент.


са Ади, Бел и приятели

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *