В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

От друга страна : Списъкът, обратното броене започ...

От друга страна : Списъкът, обратното броене започва

 

Преди почти месец една от нашите майки публикува списъка си за пазаруване преди раждането. Макар и стандартен на пръв поглед, той разбуни страсти и коментари на фейсбук страницата ни, така че ние поканихме онези, които желаят, да изготвят свой, алтернативен списък. Преди няколко дни на пощата ни пристигна един такъв – на читателката ни Илинда Евтимова , която ни пише: „Тъй като искахте предложение за списък без консуматорското мислене прилагам коментарите ми върху Вашия списък по повод темата за списъка за родилното. И да, аз съм от еко лудите мами, които спят с детето си, смятат да го кърмят до сватбата и гледам да го нося от време на време в раница. А забравих да кажа, че ползваме многократни пелени и се храним био/еко продукти.“

Мебели, едри и други подобни

Легло.

Матрак и протектор за матрак.

Количка.

Столче за кола.

Вана

Шезлонг или люлка – или и двете. Абсолютно задължително! Бебето има нужда от разнообразни места за седене/лягане, вие имате нужда от вашите ръце… понякога. Заложете на повече опции на седалката, различни вибрации или скорост на люлеене и песнички… те са важни :)) В първите няколко месеца бебето трябва да е близо до майката, в следващите мястото му е на земята където да се упражнява – да лази, да става, и т.н.

Шкаф – Ако не сте решили къде ще държите нещата на бебето, а те са много, помислете за шкаф, скрин с подходящата височина, върху който се събира повивалник и козметика. Освен ако не живеете в петстаен апартамент, сигурно все ще успеете да отделите 1-2 рафта с ваши дрехи.

Бейбифон. Винаги оставяме вратата леко отворена. Ако се налага ползваме приложение от телефона. И без това бебето се облъчва откъде ли не, не е нужно да има още един излъчвател.

Помпа за кърма. Най-добрата помпа за кърма е бебето. Ако се налага може да вземете от приятелка.

Повивалник. – Вещ, която ще ви трябва първите 6 месеца, после бебето няма да стои на него.

Кош за мръсните дрехи на бебето.

Козметика и други

Козметиката.  Принципно ви трябват три продукта – крем за дупе, за тяло и измиващ гел за баня. Бебето не се цапа първите 9-10 месеца, може да минете без тези продукти.

Мокри кърпички,В началото ползвахме тензухени парчета плат, които перях с останалите мръсни дрехи.

Риванол – за момченцата и техните аксесоари. Ще ви потрябва след първия месец. Консултирайте се с вашия педиатър по въпроса.  Не съм ползвала.

Спирт 90% за пъпчето.

Пудричка за пъпчето. Отрича се от съвременните тенденции, спиртът е достатъчен.

Стерилни марли – Не сме ползвали.

Бебешки клечки за уши. Потапяте клечка за уши в спирт и почиствате хубаво пъпчето, след това пудрите, слагате стерилна марля и върху нея памперса. Докато падне пъпът, местото трябва да стои сухо. Поради тази причина първите дни може да къпете бебето под чешмата, но винаги бъдете внимателни с температурата на водата. Нека струята не пада директно върху него, а върху вашата ръка. Ушите  на бебето се самопочистват.

Физиологичен разтвор

Тампончета – ? А може и обикновен памук.

Памперси.

Пелени за легло / памперси за легло. Слагат се върху повивалника.

Адаптирано мляко – дори и да сте решили само да кърмите е добре да имате. Ако нямате идея какво, вземете от това, с което са хранили бебето в болницата или се посъветвайте с вашия педиатър. Купувайки адаптирано мляко е първата крачка към спирането на кърменето.

Препарат за бебешки съдове.

Течен препарат за пране.

Кърпички за цветно пране.

Четка за съдове, голяма и малка.

Разни

Ножичка за нокти…

Залъгалки (биберони), поне 4. За първите два месеца препоръчвам най-малкия модел. Имено първите 2 месеца се избягва даването на залъгалки на бебета, тъй като е възможно да се объркат с гърдата и спрат да сучат ефективно.

Термометър.

Шишета – Дори и само да кърмите, може да се наложи да дохранвате или да давате кърмата си с шише. Ако храните с адаптирано мляко, или сте на смесено хранене, 3 са достатъчни, но 4 са супер:)) За вода или чай вземете различно.  Ако нямате намерение да се отделяте от бебето за повече от 1-2 часа нямате нужда от шишета.

Стерилизатор 

 Сушилник за шишета, биберони и други.

Текстил

Чаршафи 3, 4 броя.

Хавлии 2 броя

Чувалче поне 2 броя (зависи от сезона).

Одеялца. Вземете различни. Дебели, тънки… поне 3, 4 броя.

Лигавници.

Обиколник… може и след месец.

Дрехи

Шапки 1, 2 (зависи от сезона).

Чорапи 3, 4 броя.

Бодита без ръкави 5 броя.

Ританки 3, 4 броя.

Пижами с дълги ръкави и крачоли 5 броя.

Космонавт, един брой, дебел или тънък зависи от сезона.

За начало тези дрехи са ви достатъчни, след две- три седмици ще се ориентирате и ще знаете какво искате и от какво имате нужда, ще прецените времето, вкуса си, удобствата, размерите.

И

Чанта за количка, ако количката няма, потърсете чанта, която да е удобна, голяма и да харесвате, скоро няма да ползвате друга.

Възглавничка против колики.

Апликация с шумове на сешоар, пералня, самолет и т.н.


са Ади, Бел и приятели

 1. Ганка Иванова

  5 май

  Ако протриването на бебешкото дупе с тензух и тоталната липса на личен живот са ми цели, тогава бих изпълнила този списък.

  Използването на тензух е остаряло и ненужно, освен това не влияе добре на бебешката кожа. Една стъпка по-нататък и ще оставите детето си да си върши работата където му дойде, защото не е естествено да ходи облечено.
  Тоталното неотделяне на едно дете от майка му също е вредно, защото възпитава детето да бъде разглезено, да иска внимание постоянно, няма да може да спи само след време и само ще направи живота на всяка майка истински ад.
  Освен това не би следвало да се опитвате да давате толкова крайни съвети за кърмене, при положение, че част от жените не могат да кърмят поради здравословни причини.
  Подобно еко отношение към едно крехко новородено не само е неправилно, но и нездравословно. Съжалявам.

  • Илинда Евтимова

   5 май

   Не задължавам никой да следва съветите ми. Опитах се да дам една друга гледна точка. В зависимост от детето човек може да реши дали може да отделя 15 минути на ден, за да запази малко повече от природата.

   По повод отделянето нека не забравяме, че тук става въпрос за бебета, а не за деца. В някои случаи децата сами могат да вземат решение кога да се отделят за повече от майката. И да, това е моето отношение към моето дете и да Ви кажа 11 месеца някакси оцеля.

 2. Mary

  5 май

  Наистина не мога да си обясня как така някой няма да се отделя от бебето си за 1-2 часа, можеше нещо по адекватно да се коментира за нуждата от шишета, това звучи абсурдно. Изобщо в коментарите прозира някакъв напън за отричане, без особено адекватна обосновка и доста противоречия – вместо да облъчваме бебето с бебефон, при нужда ще го облъчваме с телефона…

 3. Миглена Г.

  5 май

  Не мога да разбера защо ако едно нещо върши работа трябва да се отрича! Всичко изброено ще е от полза ако имате възможност да ги купите или заемете от някой… И все пак всеки си „моделира“ детето според собствените нужди :)

 4. Ма.йя

  5 май

  А пък ако моята цел е да държа бебето си гладно (в случай, че не може да засуче), тогава и аз не бих купила АМ. Ако не искам да е на АМ, то помпата би свършила чудесна работа, ако майката не може да се изцеди на ръка, в този смисъл и шишето е необходимо или пък друг „аксесоар“ за хранене. Да не говорим пък за запушвания и мастити с бебе, което не може да суче…
  В стремежа си да бъдем много био, ставаме много еко смешни!
  За протокола – синът ми засука около 20-ия ден и вече 8 месеца го кърмя, но без шишета, стерилизатор и помпа, сигурно щях да полудея!

 5. Ето и списъка за Кайра – отглеждана от материалистка – минималистка, пънкарка – гъзарка, кърмачка – суетница:

  Мебели, едри и други подобни:
  – Легло;
  – Матрак и протектор за матрак;
  – Количка;
  – Столче за кола;
  – Вана – сгъваема, щото уж щяхме да я разнасяме с нас, но не. Първите месеци се къпа в шепата на тати на кухненската мивка;
  – Шезлонг или люлка – не – вкъщи мебели почти няма, всичко е на ниско, оставена беше да си щъка свободно из целия апартамент, научена кое може да пипа и кое – не;
  – Шкаф – доста по-късно;
  – Бейбифон – не, то у нас няма къде да се скрие, че да не се чува… ;
  – Помпа за кърма – не, Кайра сама се оправяше със задачата;
  – Повивалник – една от любимите ми покупки – спасяваше кръстовете ни от вечното прегърбване;
  – Кош за мръсните дрехи на бебето – не – всичко перях на момента – постоянно перях като си спомня и ми прилошава – падна ми кожата на ръцете 2-3 пъти от Vanish-а. Много по-късно приятелка живуща в Австрия ме открехна за 1 сапун, който магически изпираше без търкате акото. ОООО, къде беше дотогава, Сапуне?

  Козметика и други:
  – Крем за дупе, олио за тяло и измиващ гел за баня от серията pure.bio на Chicco – супер любима и икономична;
  – Мокри кърпички – Ооообичам ги и тези – за късмет още от първата покупка попаднах на най-добрите (Pure на Huggies), които и до днес продължавам да ползвам навсякъде и за всичко в домакинството;
  – Риванол – сигурно сме имали, не помня, но то така или иначе си трябва в домашната аптечка за малки и големи хулигани;
  – Спирт 90% за пъпчето;
  – Пудричка за пъпчето – май имахме, но май не го ползвахме – това с пъпа мина и замина преди да разберем какво да го правим;
  – Стерилни марли – винаги си трябват;
  – Бебешки клечки за уши – имахме, но не ги ползвахме докато не започнахме да чистим ушите;
  – Физиологичен разтвор;
  – Тампончета – да, защото обикновеният памук пуска мъхове;
  – Памперси;
  – Пелени за легло / памперси за легло – не съм чувала за такова нещо;
  – Адаптирано мляко – не, Кайра беше само на кърма;
  – Препарат за бебешки съдове – съдове нямаше до 6-ти месец, но иначе с такъв така и така мием всичката посуда вкъщи;
  – Течен препарат за пране – не, обикновен прах. Пробвахме с еко-био праха на Angel Baby, но останахме много разочаровани от ефикасността му;
  – Кърпички за цветно пране – не;
  – Четка за съдове, голяма и малка – не.
  – Много Vanish, защото каквито и пелени да пробвахме, всичко изтичаше през гърба, всеки божи път :((((

  Разни:
  – Ножичка за нокти;
  – Залъгалки (биберони) – не, предложихме веднъж от куртоазия, но тя категорично отказа с погнуса. Дъвчеше си палеца вместо това и не, нищо й няма, сама спря изведнъж;
  – Термометър;
  – Шишета – не;
  – Стерилизатор – не;
  – Сушилник за шишета, биберони и други – не;
  – Кантар – поради заболяването й трябваше да следим теглото, иначе напълно излишно.

  Текстил:
  – Чаршафи – 2;
  – Хавлии – 1;
  – Чувалче – 1;
  – Одеялца – 1;
  – Лигавници – не;
  – Обиколник – не.

  Дрехи:
  – Шапки – 1;
  – Чорапи – не, носеше от онези бодита с крачоли, затворени отдолу;
  – Бодита – 4-5;
  – Ританки – 3-4;
  – Пижами с дълги ръкави и крачоли – аха, тези – най яките са от Angel Baby – 2-3 такива износи;
  – Космонавт – да, даже 2 имаше – 1 долен и 1 горен за търкаляне в снега.

  И

  – Чанта за количка – не, със себе си носех само 1 несесер с 1 памперс и мокри кърпички. Аз общо взето нищо не мъкна така или иначе, ако нещо ми потрябва на момента – купувам от най-близкия магазин;
  – Възглавничка против колики – не, това го вършеше корема на тати;
  – Апликация с шумове на сешоар, пералня, самолет и т.н. – никакъв ефект;
  – Възглавница за кърмене – друга любима вещ от майчинството, силно препоръчвам на тези кърмачки, които висят нон-стоп пред компютъра.

  В общи линии такава ми е идеологията: http://www.edgycuts.style/2014/08/reduce-reuse-recycle-vol1.html

 6. Миглена

  5 май

  Този списък е далеч по- адекватен и разумен. Съгласна съм с 2 ръце !
  Не мисля , че да си запалена мама , искаща най- доброто за бебето си не те прави луда. Ако бебето е нежелано , тогава да си осигурявате повече лично време е нормално, но ако наистина си искала да си майка и да гушкаш бебе , то напълно естествено е то да е максимално близо до теб. А времето , в което то иска да е толкова близо е толкова малко, че един ден може да съжалявате за пропуснатото време , растат светкавично бързо …
  Списък е супер – браво !

  • Аделина

   5 май

   Привет Миглена, понеже първият списък е мой се чувствам длъжна да Ви отговоря, защото коментарът ви е обиден. Аз съм адекватна майка искаща най-доброто за бебето си. И бебето ми е изключително желано. Прекарвам с него 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. За 8 месеца съм се отделяла от него не повече от 5 пъти за по няколко часа, защото се е налагало, трудно се ходи на зъболекар с бебе. Прегръщам го и го целувам с часове, в голяма част от времето го разхождам в раница, защото ме е страх, че скоро няма да мога да го правя… Но въпреки това не разбирам какво лошо има в свободното време и защо масово е обсъждано, като нещо ужасно от майките в интернет. Аз имам нужда да спя, да се храня, да се изкъпя, да приготвя на бебето си домашна храна, да изпера дрехите му, да изчистя къщата. Също така искам да изглеждам сравнително добре или да гледам филм един път в месеца. Това по абсолютно никакъв начин не ме прави лоша майка. Да оставиш бебето си в люлка, шезлонг, кошара за игра, на столчето за хранене или където и да е стига мястото да е сигурно и бебето да е щастливо там не травмира детето по абсолютно никакъв начин. Заклевам се, никога не съм виждала на живо жена, която никога и в никакъв случай не спира да държи детето си в ръце и ако наистина има такива, то това е леко притеснително. Истината е, че списъкът, който аз предложих ми свърши чудесна работа, но не си дадох сметка, че жените и изобщо хората са толкова различни и че ще реагират по такъв начин. Прочитайки списъка на Илинда, до някаква степен разбрах какво е притеснило и останалите, но и видях доста абсурдни неща. Да чистиш дупето на детето си с тензух…

   PS Все още не разбирам защо родили жени четат подобно нещо, през това време можехте да разходите бебето си на чист въздух.

   Поздрави,
   Аделина

   • Илинда Евтимова

    6 май

    Тензух или парчета плат ползвах само когато не исках да мия бебето. И да, навън ползвах мокри кърпички.

 7. Mary

  6 май

  Абпслютно съм съгласна с Аделина и не мога да повярвам, че точно в този блог се споменава нежелано бебе… Ето такива крайни изказвания карат хората да са негативни към еко-био и т.н. теченията. Адмирирам привързаното родителство, кърменето и здравословния начин на живот, но още повече свободния избор и толерантност към този на другите.

 8. Аз изкарах майчинството с още по-малко предмети. Единствено шезлонг купих за мой кеф, да мога да се изкъпя без да го оставям сам. Повечето време и спорния тензух няма да ви трябва. Винаги, когато има възможност го мия на течаща вода.
  За съжаление наистина много бързо растат децата. Ако можеше да са бебета няколко години сигурно нямаше да имам второ. Щях да съм си задоволила нагона да гушкам най-сладкото нещо на света. Сега вече знам защо хората искат още деца.

 9. tsvetomira.yotsova@gmail.com

  8 май

  Ние вече с второ дете караме с по-малко неща и от изброените. Няма драма :). Списъкът е супер.
  Относно спорния тензух :), ползвала съм такъв за подложка в многократни пелени. Идеален е за кожата. Подсечено бебе не съм виждала, освен чуждо на снимка.

 10. Antoniya

  10 май

  С толкова списъци объркахте бъдещата майка в мен.

  • Мила Антония,
   Всеки списък е примерен – често се оказва, че нещо липсва или нещо е излишно. Набавете основното – за повиване, обличане, къпане и хранене. Винаги можете да набавяте още в крачка. Вашето бебче само ще си покаже от какво има нужда. Бъдете смела в решенията си. Няма в какво да сгрешите – всичко ще се напасне в първите два-три месеца след раждането. И вярвайте на интуицията си :)

 11. nevena

  14 септември

  Здравейте, позволявам си да вметна че според мен, правилен списък няма. Както всяко бебе е различно така и всеки родител. За списъците важи същото правило. Ако татковците (поне тези които аз познавам) са по природа по – срамежливи в първите моменти на бащинството и оставят с облекчение изборът на задължителните покупки на майките, то за мен всяка майка има различни идеи за какво тя или нейното бебе биха имали нужда.
  Когато аз минах по този път преди известно време задавах същите въпроси и колкото повече питах толкова по – объркана ставах. Заради подобни съвети купих куп неща които след това трябваше да раздавам защото останаха не употребени. Имах шанса да попадна на една акушерка, която ни провеждаше в тесен кръг подготвителни за раждането и първите моменти с бебето курсове. Имах право на 6 и не пропуснах нито един. Там научих много и най вече това че нашата интуиция като майка е в повечето случаи най вярна (за другите моменти слушам педиатъра…). Когато отново зададох въпроса какво трябва да купя и имам в къщи за да можем с моето бебе да се чувстваме добре, получих лека усмивка насреща и с низхождение ми се отговори че „едно бебе има нужда от вас “ ! „Е да, разбира се“ отвърнах аз (шегичка когато най – малко очакваш), „но конкретно от какво друго !?“ „Е“ каза ми нашата лекторка, „във Финландия, родителите получават всичко необходимо за бебето в една кутия… няколко бодита, ританки, термометър“, не си спомням всичко, а самата кутия служи за легло на бебето…
  oshte na temata:
  http://www.bbc.com/news/magazine-22751415

  Така че карайте го безгрижно и вижте от какво имате нужда когато нуждата дойде ….
  Всеки един списък на една майка е най – добрия за нея и нейното бебе.

  Поздрави
  Невена

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *