В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Какво да се прави: Интимно

Какво да се прави: Интимно

13124869_10156962455070145_6484577900587537845_n

Ежедневната хигиенна баня е огромно удоволствие за Даниел и за нас – неговите родители. Трябва да призная, че изпитвах ужас от този „ритуал“ преди падането на пъпчето му. До онзи момент с треперещи ръце и сърце с баща му подмивахме главата му, ръчичките, гръбчето, опитвайки се да предпазим коремната област. Видимо бебето много се отпускаше под топлата вода през тези кратки пет минути. Така е и до ден днешен. Къпем го всеки ден преди вечеря (около 19:30 ч.) седнал във ваничка, пълна с вода и играчки. Купонът е голям – плискане, пищене, понякога близане на водата и безброй усмивки. Около 19:00 ч. детето става изключително неспокойно и сякаш на някакъв бебешки език успява да ми каже, че е време за баня и има нужда от тези свои 10 – 15 минути релакс и забавление преди похапване и лягане.

Ритуалът представлява събличане на чорапи, панталони и махане на памперса, след което следва див крясък и смях от страна на детето, че може да се търкаля из цялата спалня по голо дупе. С нетърпение чака да потопя крачетата му във ваната. Не бих могла да бъда по-щастлива от факта, че Дани засега няма страх от водата и това, че може би вече притежава нещо като навик с къпането вечер. Хубаво насапунисвам телцето му (косата му мия два пъти в седмицата, ако не се е потил много през деня и не всеки ден ползвам препарат – къпя го и само с вода) и го оставям да се плацика, след което махам тапата на ваната, водата изтича и го обливам с подвижния душ. И на душа доста се кефи.

Тук идва и деликатният момент с интимната област на бебето и нейното измиване. Мое мнение е, че много родители не са запознати в детайли с нормалното развитие на половите органи на момченцата и им причиняват какви ли не страдания, а може би в последствие и психически травми. Първите думи на много хора около мен в момента, в който разбрах, че ще имам син, бяха „трябва да му забелиш кожичката долу като стане на 40 дни, иначе ще стане лошо“. Изчетох много по темата за дърпането на препуциума на пеленачета и честно казано ми стана лошо. Искам да уточня, че тук не коментирам религиозното обрязване или вече модерното такова. Не разбирам защо щом се спомене интимен тоалет на момчето например, това трябва да включва и ужасяващото евентуално последствие при неправилно третиране – фимоза. Никъде не успях да намеря материал в книга или в интернет, че ако пенисът на момчето не е забелен, той ще се възпали! Разбрах обаче, че така наречената „физиологична фимоза“, с която то се ражда, изчезва около три – 4-годишна възраст без нужната болезнена чужда намеса. Тази кожа, която природата е дала, е за защита именно от евентуалното замърсяване от околната среда (в днешно време и нааканите памперси), за да запази половия орган здрав и чист до възрастта, в която детето вече самичко и разумно ще подхожда към тоалета си, научен от неговия татко.

Начинът, по който аз подхождам, е следният: след обливане на телцето на Дани с подвижния душ, го подсушавам с мека кърпа. Слагам го да легне на леглото и бързо поставям чистия памперс под него, защото момченцата имат навика да „напишкват“ стоящия срещу тях човек, често поради смяната на температурата. После с намокрена с топла вода чиста марличка почиствам нежно всички гънчици около и върху интмните части и подръпвайки съвсем съвсем леко кожата около главичката на пениса; попивам със суха и чиста марля и намазвам обилно особено преди лягане с крем против подсичане (ползвам на мустела крема 1-2-3). Залепвам памперса и Даниел е готов за нови подвизи. Цялата тази процедура повтарям след всяко напишкване и наакване, ако сме си вкъщи.


Третата поред майка в нашия проект по професия е мениджър онлайн търговия и реклама към MDL Group, с две думи - отговаря за онлайн магазина на групата. Повече за нея и сина й Даниел: в "За нас".

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *