В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Внимавай в картинката

Внимавай в картинката

 

1

колаборацията с Quinn and Fox

Виктория Книш е един от най-талантливите артисти и създатели на фантастични детски светове, които познаваме. Илюстратор, дизайнер, фотограф, родена в Украйна, учила там и в Италия, живяла в България, Вики отдавна има разпознаваем стил, който прави работата й световна. Доказателство за това е последният й проект – колаборация с американския детски бранд Quinn and Fox, който избира илюстрациите й за своите дрехи. Разпитахме я за него и живота в Дъблин, където живее със съпруга си и синовете им Вихрен  и Невен от близо две години.

3

Как се чувстваш като майка в Дъблин?
Ирландия е много семейна страна и да си дете тук е супер. Да си майка също е симпатично, но животът е прекалено скъп, което го прави по-сложен и да си майка, и да си крокодил, все не е лесно.
Можеш ли да направиш някакво бегло сравнение между справянето с две деца в България и Ирландия?
Аз харесвах да гледам децата си в България – страхотен климат, още по-страхотна храна. Хората все още не са толкова комерсиализирани (да, наистина) и общуването между българи ми е близко като манталитет. Но не ми харесва негативизмът, с който са заразени дори и много интелигенти хора, както и много млади хора, а с времето и аз почнах да се заразявам с него.
В Ирландия да гледаш деца е по-лесно от гледна точка на хубави детски площадки, многото събития, организирани за тях, наличие на дори и студено, но море, и така приятно интернационално население. Но да си семеен тук е ужасно скъпо = трябва да работиш повече = да виждаш децата си по-малко. Ирландия не е страна на социалните помощи и детските градини са частни, както и много други неща. Моят извод от горното евсеки да балансира по необходимия му начин в зависимост от условията, в които се намира.
Мисля, че децата ми са супер късметлии, че в България са виждали как се отглеждат ягоди, брали са ги от храстчета, стояли до късно по парковете, защото е топло и са се омацвали в кал до уши и заради това, че баба им може да готви и прави компоти, въпреки че е градска. В Ирландия обаче те се научават да уважават другите без значение от расата им, пола, да бъдат по-търпими към околните, да имат доверие и да спортуват при всякакви метеорологични условия.
Какъв най-общо е подходът към децата и възпитанието им?
В Ирландия всички са много дружелюбни към децата, те са насочвани към много спорт при всякакви метеорологични условия, което много ми харесва. Това, което не ми допада, е, че от ранна възраст се толерират компютърни игри в големи количества и употребата на
junk food.

5


Как помага фактът, че си родител при създаването на детски продукти?
Аз лично имам повече интерес към този дизайн и виждам много по-голям смисъл в него, отколкото в рекламна кампания на корпорация например.
Защо на много визуални артисти им хрумва да се обърнат към детския свят, едва след като станат родители?
Преди да станем родители имаме само себе си и сме заети с егото си, с мястото си в света и прочее. И това е супер, после този период свършва и почва нов, в който покрай малките деца говорим и с вътрешните си такива, и този свят е толкова прекрасен, че зарежда всеки да създава на някакви нови нива. Но, уви, и това свършва на някой етап, предполагам.
Как минава времето ти в Дъблин?
Наскоро напуснах офисната си работа и се опитвам да работя на свободната практика, докато децата са на училище. Следобяд джиткаме по паркове, море или зяпаме филмчета. Те много бързо растат и не искам това да се случи, без да го наблюдавам.
За какво го имаш в повече, за какво по-малко?
Трябва ми повече търпение, не знам къде се продава…

2
Поводът да те потърсим точно сега е излязлата скоро твоя колаборация с марката Quinn and Fox. Разкажи ни повече.
Quinn and Fox е американски лейбъл на детски дрехи, създаден от мама на четири дечица. Тя ме следеше от известно време, коментира в инстаграм после и изведнъж ми написа Let’s work together, love. Комуникирахме по имейл, така протече и работния ни процес, а задачата беше да направя патерни за платовете, от които бяха ушити дрехите. Моделите са пет и могат да се намерят на www.quinnandfox.com.
Предполагаме, че това е голяма радост и успех за теб?
Проектът е готин, защото е детски и QF искаха много конкретни неща, точно защото харесват стила ми. От тази гледна точка, да беше приятно да работя по него.
Ти в какво обличаш децата си?
Аз
нямам никакъв интерес към марките, купувам им удобни и лесни за обличане неща. При момчетата панталоните се сменят толкова често (по причината на скъсани колена и тонове петна), че да следя марки ще бъде психично разтройство.
А да, избягвам винаги дрехи с рисунки на продаваеми персонажи тип Spiderman или някаква подобна глупост, единствено изключение е само за Sponge Bob!
Кои са любимитеим играчки и занимания?
Игри
навън и пътувания, книгите си избират сами от библиотеката. Сега са на вълна човешкото тяло, космос и „Most dangerous spiders ever“.

8
Къде би искала да израснат?
Искам да израснат там, където на всички ни е добре, тъй като всеобщ комфорт е много полезен и здравословен.
Върху какво работиш в момента?
Приключих книга за оцветяване за възрастни, която ще се продава отново само в САЩ, предстоят ми някои неща, които не мога да споделя засега, както и се записах на курс по анимация.

Следете Вики на: https://www.facebook.com/hellominushka/
https://www.instagram.com/vickyknysh/
http://www.vickny.com/
http://www.minushka.com/

2b


Биляна Димова-Bel е редактор с над десетгодишен опит в месечни и седмични списания. Създател на проекта „Млечни вампири“ и майка на деветмесечната Ермена.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *