Модел за подражание

Запознайте се с Венета – мама, и Кайра – дъщеря. Всъщност, може би вече сте си забелязали – някъде в интернет, по улиците, така освежаващо отличаващи се в хегемонията на синьо, розово и претупан стимул за естетика. Освен онова, което очевидно ги свързва кръвно, двете са заедно в модното удоволствие EdgyCuts – единственият блог за личен стил на майка и дъщеря в България. В него ще намерите идеи за облеклото на малки и големи принцеси, „с ограничен бюджет и неограничени мечти“. Можем само да благодарим на Венета, която успява да покаже, че простотата и функционалността са предимство, дрехите не е нужно да са скъпи и претенциозността – задължителна, а е достатъчно да разполагаме само с големи количества любов, вкус към модата и усмивка към всичко. EdgyCuts е и нагледен пример как децата не са пречка любимите занимания да се развият след раждането им, майката да изглежда перфектно и въобще да цари непрестанно забавление. Как точно става – питаме Венета.

auh-auh9

От колко време поддържаш блога и откога Кайра е част от него?
Приключението EdgyCuts започна още през 2010 г. като блог за личен стил, а от година и половина се развива в малко по- лайфстайл насока благодарение на пълноправното участие на Кайра. Съвсем наскоро публикувахме първия й „авторски“ пост и се надявам оттук нататък все по-често да ме отменя в блогването.

Кога реши, че вече може да започнеш да й правиш стайлинг и защо пропусна бебешките месеци?
Всъщност не съм ги пропуснала съвсем… Първите четири месеца след раждането й преминаха под кошмара на диагнозата „неонатален хепатит“ и последното, за което сме мислили в този период, е било как е облечена. Покрай всичките изследвания, болници и ужасии обаче осъзнах, че ангажираността ми с блога e това, което ми помага да забравя поне за малко за проблемите. Това, заедно с неистовата нужда да прекарвам всяка секунда с нея от страх да не е последната, доведе до идеята за серия от постове за бебешки стайлинг, която впоследствие доразвихме в гост постове за Frichic. Но първият й аутфит пост може би ще си остане моят all-time favorite – обичам да се връщам от време на време към него, за да видя колко много път сме извървяли заедно и колко малко и едновременно с това колко много се е променила тя.

Как се почувства, когато чу диагнозата неонатален хепатит? Как преминахте през нея и се справихте?
Зле, отказвах да приема, че би могло нещо да не е на ред с нея. Още повече, че липсваха всякакви видими симптоми за каквото и да е заболяване.
Справихме се заедно, с вяра, че всичко ще бъде наред. Една трета от неонаталните хепатити са идиопатични, т.е. без изяснена причина и често преминават от само себе си без лечение или друга намеса. Както се надявахме, случаят на Кайра се оказа от тези.

rock_chic12

Каква е историята на името Кайра?
Дълга и малко странни според другите. В началото на бременността си свалих приложение, което проследява развитието на плода и промените в тялото на майката, за да следя теглото си, защото се страхувах да не изпусна килограмите си извън контрол. Случайно открих, че има функция за избор на име по различни критерии. Избрах Nordic Names и от изброените едно ме грабна моментално – Kaira. Прочетох го като „Кайра“, стори ми се много благозвучно и го записах като любимо и толкова. Когато терминът наближи, в главата ми се въртяха няколко имена, които звучаха добре в комбинация с фамилията на таткото. Не исках детето ми да взима името на друг човек, не исках то да носи чужда енергия. Освен това се притеснявах дали изборът ми ще й подхожда, все пак името бележи човек за цял живот. И така цели три дни след като вече се беше родила, Кайра се казваше № 903. През това време тествах всички имена, които ми допадаха, като всеки ден я наричах с различно. Пазех си „Кайра“ за накрая, защото ми беше фаворит. Когато на четвъртия ден се обърнах към нея с „Кайра“, всичко си дойде на мястото. По-късно разбрах, че името Kaira се произнася „Кера“ и е съкратено от Катерина, а значението му в Скандинавия е „чист“ (pure). Според Google произходът му бил италиански и означавало „любим“, „скъп“.

Мислила ли си за времето, когато тя порасне – какво ще значат за нея всички снимки, които сте правили и дали ще е щастлива с тях?
Нямам представа. Предполагам, че по-скоро няма да имат особена стойност за нея. За разлика от мен тя не е сантиментална, не се привързва нито към миналото, нито към вещи. Завиждам й за което.

Според теб какви качества изграждаш в нея с правенето на фотосесии?
Надявам се само положителни. Надявам се и някой ден това да се окаже ценен опит за нея.

Дай ни пример.
Снимките са ангажимент, който е важен за мама, а едно от правилата в нашето семейство гласи, че всеки трябва да подкрепя останалите двама в това, което ги прави щастливи. Да цениш и уважаваш желанията на най-близките си и да знаеш, че винаги можеш да разчиташ на ответното от тях – ето едно качество, което се надяваме да й предадем.

Притесняваш ли се понякога, че отрано я насочваш към модата, която малко или много е арена на суета? Или че това е само твой избор?
Истинската арена на суетата е детската градина. Това, което аз се опитвам да направя е да възпитам у нея естетически вкус и усет за хармония, докато средата й не ме е изпреварила.

Колко време отнемат снимките и кое е най-трудно в снимането на дете?
Понякога малко, в повечето случаи – доста. Но истинското предизвикателство не е в това, че снимаме дете. Всъщност за мен да снимаш деца е най-лесно и приятно – емоциите им са искрени и винаги красиви, дори и отрицателните, и се предават лесно през обектива. Изкуството е в това да успееш да уловиш в един кадър две жени в интересна, раздвижена поза, при това и двете да изглеждат добре. Това отнема време, а на децата бързо им доскучава. Кайра обаче вече се е научила да обръща фотосесиите в игра и с помощта на някой и друг забавен (или вкусен) реквизит сме започнали да се справяме все по-добре със задачата.

Колко често снимате, следвате ли някаква схема?
Най-вече сме зависими от времето навън. Обикновено снимаме през уикенда, когато сме свободни и тримата. Първо свършваме със снимките, после сме на сладкарница.

Кой е фотографът и как успява да запази самообладание не при една, а две моделки?
Тати – той е всеможещ. Е, не съвсем, остава само да се научи да прави плитки. Но явно има неизчерпаем запас от търпение.

Какво мисли той за общите ви снимки?
Мисли как да се отърве от този тежък ангажимент.

Кои са любимите ви – на Кайра и твои дрехи?
Най-странните са ми най-любими, а на Кайра – „официалните“ рокли, които „се въртят“.

Коя от двете подава „тон“ за аутфита?
Която има по-нова придобивка.

Тя участва ли в избора на дрехи и как?
Оо, да, и то все по-настоятелно. Забелязвам как е започнала да търси съчетание по цветове, материи и пропорции, което ме радва изключително много. Вечер вече сама си избира и приготвя дрехите за градина и все по-рядко се налага да се намесвам.

Случвало ли се е да се противи да облече нещо?
Непрекъснато. Особено много ненавижда нови, непознати модели и кройки – пълна моя противоположност в това отношение.

Как се съчетава удобството с шика? Често трябва да изберем или едното, или другото, а с малко дете повечето майки забравят за високите токове в продължение на няколко години?
Според мен двете не се изключват взаимно. Още повече че от няколко сезона насам на мода са спортните модели, дебелите токове, равните обувки тип пантофки, елегантни чехли, мокасини, така че изборът от стилни удобни обувки е по-голям от всякога.

Какъв е най-интересният коментар, които си получава в блога?
Хората, които ни следят, са изключително мили, такива са и коментарите, които получаваме. Благодарни сме им за енергията и времето, които отделят, за да ни подкрепят в това, което правим.

А на улицата, когато ви видят, че сте облечени идентично?
„Ау, колко сладко!“

Как успявате да сте толкова дисциплинирани за постинги в блога? Какво ви мотивира най-много?
Ха-ха, аз – дисциплинирана? Благодаря! Най-силният мотиватор е положителният feedback, няма да се лъжем – пристрастяващо е.

Три любими твои сайта?
Нямам конкретни, според настроението. Обичам да се ровя из Pinterest за модни идеи и идеи за дома. Обожавам да се отплесвам на някоя тема и да се губя в заешката дупка.

cool-and-gang-2

Ти си споделяла, че често пазарувате и от секънд хенд. Ние познаваме доста майки, които отказват и да си помислят да вземат за детето си използвана вече дреха.
Идея нямам кой и как успява да вмени подобни предразсъдъци у майките. Подозирам, че се аргументират с някакви извинения от рода на „от хигиенни съображения“. Мога само да ги контрирам с въпроса дали знаят с какви химии се третират новите дрехи. Ами мръсотията и гнусотията навред из милата ни родина, нея как я избягват? Не че съм някакъв фанатичен застъпник за втората употреба, ама подобен двоен стандарт на мислене ме вбесява…
А иначе това е единственият начин хора с ограничен бюджет като мен да се сдобиват с дизайнерски дрехи, разбира се, не от кварталните second hand магазини, а от ebay, Vestiaire Collective, TheRealReal и прочее специализирани платформи за препродажба на high-end модни стоки.

Какви са най-новите попълнения в гардеробите ви?
Разни романтични модели с воали и балерински обувки – ето докъде я докарах под неустоимия чар на малкия скорпион.

Как ти се отразява майчинството?
Отвън – състаряващо, отвътре – превъзходно!

Коя е територията, запазена само за теб?
Вкъщи нямаме врати. Да, дори и на банята. Трудно ми е да се сетя за нещо, което е останало несподелено.

Защо е без врати? Все пак някой няма ли нужда от усамотение понякога?
За да е по-просторно, светло и свободно. А когато някой има нужда от усамотение, е достатъчно само да помоли за това – варианти колкото искаш. На мен най-често останалите ми пречат като се развихря с чистенето и ги изпращам да отидат на кафе или на пазар или „където си решат“.

kidsspace2

Мислиш ли да имаш още деца – още един потенциален модел?
Мисля да нямам. Изживях една прекрасна бременност в почти блажено невежество за рисковете, които крие тя в моята възраст. Вече съм почти на 40 и смятам да не дърпам дявола за опашката.

Кои са любимите занимания на Кайра?
Цитирам: „Които аз си искам!“

Обича ли да показва снимките си в детската градина?
Не, не споделя нищо от блогърския си живот. Тя така си е решила, не дава обяснения защо, а аз уважавам това нейно решение.

rebel-ballerina1

Напоследък ви виждаме точно по събития – срещала ли си коментари като например “къде го размъквате това дете”?
Кайра се чувства по-добре от много от хората присъстващи на въпросните събития и това определено й личи. Може би затова още на никого не му е хрумнало да ни зададе подобен въпрос. На „партитата“ има музика и интересно хапване и много приятели, като не визирам други деца – тя често предпочита компанията на възрастните.

Кои блогове, подобни на вашия, следиш?
Scout The City е блог за личен стил на майка и дъщеря, който следвам отблизо, макар стилът им да е доста по-различен от нашия. Малката госпожица P. от Grey Style Kids ми е любимка, следя и няколко Instagram акаунта за детски стайлинг.


Венета и Кайра са на www.edgycuts.style


Биляна Димова-Bel е редактор с над десетгодишен опит в месечни и седмични списания. Създател на проекта „Млечни вампири“ и майка на деветмесечната Ермена.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *