В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Биляна, Анастас и Валери

Биляна, Анастас и Валери

Крехка и ефирна на външен вид, Биляна (32) е истинска машина и мъжко момиче, което префучава през живота със завидна лекота и енергия. Моден редактор на сп. Esquire и сп. Playboy с безупречен вкус, работи от 16-годишна и никога не е спирала да работи, дори и за един ден. („Всъщност излъгах, след второто секцио си починах една седмица. Не мога да си представя да бездействам и по цял ден да се чудя какво да правя“). Казва, че е в майчинство от шест години, които преминават в грижи за 6-годишния Анастас и 5-месечния Валери. 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Трудно, изключително уморително – доста отговорна задача е майчинството.

Всичко е трудно. Майките, които имат по едно дете, минавайки през различни етапи – колики, зъби, ясла…, си мислят, че това е най-трудното. След което се появява нещо ново, което е още по-трудно от предното и така нататък. В момента аз съм на етап захранване и подготовка за първи клас – еми, тегаво е.

Най-хубавата част е вечер, когато и двамата заспят и запаля, може би, първата ми цигара, се замислям, че всъщност имам две страхотни и послушни деца.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След второто дете се случва абсолютно същото, но на квадрат. Това е най-големият проблем, че нямаш време за мисли – главата ти се изпразва. Постарах се да не изпадна в тежка следродилна депресия и мисля, че се справих, но това трябва да го каже Христо – съпруг, баща и работохолик.

Не се реших трудно да имам второ дете, защото бях забравила колко са досадни онези девет месеца. И двете ми бременности преминаха по един и същи начин – много повръщане, нисък хемоглобин… стандартните неща. Може би вторият път избрах по-готиния лекар – Румен Велев.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Нямаше как по-различно да подходя към тялото си, то се справи перфектно. По време и на двете бременности качих по осем килограма и още на първия месец успях да ги сваля и даже малко прекалих. Психиката ми също си беше наред, само последната седмица ме треснаха хормоните и ревях за щяло и нещяло, но тогава мисля, че трябваше по-скоро да се погрижа за психиката на хората около мен. Благодаря им, че продължават да си говорят с мен.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Мисля, че човек е по-подготвен за второто си дете, да, най-малкото знаех как да го преобуя, накърмя, знаех какво е това колики и че като му сваля памперса, ще ме напикае в лицето.

Сега ще се опитам да им обръщам повече внимание, защото когато Анастас се роди, работех на три места и ми беше доста трудно с отглеждането му.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

С родителството изведнъж порастнах, защото преди това някой се е грижел за теб, след това ти си се грижел сам за себе си и в един миг се оказва, че точно ти трябва да избършеш дупето на едно човече, за което ти си отговорен. Ето точно в този момент осъзнаваш, че трябва да се стегнеш, да се вземеш в ръце и да спреш да се прибираш мъртво пиян в 7 сутринта. В момента това стягане е на квадрат.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

По принцип не разбирам определението „модерна”, прикрепено към майка. Другите майки старомодни ли са?! Дори не знам дали съм модерна майка, педиатърката на Анастас и Валери ми каза, че съм от старата школа, защото давам вода на малкия и му бия чинно всички ваксини – може би това ме прави старомоден родител.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova – mamuri

 

Като майка в България се чувствам супер, аз не съм от онези майки, които нямат какво да правят и протестират. Протестират за всичко – от кърменето в молове до стълбите в подлезите?! Всъщност защо им е да кърмят в мол – не могат ли просто да се приберат вкъщи и да си накърмят бебето? Аз не съм кърмила децата си в мол и не смятам за нужно да го правя при положение, че си имам къща за тази работа. Ето, аз живея на втория етаж, нямам асансьор, качавам си количката и я свалям без проблем – същото го правя и в подлезите. Единствено се дразня на шофьорите, които спират по такъв начин, че нямаш възможност да минеш с количка, освен ако не я хванеш с две ръце, не я повдигнеш и не я пренесеш над спрялото превозно средство, но затова сме си виновни ние, а не някой друг, затова си протестирам на ум.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Ще се постарая да не ги превърна синовете си в мамини синчета и ще направя всичко възможно да порастнат МЪЖЕ, за да могат сами да се справят с живота.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Може да прозвучи много глупаво, но засега най-големото ми притеснение е някой да не се разболее, защото настъпва един кръговрат, в който само кучето не участва.

Нямам стратегия, нито концепция за възпитание, но съм изключително строга майка – мразя лигавщини. Всички ми се чудят защо говоря на Валери с цяло име, а не с „миши”, „шуши” и тем подобни. Максимумът на моята лигавщина е, когато се размекна към Анастас – тогава му викам мушмул. Може би ще създам втори Хитлер или Гьобелс, но пък от друга страна и двамата спят сами, и двамата никога не са се будили през нощта – освен когато Анастас сънуваше някакви зомбита, и двамата ще бъдат самостоятелни.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След раждането на Валери настъпи огромна промяна в ежедневието ми. Ставам в седем – най-късно в осем сутринта. Отпадна ходенето до “Алкохол” или до “Билкова”, а токчетата ми прашасаха… Режимът ми е – ставам в седем, храня бебето, водя Анастас на детска градина, пия кафе и решавам кръстословица, отново храня бебето, свършвам някаква работа, пак храня бебето, излизаме, отново храня бебето, гладя или почиствам, къпем бебето и за пети път храня бебето, слагам Анастас да си легне и ето тук идва момента, който цял ден съм чакала – да изпуша една цигара на спокойствие – без зомбита, пюре или памперси.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Тъй като мъжът ми ми е шеф – имам плаващо работно време и успявам да съчетая децата с писането. От време на време ми се кара, че не съм спазила сроковете, но му минава.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Пожелавам си децата ми да са здрави на първо място, да станат качествени човечета и да са усмихнати.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Анастас вчера ме научи как се играе на „цунки-мунки” – момчетата тичат, а момичетата ги гонят, за да ги целунат. Стряска ме колко близо до реалността са детските игри.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Оптималната разлика за децата е точно тази, която моите имат – 6 години. След това, според мен, губят връзка помежду си.

 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

НАКРАТКО

Откъде пазарувате дрехи за децата?
Най-често от H&M.
Откъде пазарувате за дома?
Пазарувам от Lidl, даже онзи ден си говорихме с Митко Павлов, че сме се вманиачили по този магазин, защото в него има всичко – от чорапи до клечки за зъби.
Кое е вашето откритие от раждането досега? 
Имам едно единствено откритие още от раждането на Анастас – прахчетата за зъби на Ashton & Parsons.
Любимата играчка на Валери
Харесал си е една бяла овца, надявам се да престане в някакъв момент да си пада по овце.
Най-полезният му досега предмет? 
Шезлонгът от баба му Галя.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova – mamuri


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

 1. Ani

  12 април

  Страхотна, браво, ето това е пример за успешна майка! Ще може ли авторката да сподели как е успяла да постигне децата да не се будят през нощта? Благодаря.

 2. Deniza

  13 април

  🙂 Такива са и се паднали. Имала е късмет.

 3. Аз с брат ми имам точно 6 години разлика и определено това не е оптималната разлика. Връзката се губи и на 4 години разлика, камо ли 6. Аз с него нямам нито един общ спомен.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *