В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Ръбчето на личността

Ръбчето на личността

unnamed

Как изглеждат снимки на деца, правени от световноизвестен фотограф в продължение на 20 години? Ето така. ONE: Sons & Daughters е истински шедьовър и според издателя powerHouse Books това издание ще промени завинаги начина, по който възприемаме бебешките портрети. Автор на снимките е Едуард Мейпълторп – по-малкият брат на забележителния фотограф Робърт Мейпълторп, който умира през 1989 г. След като завършва изящни изкуства в Ню Йорк, Едуард помага на Робърт в студиото му и през 1990 г. стартира соловата си кариера под псевдонима Edward Maxey. Макар стилът му да напомня този на брат му заради черно-белите и провокативни портрети и голи тела, работата му се отличава с майсторството да запечатва натюрморти и абстрактни теми извън контролираната среда на студиото.

ONE: Sons & Daughters представя 60 черно-бели кадъра на деца, направени в деня, в който навършват една година от своето раждане. В предговора Мейпълторп пише: „Тези портрети отпразнуват първия рожден ден като основен крайъгълен камък в житейския път и надежда и обещание за това, което предстои.“, а известната психиатърка Саматна Бордман, поканена да напише увода към изданието, допълва: „Снимките улавят перфектно тези малки същества на прага на личността, изпълнени с енергия и неутолима жажда да открият света около тях.“

Всички портрети са конструирани по еднакъв начин – деца гледат директно към камерата – понякога натъжено, друг път много весело. „Емоциите уловени в множеството изрази, представени тук, отразяват един универсален опит, който надхвърля класова принадлежност, пол, раса и националност.“, обяснява фотографът.

unnamed (1)

Луксозният фото албум ще остане в историята и заради факта, че в него са публикувани есета от четирима утвърдени и актуални писатели – Андрю Соломон, Сюзан Орлеан, Франсиз Проуз и Адам Гопник, посветени на детството и написани специално за изданието. На първите страници пък е поместена поема на култовата певица и близката приятелка на Мейпълторп – Пати Смит, посветена на първата година от човешкото съществуване.

ONE: Sons & Daughters, изд. powerHouse Books е 140 стр., цена: 50 щ.д и е на пазара през май


са Ади, Бел и приятели

  1. […] ни проекти. За нас едно от най-важните неща са детските емоции и това децата да умеят да ги разпознават. Да намерят […]

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *