В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Капан за сънища

Капан за сънища

 

Сънохващач, ловец на сънища или dreamcatcher е ръчно изработен индиански талисман в кръгла форма – традицията сочи върбовия обръч за предпочитан при изработката му. Класическата форма на капана за сънища предвижда специфична паяжина, която служи за улавяне на лошите сънища – с първите слънчеви лъчи, преминали през нея, те се разпадат. Амулетът се декорира с мъниста и задължително завършва с пера – най-добре от нощна птица като совата. Нашето предложение е за един по-семпъл и декораторски спрямо класическия вариант, който би отивал както на бебешка/детска стая, така и на родителска спалня. Ако се колебаете какво да подарите на приятелско семейство с новопоявило се бебе – ето, лесен и много личен подарък, който изисква малко умения за работа с ръце и повечко свободно време. Но резултатът, гарантираме, ще е широка усмивка.

Нужни материали:

 • гергеф (но можете да използвате и тел във формата на кръг, или каквото друго имате под ръка). Ние използвахме гергеф с диаметър 26 см от тук
 • дървена пръчка с дължина малко по-голяма от диаметъра на гергефа
 • плосък велурен шнур (около 7-8 метра за основа с 26 см диаметър)
 • памучен шнур или друга здрава връзка панделки по ваш вкус (10-20 м)
 • няколко мъниста (по желание)
 • различни по вид пера – например тези
 • ножица пистолет за горещ силикон или крафт лепило.

Пуснете си любима музика и действайте.

Първа стъпка: Отделяме външната и вътрешната част на гергефа. Увиваме вътрешната (или друга, изработена от вас кръгла основа) с велурения шнур, кожа, прежда, широка панделка или друг избран от вас материал. Залепяме края на шнура за основата и после навиваме по часовниковата стрелка.

Втора стъпка: Напречно на кръга завръзваме дървената пръчка.

Трета стъпка: Завиваме панделка около кръга, прекарваме другия край през първия и отново през кръга, така че да направим примка. Прекарваме панделката обратно през примката и стягаме. На краищата на добавените панделки връзваме пера и/или мъниста със здрав двоен възел.

Четвърта стъпка: Добавяме малка връзка за окачане със същия възел, който използвахме за панделките.

Готово. Опаковаме красиво и подаряваме или подбираме подходящо място в дома си – най-добре на стената над леглото на бебето или малкото дете, или в спалнята. Добрите и спокойни сънища са ни гарантирани!

 


Ние сме Вера и Дима от fабриката и обичаме партита, декорации и всякакви нестандартни събития. С удоволствие организираме, планираме, изработваме и се опитваме да създаваме незабравими моменти и лични преживявания. И двете сме майки на прекрасни деца, и ще се радваме да споделяме тук своите малки дизайн открития, с които да превръщаме заобикалящата среда и живота на малките в красиво преживяване. Приятно ни е!

 1. Арпи Анжилиан Масихи

  16 март

  Страхотните Вера и Дима от Фабриката ! С техните идеи и прекрасно отношение вече отпразнувахме първият и вторият рожден ден на нашето момче. О, да не забравя и моя 30-ти! Успех!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *