В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Близо, по-близо, слинг

Близо, по-близо, слинг

Всичко най-важно за слинговете от сертифицирания консултант Яна Мицева

Тридесетгодишната Яна е журналист на свободна практика, блогър, консултант по личностно развитие и най-важно – професионален консултант по бебеносене и създател на първата в България библиотека за слингове „Вълшебен възел“. Интересува се от бременност, раждане, кърмене, родителство и е активист в тази сфера. Майка е на три, подчертава – засега, деца и очевидно е пълна с енергия и идеи.
Намираме я по време на поредния ангажимент – сертификационно обучение за техниката „Пренареждане на Матрицата с ТЕС“ водено от нейния създател ТЕС мастър Карл Досън, което тя описва като изключително преживяване. Макар то да не е пряко свързано с бебеносене и родителство, обучението за пореден път й доказва колко е важно да сме осъзнати позитивни родители и да имаме продължителен и близък контакт с децата си. Както и колко неприятни могат да са последствия от авторитарния родителски модел и неразбиране нуждите на бебето.“
Историята й с професионалното носене на бебе, разбира се, започва с личния й опит. Когато първото й дете е малко бебе, нейна позната й подарява слинг с халки. За съжаление тогава Яна няма особена представа как да го използва, а и в онзи момент не е налична почти никаква и основно не много вярна информация по въпроса. Така слингът си остава доста малко използван. С второто си дете майката вече е подготвена и започва да го носи доста рано, този път – съвсем успешно. Преди три години решава да се захване с консултации по бебеносене. „Търсех си ниша. Исках да правя нещо ново и интересно в родителската сфера, да не бъда на пълен работен ден, да имам свободата на ежедневието си и родителската ми роля да остане основна. Постепенно идеята за библиотеката и консултирането изкристализира. До голяма степен вдъхновението ми дойде от собствените ми перипетии с бебеносенето и това, че доста време ми отне да намеря подходящ за нас слинг, а преди това направих не една неудачна покупка.“
В България освен нея и има само още една нейна колежка, сертифицирана наскоро. И двете са обучавани към Trageshule UK – едно от най-популярните училища за консултанти по бебеносене. „Обучението е тридневно. Получаваме сертификат с тригодишна давност. След изтичането на тези три години е нужно да минем по-горно ниво от курса или да минем някоя от опресняващата знанията програми.“ Яна живее и работи във Варна, но отдалечеността й от столицата не пречи по никакъв начин на „Вълшебният възел“. „Организирах библиотеката, така че хора от различни части на България да могат да взимат под наем. Правя и срещи в различни градове, не само във Варна. Разбира се, не е същото, като да срещна хората на живо, но се е случвало да правя и консултации онлайн. Но не всички проблеми биха могли да бъдат разрешени без да видя на живо за какво става въпрос“, обяснява тя.

Как се приема и развива бебеносенето в слинг в България през последните години?
Определено има напредък, откакто започнах да обръщам внимание на това преди около осем години. Има доста повече информация за правилното и удобно бебеносене, както и качествени слингове. Но има много митове и легенди, които битуват сред българските родители, които не са оправдани по никакъв начин от логиката или науката. Все още бебеносенето са приема за по-скоро нещо екзотично или като мода на „зелените“ майки. Но всъщност в него няма нищо алтернативно. В по-голяма част от човешката история това е бил основният начин за транспортиране на бебета и малки деца. И определено по-здравословният начин.

Случвало ли ви се е да убеждавате родителите да носят детето си по този начин?  
Да. Не само да използват слингове, но и по принцип да гушкат повече бебетата си и да ги държат близо до себе си. Малко тъжното наблюдение, което имам, е, че много родители направо се страхуват от бебето или се страхуват, че могат да го наранят с носене и гушкане или ако му обръщат повече внимание.

Има ли такива, които отказват да го правят и защо? Какви са основните притеснения?  
Има. Най-вече основната причина за отказ е, че така детето ще свикне да бъде непрекъснато носено или че ще се разглези. Което няма никакво основание, тъй като бебетата по природа се раждат и очакват да бъдат носени и да бъдат поне в първите си 3-4 месеца непрекъснато близо до родителите си. Ако говорим за „свикване“, то по-скоро е обратното – бебетата свикват да бъдат возени в количка или да спят сами в бебешки кошари, отделени от майка си – неща, които са противоестествени за тях. Друга голяма част от родителите, които отказват да носят децата си в слинг, го правят твърдейки, че е много трудно, сложно или неудобно да се носи или че ще им е твърде топло. Трети не могат да си представят, че има и други начини за транспортиране и сън на бебе извън количката и кошарата. Има и такива, които смятат, че бебеносенето е само за кърмени бебета или за здрави доносени бебета, което не е вярно. Бебеносенето е за всички бебета.

Кои са най-често срещаните въпроси по време на консултациите ви?  
Най-често ме питат какъв слинг да си купят. Това е сигурно един от най-трудните въпроси, тъй като отговорът му зависи от много неща – планове на родителите да носят, как си представят въобще бебеносенето, дали предпочитат на едно рамо или на две, колко е голямо детето, какъв е бюджетът. И в крайна сметка най-добрият начин да се избере слинг е след като се опитат различни марки и модели. Понякога малки разлики в модела биха могли да направят голямата разлика и да допринесат за по-голямото удобство на носещия. Доста често при мен идват клиенти, които вече имат слинг и са правили опити да носят с него, но нещо не им се е получило както трябва и се допитват къде и какво би могло да се подобри. За съжаление доста често проблемът идва от некачествени и недобре скроени слингове.

Какви затруднения може да имаме при бебеносенето?  
От една страна е изборът на слинг. Преди да имам възможността да опитам различни марки и модели слингове от различни ценови класове, си мислех, че всички са еднакви и не си струва капиталовложението в един по-качествен. Сега вече знам добре, че за удобното и правилно бебеносене качеството на слинга има голямо значение. Другото затруднение би могло да се случи, когато не се използват подходящи начини за вързване. За различните видове слингове си има различни тънкости и подходящи вързвания. Тук идва и моята работа – да покажа на хората тези дребни, но често пъти важни неща, които да направят живота им и бебеносенето по-леко. И най-важното от всичко е практиката! Рядко някой успява да сложи правилно слинга от първия път. Не е трудно да се научи техниката, но изисква практика за да свикнат ръцете ни какво се прави и да добият нужната мускулна памет. Така че не се отказвайте от слинга, ако не ви се е получило при първото слагане.

Кога най-рано бебето може да се сложи в слинг?  
От първия миг, в който се появи на този свят. Колкото по-рано, толкова по-добре. Третото ми дете се озова в слинг около 24 часа след раждането си. Вероятно повечето родители са чували за кенгуру майчината грижа, която е терапевтична разновидност на бебеносенето и се практикува за недоносени и болни бебета. Ползите за тях, както и за самите родители са големи и не биха могли да бъдат постигнати от нито една съвременна технология.

Има ли някакво ограничение в еднократната продължителност?  
Не. Има родители, които носят бебетата си през първите седмици на практика непрекъснато, като например вадят бебето, само за да го преобуят и нахранят. Вие казвате, че носенето на бебето задоволява нуждите му – кои и как?

Какви са ползите от носенето, физиологичните и психологическите аспекти?  
Човешките бебета са от така наречения вид „носени бебета“. Такива са бебетата и на други бозайници – например маймуните, коалите, кенгуруто. За разлика от другите два вида бебета – „излитащи от гнездото“ и „оставащи във гнездото“, човешките бебета се нуждаят от продължителен контакт с възрастен (в идеалния случай през първите три – четири месеца основно с майката). Това осигурява оцеляването му, създава достатъчно стимули за нервната му система да се развива, позволява му да се учи на това да бъде човек и част от обществото като го прави реален участник в това, което става около него, помага му да се научи по по-малко стресиращ за него начин кое е опасно и кое безопасно, осигурява му достатъчно храна, тъй като е на едно деколте разстояние от млякото. Когато бебето е в продължителен контакт с възрастен,, дишането, сърдечният ритъм и телесната температурата му са по-стабилни, нивата на стреса са значително по-ниски и шансовете да спят сумарно по-дълго са по-големи.

Носените бебета плачат с около 50% по-малко от тези, които не са носени или не са в постоянен близък контакт с възрастен. При правилно носене рисковете от проблеми с тазобедрените стави намалява значително. Също така бебеносенето е много полезно за деца, които имат нисък мускулен тонус, както и за здравето на гръбнака и врата. Носенето подпомага и имунната система, което е особено важно при болни или недоносени бебета. Ползите за майката са, че по-лесно може да свикне с бебето и да откликва на сигналите му. Близкият контакт стимулира отделяне на окситоцин и ендорфини, което подпомага кърменето и също кара жената да се чувства по-спокойна и по-уверена в способностите си като майка. Отделно че има две свободни ръце, за да свърши нещо различно от това да държи бебето. Може да се нахрани на спокойствие, да свърши нещо из вкъщи. Носенето в слинг дори може да ѝ осигури повече почивка.

Чисто практически слингът осигурява възможност носещия да достигне с детето до места, които биха били недостъпни с количка и изморителни детето да бъде носено на ръце. Специално в България добре знаем, че тротоарите не са най-удобното място, от където да минаваш с количка. Така че използването на слинг може да ни спести подобни неудобства в инфраструктурата.

Откакто се е родило, моето вече 9-месечно бебе е заспивало точно три пъти само в количка, за да заспи навън, трябва да го сложа в слинга и да походя известно време. Може ли да се каже, че е разглезено? Защо бебетата искат непрекъс
нато да бъдат държани и разхождани на ръце?  

В никакъв случай не можем да говорим за разглезване. Да бъдат носени и докосвани е в природата на децата. Те не просто изпитват удоволствие от това, но имат билогична нужда от близък контакт. Това е в природата им и е начин да се развият пълноценно като физиологията си, но и да израснат като емоционално интелигентни членове на човешкото общество. Носенето, кърменето, съвместния сън, това са биологичните норми.

Кажете ни някой трик за лекота при носенето.
Има няколко основни правила при бебеносене, които ако бъдат спазвани правят носенето по-леко и удобно. Детето да се носи добре стегнато в слинга, челото му да е на целувка разстояние, главата му винаги да е с добра видимост и непокрита от презрамки на слинга, да е поставено във вертикална позиция с лице към носещия.

Кога бебето се носи правилно и кога – не?
Следят се три основни неща: дали слингът поддържа добре дупето и бедрата на детето във вертикална позиция, дали може да обгърне добре гърба и дали дава добра опора на врата. Важно е също дали самият носещ се чувства добре и му е удобно. Обичайно, ако се налага да компенсира с тялото си тежестта на детето или да го придържа допълнително с ръце, това е сигнал, че има какво да се подобри във вързването.

Как да разберем кой слинг и модел е подходящ за нас?  
Когато го опитаме. Това е идеалният тест. Един опитен в бебеносенето родител, разбира се, би могъл да си състави мнение дали някой слинг е подходящ за него по ревюта на хора, които са го използвали и по характеристиките на самия слинг (размери, материя, тежест). Но когато ни е за първи път, най-добрият вариант е да опитаме това, което ни е харесало и да се уверим, че го използваме правилно. Тук точно е и ролята на библиотеката и моята роля като консултант. Така родителите могат да тестват различни малки и модели слингове, без да се налага да инвестират в тях и да преценят дали да си купят или не конкретен модел.

Моля, препоръчайте ни три модела и обясне
те защо и кога са подходящи.  

Слингът с халки със свободно рамо е много удачен вариант за деца, които обичат да гледат напред и какво става около тях. Бързи и сравнително лесни за слагане, идеални за използване вкъщи или за кратки разстояния. Много жени ги намират и за изключително удобни за кърмене. Подходящи за лятото, тъй като върху носещия и детето има само по един пласт плат.
Тъканият слинг шал е общо взето най-универсалният вариант. Ако бъде избран вариант, който е по-тежък (поне 250 г/м2) и, да речем, от коноп на практика може да бъде използван от първите дни след раждането до края на бебеносенето, което може да е и на 2-3-4-годишна възраст. Той дава възможност и за разнообразни вързвания, включително и на едно рамо, което допринася за неговата универсалност.
Мей таят е много удачен вариант за по-нетърпеливи бебета или за хора, които предпочитат по-малко омотаване. Той много наподобява ергономичните раници, но предимството му пред тях е, че пасва по-добре на извивките на носещия и на детето и почти няма ограничение във възможностите за нагласяне. Някои марки и модели могат да се използват още от раждането и също като тъкания шал до края на бебеносенето.

Разликата в цените може ли да е ориентир за качеството? За какво да внимаваме при покупките?  
В общия случай – да. Макар че напоследък започнаха да се появяват марки, които правят доста качествени и бюджетни слингове. Което е чудесно! Но не винаги високата цена е признак за качество и безопасност. Хубаво е при избора да се проверят ревютата за избрания слинг и още по-добре – да се опита преди да се купи.

Защо ерго раниците са толкова скъпи по мнението на повечето родители?  
Това е доста щекотлива тема. Нещата са въпрос на приоритети и нагласа. Ако си купиш нещо на висока цена, но го използваш непрекъснато, то ти се отплаща многократно. Още повече, че качествените слингове и ергономични раници са стоки, които след като приключите с употребата им, могат да бъдат продадени втора ръка на добра цена, което до голяма степен ще ви възвърне финансовата инвестиция. И обратното – ако се купи нещо евтино и некачествено няма особена полза, че сме дали малко пари, при положение че не използваме купеното и на практика сме дали пари на вятъра. Това, което за мен е странно, че никой не оспорва цените на количките, да речем. Има много деца, които не обичат да бъдат возени в количка, но родителите не подлагат на съмнение тази покупка, защото тя е един вид традиционна. Мога да дам същия пример с един куп излишни вещи, които присъстват в списъците за бебешки покупки. Но никой не ги подлага на съмнение и не се чуди дали не са твърде скъпи, а просто ги купува, защото „всички правят така“. Едва ли не ще ощетиш бебето си, ако не купиш например проходилка или термометър за вода… Слинговете и ергономичните раници са нетрадиционни бебешки продукти по нашите ширини, приемат се все още за лукс или глезотия и често качеството и цената им незаслужено биват подлагани на съмнение. Както го има и обратния момент – да се купуват евтини и некачествени слингове и раници, които са неудобни, повреждат се бързо и дори биха могли да са опасни за живота и здравето на бебето, като идеята е, че може да не се използва. За мен лично липсва логика в подобно разсъждение и ми говори, че като цяло хората не се стараят да се информират за различни възможности, а следват общия поток.

Как се информирате и актуализирате във Вашата сфера?  
За щастие това е сфера, която не е твърде динамична и да си в крак с новостите не е особено трудно. Има различни общности в интернет на професионалистите в тази сфера, както и сайтове, на които може да се намери най-актуалната информация. Училището, към което съм обучена, също предоставя актуализация на знанията посредством бюлетини, статии и допълнителни курсове. Има възможности и за международни конференции и обучения. Такива събития са много полезни. Освен че те запознават с различни новости и обогатяват опита ти, също те срещат и със специалисти и професионалисти в различни области, които имат пряко или непряко отношение към бебеносенето. Например покрай тази ми дейност започнах да се интересувам от ресторативно здраве и биомеханика, както и допълних знанията и уменията си по ненасилствена комуникация.

Как се справяте с родителството, майка сте на три деца?  
Надявам се добре. Изтъркано клише е, че донякъде с всяко следващо дете става по-лесно. За мен лично е много вярно. С всяко следващо дете се променят нагласите, приоритетите, научаваш се да олекотяваш ангажиментите си до максимум, така че да можеш да се отдадеш на любимите и важни за теб неща, да отсяваш полезното от не чак толкова полезното. За мен децата са огромен стимул за развитие и благодарение на майчинството в момента се занимавам с неща, с които дори не съм сънувала, че ще се захвана. Открих призванието си, открих страстта си! И се надявам, че успявам да съм добър пример за децата си.

Всичко за дейността на Яна – консултации, библиотека и статии на: www.fairyknot.org 

 


Ралица е на 39 г. Живее и работи в София. С над 10-годишен опит в създаването на съдържание за уеб. Майка на три деца - близначките Анна и Сияна и брат им Любомир.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *