В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Джули и Франки

Джули и Франки

Като майка, приятелите на Джули я описват с една дума – „перфектна“. И ако за да я опознаем като такава, се нуждаем от по-близък контакт с нея, то само един разминаващ се поглед на улицата е достатъчен да я запомним за дълго. Цветна, различна, широко усмихната, Джули се грижи не само за собствената си красота и тази на Франки, но и на всички останали дами в България като маркетинг и реклама координатор на бижута Pandora – работа, в която най-интересна й е материята (Diamonds are a girls best friend, все пак); опитът в западния начин на работа, мислене, отношение; пътуванията и срещите с хора. Казва, че със сигурност не би спряла да работи, особено след като си спомня за спокойното стоене вкъщи като „пълен провал“. „Не издържах, не съм такъв тип човек!“.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Майчинството е един нов, труден, но изключително забавен и приятен свят. Единственото нещо, което реално си заслужава всяко едно усилие и те обогатява по неповторим начин. Нещо, което ме прави несравнимо и безусловно щастлива.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

След раждането животът ми се промени изцяло. Стана много по-смислен, усмихнат и щастлив.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

В първия момент, в който разбрах, че съм бременна, изпитах шок, който премина в лека несигурност и отшумя безвъзвратно за няколко седмици. Няма да крия, трябваше ми време да свикна. Но след това бях истински щастлива, после бях истински голяма, после истински ми беше топло, тъй като карах напреднала бременност в най-напредналото лято.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Бременността ми протече напълно неусетно и безпроблемно. Работех, карах, кляках, ходех, носех до последно. Минусите бяха, че в началото ми се спеше доста. Имах случаи, в които се прибирах в 19:00 ч. от работа и докато разказвах на мъжа ми за изминалия ден, заспивах за около 15 – 20 минути и после се събуждах напълно свежа и презаредена. Слава богу, това продължи две – три седмици. Усещах, когато тазът ми се разширяваше – не беше много приятно. Единственият реален дискомфорт беше, че ме болеше кръстът и не можех да стоя седнала дълго. До края бях качила 13 килограма. Не съм имала апетит за двама, както всички говорят и най-много ми липсваше спането по корем!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

От околните не съм усещала кой знае какво различно отношение, може би защото не ми личеше много. До седми – осми месец почти не се забелязваше корем и повечето хора смятаха, че съм в начална бременност. Към осми – девети месец нещата рязко се промениха. Тук може би е мястото да апелирам – уважаеми съграждани, когато видите бременна жена, майка с малко дете или възрастен човек, отстъпете му място, дайте му път, предложете му помощ. Със сигурност на него/нея му е по-трудно!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Името Франки ни харесваше много преди да имаме дете и да решим да имаме. Категорично беше избрано за момиче. Явно ни е било писано.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Първите месеци с бебето минава с недоспиване. Дълго слушах за бебета, които нямат колики. Тайно се надявах и моето да е от тях. Уви, като в дебелите книги нейните започнаха на 14-ия ден. Първите два месеца единственото, което ме съсипваше, беше недоспиването. Имаше дни, в които тя се събуждаше в 4 часа сутринта и спираше да плаче към 21:00 ч. В един момент всичко ти се слива. Но! На погачата за 40-ия ден мои приятелки (Теди, Вили, благодарна съм ви!) ми подариха слинг. И тогава част от мен се върна. Носех я постоянно в слинг – така излизах, пазарувах, чистех, готвех, дори спях. Най-хубавото беше, че и тя спеше!

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Може би най-сложното нещо в отглеждането на дете за мен е разбирането на нуждите и желанията. В началото стреса от преживяното и сблъскването с абсолютно непознатото те изправят пред толкова сложни решения. След това ставаш по-спокоен с експериментите и налучкванията. Това преминава в машинално изпълнение на „задачите“. В момента съм в период, в който тя е абсолютно самостоятелна, поне така си мисли, но не може сама да каже какво иска и доста често се стига до противоречия.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Тя ме научи да се радвам на истински важните неща и да съм благодарна всеки ден за това, което имам. Животът ми стана по-смислен, по-пълноценен. Да, по-изморена съм и не ми остава време за много от любимите ми неща, но съм по-щастлива.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Обикновено Франки се събужда първа и започва да раздава команди. “Мамоо, мамоо! Ба, бааа!”, което значи да дам вода. Тогава я взимам в нашето легло с надеждата да поспим още половин-един час. От известно време насам това е пълно фиаско.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Денят ни минава така: ставане рано, подготовка на Франки за деня – миене на зъби, прическа, обличане, закуска. Следват търчане по задачи цял ден, понякога с нея, понякога без. Вечер отново сме заедно. Имаме около час-два, в които съм й изцяло отдадена – строим кули с кубчета, рисуваме, обсъждаме babytv, излизаме в парка, за да разходим Как (а.к.а Джак), минаваме през люлки, пързалка, играем на криеница вкъщи, гоним се, борим се. Обикновено си ляга към 20.30 ч. след дълга игра във ваната… много обича да се къпе. От първия й ден за мен беше важно да се научи да се приспива сама и слава богу, като изключим единични случаи, покрай никнене на зъби, успява! Тя знае, че след ваната и млякото остава сама, което ти дава възможност и за някакво лично време.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Като майка в България се чувствам сякаш съм оставена да се боря и оцелявам. Мисля, че по принцип всеки гражданин на България се чувства така. Тук не се живее, а се оцелява.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Стратегията ми на възпитание е предимно да запазвам самообладание (въпреки че понякога е много трудно) и да обяснявам и говоря с нея много. Искам да е щастлива, любопитна, общителна, възпитана. Не искам да й липсва внимание, но и се старая да не я лигавя. Искам да й дам всичко, от което има нужда един стойностен човек. Искам да възпитам човек, който дава и заслужава това, което получава, а не обикновен консуматор. Да е принципна, възпитана, любопитна, силна и самоуверена дама. Да уважава това, което други могат, а тя не, дори и да не го разбира..

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Съвместяването работата и отглеждането на дете е трудно, особено, когато искаш и двете да не са лишавани от съществуването на другото. Надявам се начинът ми на работа да не се е променил, или ако е така, да е в положителна посока. Може би съм станала още по-организирана и денят ми е по-прецизно-времево-разграфен.

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Да видя усмивката на дъщеря ми… Да чуя смеха й. “Мамо” -то, излязло от нейната уста, това е най-хубавата част от майчинството. Най-трудната – сама да узнавам кое е правилно и кое не.

 

Copyright: Mariana Petrova - mamuri

Снимки: Марияна Петрова – mamuri


Марияна е майка на две деца и пълен с енергия фотограф. Работила е хиляди неща, но казва, че от години не прави компромиси. Снима за различни интернет издания, а през останалото време работи по линията си плетива. Повече за нея в "За нас".

  1. Силвия

    15 март

    Поздравления за хубавата статия. Много точно определение за щастието. А представете си да си освен майка и баба…..Щастието е двойно!!! Обичам Ви!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *