В МОМЕНТА ЧЕТЕТЕ

Анкета: Как избрахте количката си за новородено?...

Анкета: Как избрахте количката си за новородено?

West-Berlin-1950-Photo-by-Friedrich-Seidenstuecker

Силвия Михайлова

 
Започнах да разглеждам бебешки колички, още докато бях бременна. Първо гледах такива, които ми грабваха вниманието, след това започнах да се интересувам от спецификациите. Първоначално го правех за собствено удоволствие. Разнообразието е толкова голямо, че се притеснявах, че ще пропусна някой модел и точно той ще се окаже моят. Най-важното за мен беше той да е с големи, надуваеми гуми и да е сравнително лек. Марката не беше от значение. Факт е, обаче, че има няколко бранда, чийто колички определено се открояват сред всички. Говоря за качество, дизайн, сигурност и, разбира се, проходимост – нещо адски важно за лунния пейзаж на София. Първоначално се повлиях по манията за Mima. Много красиви, чак едни такива извънземни… Но след като разгледах моделите, установих, че изобщо няма да се чувствам сигурна с този тип количка. Определено съм фен на Mamas&Papas и Cosatto. Ако финансовият ми таван беше по-висок, щях да се спра на модел на Cosatto. 
 
В последствие мой приятел ми подари неговата количка, защото ме убеди, че е супер и е изгледала преди това още четири бебета. Тя е Maxi Cosi Maxi Taxi и се оказа изключително добро попадение. Още като я видях, знаех, че това е количката. Много удобна, от издръжлив материал, с три коша, като кошът за кола беше с много симпатичен десен. И, разбира се, с така желаните големи гуми. Изключително стабилна и „вседехода“ така да се каже. Точно сега отново съм във вихъра с избора на колички, защото сестра ми очаква бебок и й помагам да се ориентира. Съветът, който й дадох, а и повтарям постоянно, е, че най-важното нещо са гумите и стабилността. Толкова пъти сме изкарвали закъсали мамчета с колички от разни дупки, че вече имам чувството, че е някак естествено… И това се случва без значение от сезона. 
 
Накратко: големи гуми, по възможност надуваеми, или поне да са от каучук, не пластмаса; стабилна конструкция от качествени материали, но все пак леки (че мъкненето си е голямо). Количката трябва да е удобна и, разбира се, ако позволява, да е със свеж десен, който да те радва. Достатъчно време прекарваме с тях все пак. 
 
 

Елина Цанкова

 
Преди да купим количката си, разглеждахме различни модели в интернет. Посетихме и няколко магазина, за да ги видим на място, но имахме усещането, че все не намираме най-подходящия вариант за нас като съотношение качество – цена. 
 
В деня, в който бяхме отишли да купуваме избрания модел, срещнахме наш познат, който наскоро беше станал баща. Той ни препоръча да си купим количка на Baby Design (полска марка). Даде ни контакти на магазина в кв. “Люлин”. Веднага след срещата отидохме до него и намерихме нашия модел. Най-важни за нас бяха стабилността, качеството и добрата цена. Моделът, който избрахме, притежаваше всички тези компоненти. Освен това, на мен ми хареса цвета (тъмносин), а бащата беше най-впечатлен от гумите (изключително стабилни, минават през всичко, включително дупки по асфалта, тип 4 по 4). 
 
Не бихме взели количка на по-висока цена. Бюджетът ни беше до 1000 лева и открихме моделът, който се вписва точно в тази рамка, а притежава всички качества. Вече почти две години ни служи вярно при всякакви обстоятелства. Включително е издържала преобръщане, падане, пукане на гуми и др. аварии по прекрасните софийски улици и тротоари.  
 
На всички, на които им предстои да купуват количка – нека потърсят препоръка от приятели и познати, вместо да се доверяват изцяло на продавачите в магазина или на информацията във форуми/интернет. Понякога по-високата цена не е гаранция за по-добро качество. Важното е количката да притежава основните критерии за издържливост и качество, особено в София, това има огромно значение. 
 
 

Зорница Русева

 
Избрах количката си за около 40 минути в olx.bg – бебето реши, че вече не му харесва в слинг и трябваше да уредя разходката за другия ден. Исках да има големи, ненадуваеми гуми – единственото и май най-важно нещо, което бях чувала за избора на детска количка. 
 
Хареса ми, че е черна. Не съм проучвала никакви марки и дори не бях чувала за тази, беше една импулсивна покупка, което вече придоби съвсем нов смисъл Не бих взела нищо друго при по-голям бюджет – 200 лева се оказаха напълно достатъчни в моя случай – така или иначе на котката й харесва да стои вътре повече, отколкото на бебето. 
 
 

Аделина Каспарянова

 
Може би от суеверие, но моето пазаруване, обикаляне, поръчване и задаване на 756 различни въпроса към приятели с бебета започна към седми-осми месец. Първият магазин, в който попаднах, беше Baby Life Малечко, където на третата минута вече карах по коридорите бъдещата си количка – Urbo 2 на Mamas and Papas по дизайн на шотландката Donna Wilson. Привлече ме това, че беше различна, отличаваща се, супер сладка и весела. Представих си как ще се чувства моето момче вътре, уверих се, че няма да вижда черно или тъмносиньо през следващата една година и това ми беше почти достатъчно. 
 
След това започна консултацията с продавач консултанта, който наистина разцепи… Показа ми всички позиции, екстри, копчета, ципчета и подходящите за тази основа столчета за кола. На финала ме убеди, че е абсолютно безсмислено да купувам бебешки кош и това беше един от най-добрите съвети, който съм получавала. Urbo 2 може да легне напълно, което го правят и много други колички, а за новороденото това е абсолютно достатъчно. Вярвам, че дори е по-уютно. Към количката има комарник и дъждобран, а ние купихме и оригиналния чувал, в който малкият изкара цяла зима… полегнал. 
 
Количката пасва идеално на релсите в подлезите, но не влиза в повечето асансьори в центъра. Тежи около 9 кг., сгъва се бързо, направена е за градски условия, но това не значи, че София е точно град. 
 
 

Милена Монова

 
Избрах първата си количка по критерия ергономичност за бебето и майката. Модерен дизайн, масивни гуми, технологии, висока, масивна, маневрена. Имах варианти за три вида шасита, но избрах това с най-голям багажник и разбира се с големи и здрави гуми. За мен марката беше от голямо значение, затова се спрях на Stokke. Някак разчитах, че инвестицията си струва. Имах спокойствието, че имам постоянен сервиз (който така и не се наложи). Ако имах по-голям бюджет не бих купила друго, но бих взела на същата цена модел на друга марка, защото е по-малка и по-удобна за събиране в багажник на кола, например Bugaboo.
 
Да взема тази количка, ми повлия много препоръката на приятелка, както и възможността да тествам нейната в реална среда (тротоар), а не само в магазина. Не проучвах дълго, но определено разглеждах сайта на марката и се впечатлявах за колко много детайли по количката са мислили дизайнери и лекари. 
 
Съветът ми към бъдещи родители, които ще се сблъскат с подобна покупка, е да избират разумно – не по цвят или най-ниска цена. Бебетата спят по цял ден в количките и е добре те да бъдат качествени. А след като родите, заповядайте в „Път за бебешки колички в София“ и заедно да се борим Софийска Община да промени окаяното състояние на тротоарите.

са Ади, Бел и приятели

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *